Ο φόβος για επερχόμενη ύφεση της οικονομίας εξακολουθεί να κυριαρχεί στις αγορές, ιδίως ενόσω οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Ισχυρή άνοδο και στους δείκτες της Wall Street πυροδότησε η απόφαση έκπληξη της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει σε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με τον βιομηχανικό δείκτη να «ξεκολλάει» από τα χαμηλά έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκανε ράλι 553 μονάδων ή 1,9% και διαμορφώθηκε στις 29.688 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,96% στις 3.718 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκανε άλμα 2,05% στις 11.051 μονάδες.

Oι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων γύρισαν σε καθοδική τροχιά με το 10ετές να υποχωρεί κατά 20 μονάδες βάσης στο 3,74% και το 2ετές να σημειώνει πτώση 16 μονάδες βάσης στο 4,12%. Νωρίτερα το 10ετές είχε περάσει ακόμα και πάνω από το ψυχολογικό όρο του 4%.

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται στον απόηχο της παρέμβασης της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England – BoE), μέσω του νέου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο έχει ως στόχο την ανάσχεση των πιέσεων στη στερλίνα και τη μείωση των ομολογιακών αποδόσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο φόβος για επερχόμενη ύφεση της οικονομίας εξακολουθεί να κυριαρχεί στις αγορές, ιδίως ενόσω οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και ο πληθωρισμός παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η μετοχή της Apple μάζεψε στο 1% απώλειες 3,6% που σημείωνε ενδοσυνεδριακά, μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο υποστηρίζει ότι η διοίκηση «πάγωσε» τα σχέδια αύξησης της παραγωγής, λόγω της κατώτερης των προσδοκιών ζήτησης για τα νέα iPhone 14.

Πηγή: newmoney.gr