Αποκαλύψεις και εξομολογήσεις στην Πάτρα από τον πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Αγνωστα παρασκήνια σε διοργάνωση της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και του pelop.gr, για την παρουσίαση του βιβλίο του, που ανεφέρεται στην εποχή των Μνημονίων.

Αποκαλύψεις, πολιτικές εξομολογήσεις και άγνωστα παρασκήνια, ξεδιπλώθηκαν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022», που διοργάνωσαν χθες το βράδυ Τετάρτη 23/11/2022 στις αίθουσες του «My Way Hotel & Events», η εφημερίδα «Πελοπόννησος», το pelop.gr και οι εκδόσεις «Πατάκη».

Με τον πρ. υπουργό συζήτησαν, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κώστας Κωστής και ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Κωνσταντίνος Μάγνης.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ
Υπάρχουν δύο πολιτικά σύνδρομα στην Ελλάδα: Το ένα είναι αυτό της εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή μην κάνεις ποτέ τίποτα γιατί μπορεί να χαρακτηριστείς προδότης και το άλλο είναι αυτό της αποστασίας. Εξ αφορμής εκείνης εις βάρος του Γεωργίου Παπανδρέου, που γι αυτήν έχει συγκεντρώσει τα πυρά της ιστορικής συνδρομής ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Το νομοσχέδιο που έχει έρθει προς διαβούλευση, είναι καλύτερο από το τίποτα και είναι ένα βήμα. Από την άλλη πλευρά, όπως λένε οι ποινικολόγοι, αίρεται πια το απόρρητο για τα μισά πλημμελήματα και όλα τα κακουργήματα. Πλέον, για όλα μπορεί να ζητάς άρση του απορρήτου.

ΜΕ ΕΙΠΑΝ «ΤΟΥΡΚΟΠΟΥΛΟ»
Ο,τι και να έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον μου, οτιδήποτε και να έχει πει, αυτά δεν φτάνουν το πάθος, τα ψεύδη και τις συκοφαντίες που έχει εκστομίσει εσωκομματικά, ένας κόσμος του ΠΑΣΟΚ που μετείχε στις εκλογικές εσωκομματικές διαδικασίες του 2007! Δηλαδή, δεν έχει πει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι με λένε Τουρκόπουλο, για παράδειγμα…

ΜΕ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣΕ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΟΥ
Το ΠΑΣΟΚ, είχε μια πολύ ισορροπημένη σχέση με μένα. Οποτε με είχε ανάγκη με αξιοποίησε πλήρως. Οταν θεωρούσε ότι μπορεί να βρει οποιαδήποτε άλλη λύση, το έκανε. Αυτό συνέβη από το 1989. Δεν ξεκίνησε το 2011 ή το 2015. Ακόμη και το γεγονός ότι η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, στην πραγματικότητα με έδιωξε από το ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 2019, κάτι που ίσως έβλαψε το κόμμα στις εκλογές που ακολούθησαν, εμένα προσωπικά με ευεργέτησε. Διότι επανήλθα στο Πανεπιστήμιο, ολοκλήρωσα συγγράμματα, κάνω ξανά μεταπτυχιακά μαθήματα, ξαναγύρισα σε μια δικηγορία ενός επιπέδου, που είναι ασύγκριτα καλύτερη από οποιαδήποτε βουλευτική αποζημίωση και οι πολιτικές μου παρεμβάσεις είναι αδέσμευτες. Ούτε αρχηγός θα γινόμουν το 2012, αν δεν υπήρχε ανάγκη.

ΕΥΡΥΤΑΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
Η χώρα έχει ανάγκη από πολύ μεγάλες συναινέσεις. Για να διαχειριστεί τις προκλήσεις. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, κυρίως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, χωρίς ευρύτατη συναίνεση. Εκτός και αν θέλουμε να μείνουμε στη λογική της αδράνειας. Αλλά ο κόσμος αλλάζει και αλλάζει γρήγορα.

ΤΑ «ΚΑΛΑ» ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Ουδέν κακό, αμιγές καλού. Προσήλθαν στην πραγματικότητα, αυτοί που την είχαν καταγγείλει προηγουμένως, ως αντιλαϊκή ή ως μια πραγματικότητα της δικής μας επιλογής. Ενώ ήταν μια επιλογή ανάγκης του έθνους. Αλλά υπήρξε κόστος, σε σχέση με το τρίτο μνημόνιο. Κόστος δημοσιονομικό, αναπτυξιακό, δημοκρατικό, δικαιοκρατικό. Για να είμαστε δίκαιοι, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, δεν έγιναν επιλογές που ήταν εκτός εθνικής γραμμής, όπως την είχαν χαράξει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

ΤΑ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ
Ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2009, ως βουλευτής διαγραμένος από το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι για συγκεκριμένους λόγους τους οποίους είχε αναλύσει, οδεύει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Είχε ειπωθεί από το στόμα του προηγούμενου πρωθυπουργού, με πανηγυρικό τρόπο μέσα στη Βουλή. Αλλά δεν γινόταν αντιληπτό. Εδώ το ΠΑΣΟΚ διχαζόταν, για το εάν πρέπει να «παγώσουν» οι μισθοί άνω των 2.500 ευρώ ή άνω το 2.200 ευρώ! Υπήρξε ενδοκομματική σύγκρουση, πάρα πολύ σοβαρή!

Ο ΡΟΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Παπανδρέου, κράτησε τη χώρα όρθια, εντός ευρωζώνης και την υπήγαγε σε ένα πρόγραμμα -έστω ανεπαρκές- τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2011, είναι μια πολύ σοβαρή συνεισφορά. Εάν δεν ανακοινωνόταν η προκήρυξη του δημοψηφίσματος, τον Νοέμβριο του 2011, τότε η Κυβέρνηση Παπανδρέου θα συνέχιζε και θα κάναμε αυτά που κάναμε με την Κυβέρνηση Παπαδήμου.

ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ «καβάλησε» στο κύμα της δυσαρέσκειας και έγινε ο εκφραστής ενός πολύ μεγάλου μέρους της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, που είχε εθιστεί τόσα χρόνια σε μια συγκεκριμένη αντίληψη για την πολιτική: Κρατικιστική, παροχολογική, γενναιόδωρη. Και αυτά ήταν ακριβώς που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα διαταραχθούν και φυσικά δεν τα τήρησε. Το τρίτο μνημόνιο και το υπερπλεόνασμα, ήταν πολύ πιο σκληρές πολιτικές από τις πολιτικές που εφαρμόσαμε εμείς. Από τα τρία μνημόνια, το πιο ισορροπημένα, είναι το δεύτερο. Η χώρα ζει και υπάρχει, επειδή κάναμε το κούρεμα και την ανασυγκρότηση του χρέους, το 2012. Ηταν πράγματι ένα θαύμα παγκοσμίως. Πετύχαμε συμμετοχή 97%.

Πηγή: pelop.gr