«Κατέρρευσε η οροφή της ορθοπεδικής και μαιευτικής κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών “Παναγία η Βοήθεια”  και μαζί καταρρέει συλλήβδην το ΕΣΥ»

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων με θέμα «Κατέρρευσε η οροφή της ορθοπεδικής και μαιευτικής κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών “Παναγία η Βοήθεια”  και μαζί καταρρέει συλλήβδην το ΕΣΥ» κατέθεσαν δεκαεννέα (19) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαΐας και τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Η ερώτηση αποτελεί την κοινοβουλευτική συνέχεια των δημόσιων παρεμβάσεων από τότε που το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας και συνέχεια, επίσης, ερώτησης που έχει κατατεθεί για την κατάρρευση ψευδοροφής στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Το πόσο μάλιστα επικίνδυνη είναι η κατάσταση για ασθενείς και προσωπικό το κατάλαβε κι ο ίδιος ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, όταν τραυματίστηκε στο πόδι από την κατάρρευση της ψευδοροφής στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου του Ρίου, κατά τη διάρκεια αυτοψίας, γεγονός που μαρτυρά ότι ούτε οι ίδιοι της κυβέρνησης δεν γνωρίζουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες της χώρας.

Τίθενται, λοιπόν, τα αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με την άμεση αποκατάσταση των βλαβών που θα εξαλείψουν την επικινδυνότητα για ασθενείς και εργαζομένους, καθώς και για τη στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας, όπως και για το σχεδιασμό της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών.

Τέλος, ζητείται το πόρισμα των τεχνικών κλιμακίων της 6ης Υ.ΠΕ και του νοσοκομείου.

Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ τα νοσοκομεία της χώρας. Η αληθινή προγραμματική θέση της ΝΔ σχετικά με το ΕΣΥ, το περιβόητο πια προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού, είναι η απαξίωση, η αποδόμηση και ο ευτελισμός του δημόσιου συστήματος υγείας με μοναδικό στόχο οι πολίτες να μην έχουν άλλη επιλογή και να προστρέχουν με το αζημίωτο στον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος θάλλει επί των ημερών σας, σε πλήρη αντίθεση με την οικονομική κατάσταση των πολιτών των οποίων το εισόδημα συρρικνώνεται καθημερινά εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ακρίβειας.

Είναι γνωστό στο πανελλήνιο αλλά και σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς το μείζον πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ, τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και τα νοσοκομεία. Πρόβλημα το οποίο επιχειρείτε να αντιμετωπίσετε με λάθος τρόπο, δηλαδή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθιερώνοντας μια κομματική ομηρία και μια απαράδεκτη εργασιακή επισφάλεια σε εργαζόμενους που πρέπει να εκτελούν το λειτούργημά τους απερίσπαστοι αντί να αγωνιούν για το αν θα ανανεωθεί για ένα τρίμηνο η σύμβασή τους.

 

Πλέον παγιώνεται στην κοινή γνώμη, και δεν θα αργήσει να το αντιληφθούν και τα ενωσιακά όργανα, η κυριολεκτική κατάρρευση των υποδομών του ΕΣΥ συνολικά, και εν προκειμένω των νοσοκομείων. Κτήρια εγκαταλελειμμένα, αφημένα στο έλεος του χρόνου και τη φθορά που αυτός επιφέρει, διακινδυνεύουν τη σωματική ασφάλεια των εργαζομένων, των ασθενών και των επισκεπτών των νοσοκομείων, πρωταγωνιστές σε ένα κόντρα ρόλο.

 

Με κοινοβουλευτική ερώτηση μας στις 4 Ιανουαρίου 2024, που είχε ως θέμα «Σε πλήρη κατάρρευση το  ΕΣΥ: Δραματική η κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία – Κατάρρευση ψευδοροφής στην Ψυχιατρική Κλινική του Ευαγγελισμού», είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο που διατρέχουν σε πολλούς νοσοκομειακούς χώρους όσοι βρίσκονται εκεί λόγω της κακής συντήρησης και των βεβιασμένων τεχνικών λύσεων που επιστρατεύονται και  της προχειρότητας των πρόσθετων κατασκευών και παρεμβάσεων.

 

Αυτή τη φορά σειρά δυστυχώς έχει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Παναγία η Βοήθεια”, όπου κατέρρευσε τμήμα της οροφής στη Β’ Ορθοπεδική Κλινική και τη Μαιευτική Κλινική, με την αποκόλληση και αλουμινένιων στηριγμάτων όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ευτυχώς εκείνη τη στιγμή δεν βρισκόταν κανείς στο διάδρομο κι έτσι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή κάτι χειρότερο. Ωστόσο, στη διάρκεια της επίσκεψης του Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ κυρίου Ιωάννη Καρβέλη ο οποίος θέλησε να προβεί σε αυτοψία, συνέβη το απευκταίο. Συγκεκριμένα και ενώ επιθεωρούσε τις βλάβες της Μαιευτικής Κλινικής, ο κύριος Καρβούνης δέχτηκε στο πόδι του αντικείμενο (πάνελ οροφής) το οποίο έπεσε και τον τραυμάτισε στο πόδι, το οποίο αιμορραγούσε.

 

Θα μιλούσαμε για ιλαροτραγωδία αν η κατάσταση στο εν θέματι νοσοκομείο δεν ήταν άκρως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, νοσηλευόμενους και επισκέπτες του.

 

Επειδή εκτελείτε σχέδιο πλήρους διάλυσης και αποσάθρωσης του ΕΣΥ, εν προκειμένω συντηρώντας και επιτείνοντας με την αδιαφορία σας τις υλικοτεχνικές αβελτηρίες του.

 

Επειδή είναι αδιανόητο να συμβαίνουν τέτοια απαράδεκτα περιστατικά εν έτει 2024 σε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλει να αποκαλείται κράτος δικαίου και κράτος πρόνοιας.

 

Επειδή η μέθοδος του εξωπορισμού (outsourcing) δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και κοστίζει πολύ ακριβότερα από ό,τι αν η εργασία που είναι αντικείμενό του επιτελούνταν από δημόσιους υπαλλήλους, εν προκειμένω η συντήρηση και αποκατάσταση των κτηριακών υποδομών του νοσοκομείου.

 

Επειδή τα νοσοκομεία έχουν αποστολή να βελτιώνουν την κατάσταση υγείας των ασθενών και όχι να την διακινδυνεύουν άμεσα ή έμμεσα.

 

Επειδή ο τραυματίας Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ δήλωσε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Υπουργό Υγείας και ότι εκκρεμεί πόρισμα των τεχνικών υπηρεσιών της 6ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 

  1. Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει για να αποκαταστήσει τις βλάβες με τρόπο τεχνικά αποτελεσματικό;
  2. Θα διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί η αιτία αυτών των βλαβών, γιατί δεν αποκαταστάθηκαν αμέσως και γιατί φτάσαμε στο σημείο να έχουμε πτώσεις ψευδοροφών και πάνελ;
  3. Ποια είναι η στελέχωση της Τεχνική Υπηρεσίας του προειρημένου νοσοκομείου και δη του Τμήματος Κτηριακών Εγκαταστάσεων – Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού και Περιβάλλοντος Χώρου και ποια ήταν η εμπλοκή της ως τώρα στην υπόθεση; Επαρκεί το προσωπικό του συγκεκριμένου τμήματος;
  4. Έχει ενταχθεί το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών “Παναγία η Βοήθεια” στο έργο με τίτλο “Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε Ολόκληρη την Ελλάδα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αν όχι, για ποιους λόγους;

 

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

 

Παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε το σώμα καταθέτοντας:

  • Το πόρισμα των τεχνικών κλιμακίων της 6ης Υ.ΠΕ και του νοσοκομείου.

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

 

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ρένα

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία(Ράνια)

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος