Σε τέσσερα εναλλακτικά και μεικτά σχήματαθα μπορούν να λειτουργήσουν φέτος το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο οι επιχειρήσεις που καταγράφουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 20% με στόχο την αναχαίτιση των απολύσεων.

Α) να παραμείνουν κλειστές με το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης
Β) να επαναλειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο εντάσσοντας του υπαλλήλους στο πρόγραμμα επιδότησης  των κομμένων μισθών ( Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα)
Γ) να κάνουν χρήση μεικτού συστήματος, αφήνοντας «παροπλισμένο» σε αναστολή σύμβασης ένα τμήμα του προσωπικού  και ενεργοποιώντας  με μειωμένο ωράριο τους υπόλοιπους υπαλλήλους
Δ) να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού σε αναστολή και να «ενεργοποιήσουν» ένα μικρό αριθμό εργαζομένων ο οποίος  θα απασχολείται με πλήρες ωράριο και θα πληρώνεται από τον εργοδότη.

Στον μηχανισμό που θα επιτρέπει στον εργοδότη να μειώνει το ωράριο εργασίας έως και 50%, ώστε το κράτος να αναπληρώνει το 60% της απώλειας του μισθού, μπορούν να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.
Αναφερόμενος στο νέο μηχανισμό, που θα χρηματοδοτηθεί από το κοινοτικό  πρόγραμμα Sure ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης ( στο ΑΠΕ – ΜΠΕ) τόνισε ότι αν το ωράριο μειωθεί έως 25% η απώλεια για τον εργαζόμενο δε θα ξεπεράσει το 8% ενώ αν μειωθεί έως 50% οι απώλειες θα είναι έως 16.5%. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός:

Σε περίπτωση μείωσης της απασχόλησης κατά 25% προκύπτει

17% όφελος για την επιχείρηση στο συνολικό μισθολογικό κόστος,
92% αναπλήρωση μισθού για τον εργαζόμενο – δηλαδή οι απώλειες θα είναι έως 8% στο καθαρό ποσό

Σε περίπτωση μείωσης 50% της απασχόλησης προκύπτει

34,1% είναι το όφελος για την επιχείρηση και
83,5% το ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο – δηλαδή οι απώλειες θα είναι έως 16,5% στο καθαρό ποσό για μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μεικτά. Αντίθετα, το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται κοντά στην ίδια περιοχή, καθώς ο καθαρός κατώτατος λειτουργεί ως ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας.

πηγή – protothema.gr