Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν να επιμορφώσει και να ευαισθητοποιήσει με βιωματικό τρόπο τους συμμετέχοντες για τη σημασία και τον ρόλο των υγροτοπικών οικοσυστημάτων, καθώς και να τους φέρει σε επαφή με τα προβλήματα και τις δυνατότητες προστασίας και διαχείρισης αυτών των περιοχών.

Η ομάδα εφήβων της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ πραγματοποίησε την εκπαιδευτική εκδρομή που είχε σχεδιάσει και προετοιμάσει από καιρό, στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία- Κλειτορίας και Ακράτας (ΚΕΠΕΑ) στην Κλειτορία, το τριήμερο 19,20,21 Ιανουαρίου 2024.Συμμετείχαν εκτός των εφήβων και στελέχη της ΠΡΟΤΑΣΗΣ καθώς και μέλη.

Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του ΚΕΠΕΑ είχε θέμα: «Ο Ρόλος και η Σημασία των Υγροτοπικών Οικοσυστημάτων στις Προστατευόμενες Περιοχές. Το Παράδειγμα του Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού».Η εκπαιδευτική ομάδα του ΚΕΠΕΑ που συμμετείχε σύσσωμη, είχε οργανώσει με πολλή φροντίδα τόσο τις βιωματικές ασκήσεις στους χώρους του ΚΕΠΕΑ όσο και στα πεδία που επισκεφτήκαμε όπως η λίμνη ΔΟΞΑ και η λίμνη ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες που εποπτεύουν τις περιοχές.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν να επιμορφώσει και να ευαισθητοποιήσει με βιωματικό τρόπο τους συμμετέχοντες για τη σημασία και τον ρόλο των υγροτοπικών οικοσυστημάτων, καθώς και να τους φέρει σε επαφή με τα προβλήματα και τις δυνατότητες προστασίας και διαχείρισης αυτών των περιοχών.

Συγχρόνως λειτούργησε και το παιδαγωγικό πρόγραμμα των εμψυχωτών της ομάδας εφήβων σε συνεργασία με τα στελέχη του φορέα με τίτλο « Για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίσουν οι καινούργιοι» με στόχο την γνωριμία την εφήβων  με ένα χώρο φιλοξενίας  που έχει δεχτεί από το 1993 (χρονιά ίδρυσής του ) πολλές ομάδες παιδιών και ενηλίκων της ΠΡΟΤΑΣΗΣ. Η ιστορία του ΚΕΠΕΑ και της ΠΡΟΤΑΣΗΣ έχουν καταγράψει  σημαντικές δράσεις που έχουν συνδιοργανωθεί.

Αυτή την φορά 3 ιδρυτικά μέλη της ΠΡΟΤΑΣΗΣ  συνόδευσαν και πλαισίωσαν με πληροφορίες και αναμνήσεις  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα .Το επόμενο ραντεβού συμφωνήθηκε με πολλές ιδέες για την επικοινωνία των νέων της Κλειτορίας με τους εφήβους της ΠΡΟΤΑΣΗΣ. Ο ζεστός και φιλόξενος  χώρος  του ΚΕΠΕΑ από τους φροντιστές της ΕΣΤΙΑΣ μέχρι την Παιδαγωγική ομάδα του ΚΕΠΕΑ, συνέβαλαν  σε μία ακόμα  επιτυχή και εμψυχωτική για όλους συνάντηση.

Η ευχή μας είναι  το ΚΕΠΕΑ να ξεπεράσει  τις δυσκολίες λειτουργίας που υπάρχουν από  την υποχρηματοδότηση και ελλιπή στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας.  Είναι κρίμα  να μην στηρίζεται ένας τόσο  καταξιωμένος θεσμός στον χώρο της εκπαίδευσης να μην ενθαρρύνεται να  συνεχίζει ένα τόσο  σημαντικό έργο προς όφελος  των μαθητών, πολιτών και περιβάλλοντος.

«ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» - Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Κλειτορία ΦΩΤΟ «ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» - Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Κλειτορία ΦΩΤΟ «ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» - Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Κλειτορία ΦΩΤΟ «ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» - Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Κλειτορία ΦΩΤΟ «ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» - Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Κλειτορία ΦΩΤΟ «ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» - Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Κλειτορία ΦΩΤΟ «ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» - Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Κλειτορία ΦΩΤΟ «ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» - Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Κλειτορία ΦΩΤΟ «ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» - Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Κλειτορία ΦΩΤΟ «ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» - Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Κλειτορία ΦΩΤΟ «ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» - Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Κλειτορία ΦΩΤΟ «ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» - Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Κλειτορία ΦΩΤΟ

Πηγή: pelop.gr