Με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών

Κυκλοφόρησε -από τις Εκδόσεις Σάκκουλα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη)- το 14ο επιστημονικό βιβλίο του Αχαιού εγκληματολόγου και πολιτικού Άγγελου Τσιγκρή με τίτλο: “Σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών: Η θεσμική προστασία στην Ελλάδα και την Ευρώπη”.

Το παρόν έργο αποτελεί μια μονογραφία που έχει σκοπό να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη μελέτη κωδικοποίησης, παρουσίασης και ανάλυσης του συνόλου των θεσμικών παρεμβάσεων –που έχουν γίνει μέχρι σήμερα– για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τα παιδιά-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης πάσχουν από πολλαπλά και μακροχρόνια σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, τα οποία τα ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή τους. Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία χρόνια η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο αποτελεί ένα εξελισσόμενο φαινόμενο. Παράλληλα, νέες μορφές εγκληματικότητας, όπως η εκδικητική πορνογραφία και ο σεξουαλικός εκβιασμός, έχουν πολλαπλασιαστεί στο διαδίκτυο και πρέπει να αντιμετωπισθούν με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τα κράτη.

Η διεθνής κοινότητα, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα του ζητήματος, ανέλαβε μία σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας. Στο πρώτο μέρος του έργου παρουσιάζονται αναλυτικά οι πρωτοβουλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο δεύτερο μέρος αναπτύσσεται το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο και παρουσιάζονται αληθινές περιπτώσεις εγκληματικών συμπεριφορών, ανάλυση των συνεπειών και στατιστικά δεδομένα, αποτέλεσμα μακράς ερευνητικής εμπειρίας του Συγγραφέα μέσα από πλήθος δικογραφιών με περιγραφές και στοιχεία που σοκάρουν.

Ο Άγγελος Τσιγκρής διετέλεσε βουλευτής Αχαΐας και γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Σπούδασε Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Εγκληματολογία και την Αντεγκληματική Πολιτική, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και συγγραφέας 14 επιστημονικών βιβλίων στο γνωστικό πεδίο της Εγκληματολογίας και δεκάδων νομικών μελετών και άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει βουλευτής Αχαΐας, γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ, στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη και στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ.