Πάνω από 30 εκατ. άνθρωποι ζουν στο… μονοπάτι της ολικότητας – Επηρεάζονται επίσης Μεξικό και Καναδάς – Ελάχιστα ορατό από την Ευρώπη το φαινόμενο

Από το Τέξας ως το Μέιν, στις ακτές του Ατλαντικού, η Σελήνη θα ρίξει για λίγα λεπτά τη σκιά της πάνω από εκατομμύρια Αμερικανούς που περιμένουν πώς και πώς την έκλειψη Ηλίου της Δευτέρας.

Στην Ευρώπη το φαινόμενο θα είναι ελάχιστα ορατό. Μπορούμε όμως να το παρακολουθήσουμε με ασφάλεια από το live της NASA.

Το σπάνιο φαινόμενο έχει προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού στις ΗΠΑ, αλλά και στο Μεξικό και τον Καναδά που επίσης επηρεάζονται.

Δεκαπέντε αμερικανικές πολιτείες θα διασχίσει η σκιά της Σελήνης πάνω στη Γη. Στο μονοπάτι της ολικότητας ζουν πάνω από 31 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ άλλα 4-5 εκατ. υπολογίζονται ότι ταξίδεψαν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν έμεινε ξενοίκιαστο διαμέρισμα για δείγμα…
Στις μεγάλες πόλεις από όπου το φαινόμενο θα είναι πλήρως ορατό έχουν καταφτάσει χιλιάδες άνθρωποι που εύχονται να μην τους τα χαλάσει ο καιρός.

Στα περισσότερα σημεία των ΗΠΑ η ολικότητα κρατά από ένα έως τέσσερα λεπτά. Το μέγιστο είναι σε σημείο κοντά στα σύνορα με το Μεξικό όπου η ολικότητα θα είναι 4 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα.

Το μονοπάτι έχει πλάτος περίπου 183 χιλιόμετρα. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτή τη λωρίδα βλέπουν τη Σελήνη να καλύπτει τον Ήλιο σε μικρότερο ποσοστό.

Δείτε φωτογραφίες από τις φάσεις της έκλειψης:

eclipse-arthrou-1

Η εικόνα του Ήλιου στο Μεξικό, όταν το φαινόμενο άρχισε να γίνεται ορατό στην αμερικανική ήπειρο.

eclipse2
eclipse__2_
eclipse-arthrou-2
mazatlan_

Το Μαζατλάν στο Μεξικό, από όπου και οι  φωτογραφίες πιο πάνω, είναι από τα πρώτα σημεία στην αμερικανική ήπειρο που είδαν την την ολικότητα.

eclipse_mexico
Το φαινόμενο από την πόλη του Μεξικού από όπου δεν ήταν πλήρως ορατό

Σε ποιες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ θα είναι ορατή η έκλειψη

Η πρώτη μεγάλη πόλη στο έδαφος των ΗΠΑ στην οποία θα είναι ορατή η έκλειψη θα είναι το Σαν Αντόνιο στο Τέξας στις 21:33 (ώρα Ελλάδος). Ακολουθούν το Ντάλας (21:40), το Κλίβελαντ (22:13) και το Μπάφαλο (22:18).

Η έκλειψη θα είναι ορατή στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 22:27, ενώ λίγα λεπτά αργότερα η σκιά θα περάσει πάνω από το Ατλαντικό Ωκεανό οπότε και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί.

Θα περάσουν άλλα 21 χρόνια μέχρι να δουν οι ΗΠΑ στο έδαφός τους την επόμενη ολική έκλειψη.

Δείτε φωτογραφίες από τις προετοιμασίες και από όσους παρακολουθούν το φαινόμενο:

 

people-eclipse
Καθ’ολα έτοιμη η γυναίκα στο Μαζατλάν του Μεξικού για να δει με ασφάλεια το φαινόμενο
eclipse-2
Στη Νέα Υόρκη το φαινόμενο δεν θα είναι ολικά ορατό. Πολλοί όμως έσπευσαν πάνω σε ουρανοξύστες για να το δουν χωρίς να τους εμποδίζουν τα κτίρια.
eclipse
Οι καταρράκτες του Νιαγάρα είναι από τα καλά σημεία για να δει κανένας την έκλειψη σε ένα άκρως εντυπωσιακό σημείο

Ο άνδρας από το το Τέξας που είναι 105 ετών και βλέπει την 13η έκλειψη στη ζωή του και η 63χρονη Τεξανή που έχει δει κάθε ηλιακή έκλειψη από το 1998.

Πηγή: protothema.gr