ΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, ΩΡΑ 18.00 ΜΜ – ΜΥWAY HOTEL & EVENTS

Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε από την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου – ΙΕΔΕΠ σε συνδιοργάνωση με τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Το Σύγχρονο Πρόσωπο της Ογκολογίας», τη Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο My Way Hotel & Events.
Ο Yφυπουργός Ψυχικής Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος ήλθε στην Πάτρα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ημερίδας. Από το βήμα της ημερίδας ανακοίνωσε ότι «εντός των επόμενων τριών μηνών θα νομοθετήσουμε μία ριζική αλλαγή του συστήματος λειτουργίας και διοικήσεως όλων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ειδικότερα, θα λειτουργούν υπό ενιαία, επιστημονική και υπηρεσιακή διοίκηση και θα υπάγονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα, επιστημονική και διοικητή, να παρακολουθείται η πορεία του ασθενούς από την πρώτη στιγμή που θα απευθύνεται στο σύστημα υγείας. Έτσι θα μπορούμε να βελτιώνουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό την επίπτωση που μπορεί να έχει η θεραπευτική προσέγγιση στην πορεία του ασθενούς».
Υπενθυμίζουμε ότι οι ασθενείς αυτοί σήμερα στερούνται της συστηματικής παρακολούθησης και συνήθως μετά τη νοσηλεία τους εγκαταλείπονται στην τύχη τους.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ανακοίνωση που αφορά την πιο ευάλωτη ομάδα ασθενών που είναι οι καρκινοπαθείς, ο κ. Βαρτζόπουλος είπε: «Ο καρκίνος, από νόσος θανατηφόρα, χάρη στις τεράστιες προόδους που έχουν σημειωθεί, έχει καταστεί χρόνια νόσος. Επειδή υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση της ψυχικής υγείας με την ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει τη νόσο απαιτείται να έχουμε υπηρεσίες ψυχικής, οι οποίες θα επιφυλάσσουν ολιστική προσέγγιση του ογκολογικού ασθενούς και τις οποίες δεν τις έχουμε σήμερα».
Μάλιστα ο υφυπουργός δεν έκρυψε ότι, η χθεσινή πρόσκληση για την ογκολογική ημερίδα της Πάτρας, αποτέλεσε αφορμή να εμβαθύνει στο θέμα αυτό και να διαπιστώσει το κενό που υπάρχει. «Το κρατικό σύστημα δεν προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες. Υπάρχει αυτή δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων δομών, τις οποίες και θα δρομολογήσουμε άμεσα».
Η ανακοίνωση αυτή έγινε και στο πλαίσιο της ημερίδας, προκαλώντας ικανοποίηση στους εκπροσώπους των Συλλόγων ασθενών που ήταν παρόντες.
Η ΗΜΕΡΙΔΑ
Την ανάγκη στήριξης των ογκολογικών τμημάτων τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος στο πλαίσιο του χαιρετισμού του κατά την έναρξη της ημερίδας που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο My Way Hotel & Events.
«Πρέπει, αν θέλουμε να μιλάμε για ένα αξιοπρεπές σύστημα, να αποκτήσει η περιοχή μας –υπάρχουν κτίρια, έχω κάνει και σχετική εισήγηση- μία δομή όπου θα πηγαίνουν οι άνθρωποι τελικού σταδίου ώστε να έχουν όλη τη δέουσα φροντίδα για ένα αξιοπρεπές τέλος».
> Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης σημείωσε «Η διαμόρφωση δομών ψυχικής υγείας είναι καθοριστική για τη φροντίδα του ασθενούς ανεξαρτήτου νόσου. Είδαμε τις ανάγκες που προέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας και πόσο θωρακισμένοι πρέπει να είμαστε έναντι των ψυχικών νόσων».
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας Περικλής Δουζδαμπάνης, αναφερόμενος στον στόχο της διοργάνωσης υπογράμμισε ότι είναι η ενημέρωση και η πρόληψη του καρκίνου.
Ο βουλευτής Ιάσονας Φωτήλας υπογράμμισε τον ρόλο της πρόληψης, παρουσιάζοντας τα σωτήρια αποτελέσματα του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του μαστού που έσωσε τη ζωή εκατοντάδων γυναικών.
Στο μοριακό προφίλ των όγκων και στις εξελίξεις στη διάγνωση και στις θεραπείες αναφέρθηκαν με τις ομιλίες τους η υπεύθυνη της Ογκολογικής Μονάδας του «Αγίου Ανδρέα» Αθηνά Χριστοπούλου και ο Γεώργιος Νασιούλας, επιστημονικός διευθυντής της «GENEKOR I AE», ενώ η Γαλάτεια Καλλέργη, επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα στις υγρές βιοψίες. Στους προληπτικούς ελέγχους, όπως ο έλεγχος κληρονομικότητας, εστίασε ο συντονιστής του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στη Μοριακή Ογκολογία Κωνσταντίνος Στρατάκης.