Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «Αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα».

Υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Μόνο το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας περιλαμβάνει διατάξεις που προβλέπουν την επαναφορά των φυλακών τύπου Γ’, υπό νέα ονομασία, τον περιορισμό των αδειών των κρατουμένων, τον περιορισμό των εκπαιδευτικών αδειών, τον αποκλεισμό κρατουμένων από το ενδεχόμενο να εκτίσουν μέρος έστω της ποινής τους σε αγροτικές φυλακές, την κατά περίπτωση μεταφορά νέων ηλικίας 18-21 ετών σε φυλακές ενηλίκων, σκληρότερα πειθαρχικά, κατάργηση της εναλλακτικής ποινής δια της κοινοφελούς εργασίας και άλλες διατάξεις σκλήρυνσης του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.

Από μεριάς του ΜέΡΑ25, ο εκπρόσωπος τύπου του, Μ. Κριθαρίδης δηλώνει:

Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας τον οποίο προωθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποσκοπεί στο να θρέψει την ακροδεξιά της ατζέντα ενόψει εκλογών

Οι τροποποιήσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα που φέρνει η Μητσοτάκης Α.Ε. αποσκοπούν στην θρέψη της ακροδεξιάς της ατζέντας και στη διαιώνιση της “βεντέτας” της οικογένειας του Πρωθυπουργού, όχι στην επανένταξη των κρατούμενων, το κράτους δικαίου και την ασφάλεια της κοινωνίας. Την ώρα που η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) προαναγγέλλει την έκδοση δημόσιας δήλωσης σε βάρος της Ελλάδας για την κατάσταση των φυλακών, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ουσιαστικά την κατάργηση του δικαιώματος στις άδειες των κρατουμένων, τόσο τις τακτικές, όσο και τις εκπαιδευτικές. Μάλιστα. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβεί στη σχετική δήλωση μόλις δέκα φορές, κατά πέντε μόνον χωρών (Τουρκία, Ρωσία, Βουλγαρία, Βέλγιο και Ελλάδα) από το 1992 μέχρι σήμερα. Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη λοιπόν, σκοπεύει να “μεταρρυθμίσει” τον Σωφρονιστικό Κώδικα με όρους ποινικού λαϊκισμού, αντί να εξασφαλίζει τον σωφρονισμό. Είναι σαφές συνεπώς πως επιλέγεται ο δρόμος της εξόντωσης των κρατουμένων, υιοθετώντας φασίζουσες λογικές, παρόμοιες της θανατικής ποινής, που κάποιοι βρήκαν ευκαιρία με τις τελευταίες φρικαλεότητες που αποκαλύπτονται, να επαναφέρουν. Καλούμε τον δημοκρατικό κόσμο να παλέψει για να αποτραπούν τα κυβερνητικά σχέδια.

Πηγή: kosmodromio.gr