Πρεμιέρα για το «Small Talks» με Θ. Λουλούδη και Β. Χριστόπουλο

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Peloponnisos FM 104,1 και η καθημερινή εκπομπή «Πρωινός Τύπος» ξεκίνησε από χθες και κάθε Παρασκευή, μια νέα ενότητα με τίτλο «Small Talks» (09:30-10:00) με καλεσμένους παράγοντες της τοπικής οικονομίας, της πολιτικής και ενεργούς πολίτες.

Καλεσμένοι στο στούντιο του Peloponnisos FM 104,1 ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» Θόδωρος Λουλούδης και ο αναπληρωτής δημάρχου Αιγιάλειας και αντιδήμαρχος Εργων Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Βασίλης Χριστόπουλος, με θέμα συζήτησης την οικονομία του Δήμου Αιγιάλειας.

Ο Βασίλης Χριστόπουλος έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής, τονίζοντας ότι ο δήμος θα πρέπει να σταδιακά να ξεφύγει από την σκιά της Πάτρας και να αξιοποιήσει τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, συνεργαζόμενος με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Η αγροτική οικονομία, με πρώτη τη σταφίδα, έχει ακόμα και σήμερα κεντρικό ρόλο στην οικονομία. Ομως τα τελευταία χρόνια, η τουριστική οικονομία γνωρίζει ανάπτυξη, καθώς στις υφιστάμενες οικογενειακές επιχειρήσεις προστέθηκαν νέες επενδύσεις μονάδων φιλοξενίας, που αναδεικνύουν το Αίγιο σε city brake προορισμό, αλλά και άλλες μεγάλες επενδύσεις που ετοιμάζονται στην παραλιακή και ορεινή ζώνη.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός τομέας, τροφοδοτούμενος από την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής, αναπτύσσει δυναμικά χαρακτηριστικά, είπε ο κ. Χριστόπουλος.

Η Αιγιάλεια έχει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που ιστορικά της προσδίδουν έναν αναντικατάστατο ρόλο, πρόσθεσε ο Θεόδωρος Λουλούδης. Διαχρονικά η περιοχή είχε και έχει αναφορές στις οικονομικές εισροές από το αγροτικό προϊόν, με την εμβληματική σταφίδα, το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή και τα αμπέλια οινοποίησης. Πέραν όμως της αγροτικής οικονομίας, τα τελευταία χρόνια η Αιγιάλεια αξιοποιεί τον θαλάσσιο πλούτο της, έχοντας αναδειχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Αχαΐας, με μια επιταχυνόμενη τουριστική ανάπτυξη, ως city brake προορισμός.

Αναπτυξιακές,δυνατότητες,Αιγιάλειας

Β. Χριστόπουλος, Θ. Λουλούδης, Σ.Παπανδρέου στον Peloponnisos FM

Ο Θεόδωρος Λουλούδης πρόσθεσε ότι στη βάση της αντίληψης του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» βρίσκεται η συνεργατική σχέση με τους φορείς και η τεκμηρίωση, την οποία δυστυχώς η παρούσα διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας αγνοεί πλήρως για να βοηθήσει τα μέλη του.

«Εμείς κάναμε με δικές μας δυνάμεις μια μελέτη για κάθε δήμο» είπε ο κ. Λουλούδης, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις επιχειρήσεις της Αιγιάλειας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη δυναμική μεταποίηση, η οποία κατέχει ποσοστό 18%, ψηλότερα από τον μέσο όρο της Αχαΐας. Επίσης, το 49% των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών.

Η συνολική εικόνα της Αιγιάλειας είναι καλύτερη από τον μέσο όρο της Αχαΐας, και αυτό έχει ιστορικές βάσεις που εκφράζονται στην πολιτική, την κοινωνική και οικονομική συμπεριφορά της τοπικής κοινωνίας, πρόσθεσε ο κ. Λουλούδης.

Το Αίγιο, όμως, χρειάζεται εργαλεία για να αναπτύξει τον δικό του μητροπολιτικό ρόλο και το «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής», όταν αναλάβει τα ηνία του φορέα, θα εκπονήσει πρόγραμμα ανάπτυξης για την περιοχή, είπε ο Θ. Λουλούδης.

Ο Βασίλης Χριστόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και στα έργα που υλοποιεί ο δήμος, για να υποστηρίξει και τις επιχειρήσεις, όπως ο διαγωνισμός που «τρέχει» για το διυλιστήριο νερού, το σύστημα επεξεργασίας λυματολάσπης που θα καταστήσει πιστοποιημένα πεντακάθαρες τις ακτές, το εργοστάσιο για τα απορρίμματα στην Τέμενη, η προσφάτως παραχώρηση της Χαρτοποιίας από το Πανεπιστήμιο κ.ά.

Ο Θεόδωρος Λουλούδης, κλείνοντας, τόνισε ότι η Αιγιάλεια έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, ως ένας ευλογημένος τόπος με υψηλό επίπεδο και παράδοση. Το ζητούμενο είναι να αποκτήσει βιώσιμη ανάπτυξη και στήριξη, κάτι που δεσμεύεται να πράξει το «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής», στηρίζοντας τη λειτουργία και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Πηγή: pelop.gr