Ένα σπουδαίο πρώτο βήμα για τη διαχείριση της νεανικής παραβατικότητας, τόσο στο πλαίσιο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισής του ως σύγχρονου φαινομένου, αποτελεί η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης”, σε συνδιοργάνωση του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιαλείας και του Δήμου Αιγιαλείας δια της Αντιδημαρχίας Παιδείας.

Η αίθουσα αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τους εκατοντάδες θεατές, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις καίριες τοποθετήσεις των επιστημόνων. Ειδικότερα, κεντρικοί ομιλητές ήταν οι κ.κ. Άγγελος Τσιγκρής – Εγκληματολόγος, Ιωάννα Τσάκωνα – Ψυχολόγος Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ., Δημήτριος Πανούτσος – Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ., Δημήτριος Ελευθεριώτης – Αντιδήμαρχος Παιδείας, που ανέπτυξαν τις θέσεις και τις παρατηρήσεις τους για τη σχολική βία, το τρίγωνο του εκφοβισμού “θύτης-θύμα-θεατής”, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τα εκπαιδευτικά αδιέξοδα αναφορικά με το μπούλινγκ στα σχολεία. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δεκαπενταμελών Λυκείων της Αιγιάλειας, που τοποθετήθηκαν σύμφωνα με την οπτική των νέων απέναντι στην παραβατικότητα.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος τόνισε τη μεγάλη σημασία της τεράστιας προσέλευσης κοινού στην εν λόγω εκδήλωση, που καταδεικνύει ότι η κοινωνία είναι ώριμη για να αποδεχθεί και να αντιμετωπίσει το σύγχρονο φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας, που καταγράφεται σε πολλά και διαφορετικά πεδία, συνεχάρη τους διοργανωτές και τους ομιλητές και κατέληξε με τη διαβεβαίωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής για υποστήριξη οποιασδήποτε συνεργασίας με τις τοπικές αρχές και τους φορείς, πάντοτε με ωφέλιμο κοινωνικό πρόσημο.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Δημήτρης Ελευθεριώτης, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ανέφερε ότι η πρόληψη πρωτίστως και ακολούθως η καταστολή της νεανικής βίας αποτελεί χρέος όλων: της πολιτείας, των εκπαιδευτικών, των γονέων, των μαθητών και της ευρύτερης κοινωνίας. Ιδιαίτερα τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν ποια είναι τα δικαιώματα και ποιες οι υποχρεώσεις τους σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, όπως και να αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα τις έννοιες της ελευθερίας, της πειθαρχίας και του αλληλοσεβασμού. Το σχολείο αποτελεί αντανάκλαση της κοινωνίας και η νεολαία αντιμετωπίζει σοβαρά αδιέξοδα στην προσπάθεια έκφρασης και δημιουργίας του μέλλοντος, όπως σημείωσε ο κ. Ελευθεριώτης, καταλήγοντας «Τα παιδιά πρέπει να τα ακούμε και να τα στηρίζουμε στην καλλιέργεια αξιών και ιδανικών. Χρειάζονται τη στήριξή μας που πρέπει να τους τη δίνουμε απλόχερα, με γνήσιο ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη και όχι με από καθέδρας διδασκαλία».

Η διοργάνωση απέσπασε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια και από πλευράς δημοτικής αρχής εκφράζεται η δέσμευση ότι τέτοιες εκδηλώσεις πάντοτε θα έχουν τη ανάλογη στήριξη.