Τη μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία μας την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, πανηγυρίζει ο ιερός στη Κάτω Ζαχλωρού.

Εκτός από την εορτή  Θα τελεστεί και επιμνημόσυνη δέηση, για τους εκτελεσθέντες κατοίκους των χωριών Άνω και Κάτω Ζαχλωρούς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την 8η Δεκεμβρίου 1943.

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στη Ζαχλωρού 8 Δεκεμβρίου 1943

“Ποτέ ξανά Ναζισμός ποτέ πια εγκλήματα πολέμου ατιμώρητα. Η άνανδρη, εγκληματική και απάνθρωπη εκτέλεση των αρρένων κατοίκων της Κ. Ζαχλωρού (πισώπλατα πάνω στην σιδηροδρομική γραμμή του Οδοντωτού) στις 8/12/1943 δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία και κανένα έγκλημα σε εμπόλεμο περίοδο δεν έχει δικαιολογία.

Ζαχλωρού 8 Δεκεμβρίου 1943

Τον Δεκέμβριο του 1943 με την “Επιχείρηση Καλάβρυτα”, οι Γερμανικές δυνάμεις χωρισμένες σε τμήματα με επικεφαλής διάφορους συνταγματάρχες, εφορμούν στα Καλάβρυτα. Ένα τμήμα με επικεφαλή τον αντισυνταγματάρχη Ebersberger κατευθύνεται με πορεία από Αίγιο προς Καλάβρυτα με τρία (3) πεζοπόρα τμήματα…

Ο Ebersberger χωρίζει το στρατό σε δύο ομάδες και το πρωί της 8/12/1943 εφορούν: μία ομάδα στους Ρογούς καίγοντας ολοσχερώς το χωριό και εκτελώντας 65 άντρες και παιδιά, κι η άλλη ομάδα, την ίδια μέρα, μπαίνουν στην Κερπινή και εκτελούν 38 άντρες και παιδιά, καίγοντας το χωριό!
Στη συνέχεια έκαψαν την Άνω και Κάτω Ζαχλωρού σκοτώνοντας 19 άντρες!

Συγκεκριμένα, στη Κάτω Ζαχλωρού το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου 1943 οδήγησαν τους 9 άντρες που βρήκαν στο χωριό, στις γραμμές του Οδοντωτού και τους δολοφόνησαν πισώπλατα καθώς βάδιζαν για τα Καλάβρυτα. Στη συνέχεια έκαψαν όλα τα σπίτια της Άνω και Κάτω Ζαχλωρούς! Πηγή: directnews.gr

φωτογραφίες – Φάνης Παπαγεωργίου