Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Συνεχίζονται οι αφιερωματικές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

Στις 9 Δεκεμβρίου 2023 ημέρα Σάββατο στο Πέτρινο Κτήριο (Πλατεία Πετμεζαίων) στις 12.00 μ.μ. με :

Α) Εκθέσεις

1. Εικαστική έκθεση με 10 πρωτοεμφανιζόμενα εικαστικά έργα Καλαβρυτινών ζωγράφων (Μιχάλης Γλαράκης, Ανδρέας Τέτοκας, Ρουσσέτος Παναγιωτάκης, Ανδρέας Πρόγκας και Α. Ρηγόπουλος).

2. Φιλοτελική έκθεση με τίτλο « Ολοκαυτώματα μέσα από το Γραμματόσημο» σε συνεργασία με τη Φιλοτελική Εταιρεία Πατρών.

3. Συνεχίζεται η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Καλάβρυτα: Μια πόλη στην Ιστορία, πριν και μετά το Ολοκαύτωμα» στο Κέντρο Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη στην Αθήνα από 2 έως 10 Δεκεμβρίου 2023 καθημερινά, Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 π.μ. – 19:00 μ.μ. και Σαββατοκύριακο 10:00 π.μ.- 15:00 μ.μ. (εκτός Δευτέρας), με ελεύθερη είσοδο και κατόπιν συνεννόησης.

Β) Βιβλιοπαρουσιάσεις

1) Παρουσίαση επετειακού φωτογραφικού Λευκώματος με τίτλο «Πρόσωπα του ‘43» που περιλαμβάνει τις φωτογραφίες των Εκτελεσθέντων και Διασωθέντων Καλαβρυτινών καθώς και σκηνές από την οικογενειακή ζωή πριν ή μετά το Ολοκαύτωμα, τον κατάλογο των Εκτελεσθέντων και Διασωθέντων Καλαβρυτινών και τον κατάλογο των Εγκλείστων στο Δημοτικό Σχολείο στις 13-12-1943. Το Λεύκωμα θα προσφέρεται στα θύματα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος τιμής ένεκεν. Όσοι ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν θα απευθύνονται στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος για να τους αποσταλεί ταχυδρομικά.

2) Έκδοση και Παρουσίαση επετειακού εικαστικού Λευκώματος με τίτλο: «Η Μνήμη του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στην Τέχνη. Η Τέχνη αντίδοτο στη λήθη». με έργα διακεκριμένων Ελλήνων δημιουργών ΚΑΙ Καλαβρυτινών ζωγράφων (Ηλίας Σκρουμπέλος, Χρήστος Ιακωβίδης και Ιωάννης Λιάπης, Άννας Βαφία, Νίκος Δημόπουλος, Νίκος Ίκαρης, Γ.Ν. Χλης, Χρήστος Καπράλος, Κωνσταντίνος Κουτσουρής, Κυριακοπούλου-Κανελλοπούλου Αγλαΐα, Παπαδημητρίου Φωτεινή, Μιχάλης Γλαράκης, Ανδρέας Τέτοκας, Ανδρέας Πρόγκας και Α. Ρηγόπουλος). Το Λεύκωμα διανθίζεται με κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών και θα διατίθεται από το πωλητήριο του Μουσείου.

3) Βελτιωμένη και εμπλουτισμένη επανέκδοση και παρουσίαση του Λευκώματος (folder) με 21 χαρακτικά Ελλήνων καλλιτεχνών. (Τάσσος, Γιώργος Βελισσαρίδης, Σπύρος Βασιλείου, Κάνθος Τηλέμαχος, Τάκης Μάρθας, Ρουσσέτος Παναγιωτάκης). Το Λεύκωμα θα διατίθεται από το πωλητήριο του Μουσείου.

4) Παρουσίαση αναμνηστικού προσωπικού γραμματοσήμου που θα συνοδεύεται από ένα folder (ειδική θήκη). Εκδίδεται σε Α4 και περιλαμβάνει 5 ελληνικά γραμματόσημα με 5 βινιέτες που απαθανατίζουν το γεγονός του Ολοκαυτώματος. Θα διατίθενται από το πωλητήριο του Μουσείου.

5) Έκδοση και Παρουσίαση από τα ΕΛΤΑ αναμνηστικής σφραγίδας για τα 80 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Αν θέλετε να αποκτήσετε την αναμνηστική σφραγίδα, σας ενημερώνουμε ότι στις 13-12-2023 στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος θα βρίσκεται υπάλληλος των ΕΛΤΑ που θα σφραγίζει την αποστολή της αλληλογραφίας σας (κάρτες, γραμματόσημα, φάκελοι).

Γ) Θέατρο

Την ίδια μέρα στις 9/12/1943 ημέρα Σάββατο στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων και ώρα 8 μ.μ. θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «Οι Χίλιες Αντιγόνες των Καλαβρύτων» της συγγραφέως Σαρλότ Ντελμπό.

Μια φορτισμένη από την ιστορία «ξενάγηση» σ’ έναν τόπο που τον παγωμένο Δεκέμβρη του 1943 έχασε τη μνήμη του, τα Καλάβρυτα. Εκείνο το πρωί που όλος ο κόσμος υπό τον χτύπο της καμπάνας της εκκλησίας και το σφύριγμα του τραίνου μαζεύτηκε στην πλατεία για να πιαστεί στην «απόχη» της αγριότητας του πολέμου. Όμως μπορεί πράγματι να χαθεί η μνήμη ενός τόπου; Η Σ. Ντελμπό θα απαντήσει πως «όχι». Γιατί αυτοί που μένουν αναλαμβάνουν το χρέος της συνέχισης των πραγμάτων. Με τη μνήμη να βαραίνει τους ώμους και την καρδιά χαράζουν καινούριο μονοπάτι για να συνεχιστεί η ζωή. Το ποιητικό κείμενο της Γαλλίδας διανοούμενης μπλέκεται με αληθινές μαρτυρίες από το Ημερολόγιο της Εκτέλεσης σε μία αφηγηματική παράσταση που ψάχνει «μιαν άνοιξη μες στο χειμώνα», «ένα λουλούδι μες την πέτρινη γη». Κι είναι πράγματι αυτή μια ευλογημένη γη.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία-Μουσική Επιμέλεια:
‘Αρης Τρουπάκης

Ερμηνεύουν:
Μαρία Νίκα
Αλέξανδρος Σάουκ

Κρουστά επί σκηνής:
Αλέξανδρος Σάουκ