Η αποστολή αυτή είχε ως στόχο να δοκιμάσει μια τεχνολογία «ακριβείας» για την προσεδάφιση σκαφών και να δώσει νέα ώθηση στο διαστημικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία έγινε σήμερα η πέμπτη χώρα που στέλνει διαστημόπλοιο στο φεγγάρι, ανακοίνωσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA.

Το διαστημικό σκάφος SLIM προσσεληνώθηκε περίπου στις 17.20 (ώρα Ελλάδας) και επικοινώνησε με τον θάλαμο επιχειρήσεων, όμως τα ηλιακά πάνελ του δεν παράγουν ενέργεια, πιθανότατα επειδή δεν βρίσκονται υπό τη σωστή γωνία.

Japan moon landing LIVE: Robotic SLIM spacecraft attempts to land on moon
Η αποστολή αυτή είχε ως στόχο να δοκιμάσει μια τεχνολογία «ακριβείας» για την προσεδάφιση σκαφών και να δώσει νέα ώθηση στο διαστημικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας, το οποίο έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

«Το SLIM λειτουργεί μόνο με τη δική του μπαταρία και δίνουμε προτεραιότητα στη μεταφορά των δεδομένων του στη Γη», είπε ο Χιτόσι Κουνινάκα, ο επικεφαλής της JAXA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

iaponia-selini1

Το σκάφος αυτό, με το προσωνύμιο «ελεύθερος σκοπευτής του φεγγαριού», επιχείρησε να προσγειωθεί σε ακτίνα 100 μέτρων από τον στόχο του, αντί για πολλά χιλιόμετρα, όπως τα άλλα, συμβατικά διαστημικά σκάφη. Η JAXA λέει ότι η τεχνολογία αυτή θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για τη μελλοντική εξερεύνηση των πόλων της Σελήνης, όπου θα μπορούσε να υπάρχει οξυγόνο και νερό. Θα χρειαστεί πάντως περίπου ένας μήνας για να επαληθευτεί αν το SLIM πέτυχε τους στόχους του.

Η JAXA επιδιώκει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον διάστημα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και απέναντι στην Κίνα. Σκοπεύει μεταξύ άλλων να στείλει έναν αστροναύτη στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της ΝASA, τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: protothema.gr