Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Κώστας Καρπέτας, εντείνοντας τις επαφές του με τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου τον Πύργο της Ηλείας, όπου συνοδευόμενος από υποψήφιους της παράταξης, είχε συναντήσεις με πολίτες και εκπροσώπους φορέων της περιοχής. Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης συνέντευξη Τύπου στο ισόγειο του Διοικητηρίου, όπου παρουσίασε τις προτάσεις του συνδυασμού του για την ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
«Οι πολίτες της Ηλείας δεν αξίζουν την περιφρόνηση της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής Φαρμάκη», τόνισε ο κ. Καρπέτας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: “Ο Δημοκρατικός, ο Προοδευτικός λαός της Ηλείας δεν αξίζει την περιφρόνηση που δέχθηκε, αντί υποσχέσεων, από τον κύριο Φαρμάκη. Γιατί σε όλα όσα έταξε, το μόνο στο οποίο ήταν συνεπής, ήταν το ΟΛΑ να Πάνε στην Αρχή. Στασιμότητα και έλλειψη σχεδίου και Οπισθοχώρηση σε βασικά κεκτημένα του νομού Ηλείας.
Εμείς λέμε ότι μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε.
“Επιλέξαμε να δώσουμε την πρώτη συνέντευξη τύπου της παράταξης μας εδώ, στο Νομό Ηλείας, μιας και αποτελεί το κατ’ εξοχήν παράδειγμα εμπαιγμού από την Κυβέρνηση και την Περιφερειακή αρχή Φαρμάκη.
Άλλωστε, σε ημέρες σαν αυτές όπου βλέπουμε την ολική καταστροφή από τις φωτιές στον Έβρο και από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, δεν γίνεται να μην σκεφτόμαστε με θυμό και έντονο προβληματισμό τα σχέδια ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας που είχαν υποσχεθεί ότι ΘΑ κατέστρωναν Κυβέρνηση και Περιφέρεια και ακόμη περιμένουμε να δούμε έστω και ένα υποτυπώδες σχέδιο. Ο απόλυτος εμπαιγμός. Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του για την κατάσταση στην Ηλεία, ο κ. Καρπέτας ανέφερε: “Κανονικά, ερχόμενοι στον Πύργο θα έπρεπε να διαβούμε την Ολυμπία Οδό αλλά και αυτή όπως και πολλά άλλα έργα, μετά από παλινωδίες πολλών χρόνων παραμένει ως ένα έργο υπό εκτέλεση το οποίο για να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο του θα πρέπει να συνδέσει τον Πύργο με την Τσακώνα και την Τσακώνα με την Καλαμάτα, και βέβαια για να συμβεί το τελευταίο θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να επιταχύνει τη μελέτη για διέλευση του δρόμου από τη λίμνη Καϊάφα και προφανώς ο περιφερειάρχης να σταματήσει να είναι αμέτοχος σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.
Κανονικά, επίσης, θα έπρεπε στην είσοδο του Πύργου να δούμε έργα ανάπλασης, αλλά με αποκλειστική ευθύνη του κυρίου Φαρμάκη τα λεφτά που είχαν δεσμευθεί και τα βρήκε έτοιμα, του έφτασαν μόνο για την Πάτρα και το Αγρίνιο, ενώ η ανάπλαση της εισόδου του Πύργου παραπέμπεται, σιωπηρά, στο μέλλον.
Κανονικά, επίσης, στο πλαίσιο των περιοδειών μας θα έπρεπε να πάμε και στα πανεπιστημιακά τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας αλλά και αυτά με ευθύνη της Κυβέρνησης καταργήθηκαν. Ο Νόμος Ηλείας είναι ο μοναδικός της χώρας στον οποίο ενώ υπήρχαν και υπάρχουν υποδομές ακριβοπληρωμένες από τον Έλληνα φορολογούμενο, δεν έχει ούτε ένα πανεπιστημιακό τμήμα. Για εμάς η επανένταξη του Νομού Ηλείας στον Ακαδημαϊκό Χάρτη αλλά και η ίδρυση σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης στον Πρωτογενή τομέα, τη Μεταποίηση, τον Αθλητισμό και τον Τουρισμό, όχι μόνο αποτελούν βαθιά πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν πράξη αλλά και ισχυρή δέσμευση ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να συμβούν. Με διεκδίκηση και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια”.
“Σε οριακή κατάσταση η Υγεία”
Νωρίτερα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, επισκέφθηκε το νοσοκομείο του Πύργου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Σπύρο Πολίτη, τον πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων Γιάννη Γεωργίου και τον εκπρόσωπο της ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτη Σωτηρόπουλο και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί, την οποία ο κ. Καρπέτας χαρακτήρισε ως οριακή. Μιλώντας για το θέμα της Δημόσιας Υγείας στην Ηλεία, ο υποψήφιος περιφερειάρχης σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής: “Η Ηλεία δεν είναι σίγουρα ο μόνος Νομός στην Ελλάδα που έχει δύο Νοσοκομεία, μιας και έχει χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού και χρειάζεται αντίστοιχη κάλυψη μονάδων Υγείας, αλλά είναι σίγουρα από τους λίγους αν όχι μοναδικός Νομός που και τα δύο λειτουργούν οριακά ή υπολειτουργούν, δοκιμάζοντας καθημερινά την υγεία και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Για εμάς η επαναθεμελίωση της Δευτεροβάθμιας Υγείας στο Νομό Ηλείας και η λειτουργία πρωτοποριακών προγραμμάτων όπως η συγκρότηση κοινοτικών δικτύων ολοκληρωμένης κατ’ οίκον φροντίδας για άτομα ευάλωτα, δικτύων που μορφοποιούνται σε κοινές ομάδες μέσα από συνέργειες των κοινωνικών υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης με τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και της Ψυχικής υγείας. Με διεκδίκηση και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Να προχωρήσουμε, επιτέλους, την ενταγμένη ήδη Ενεργειακή Αναβάθμιση των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, οι οποίες, μετά βεβαιότητας, μετατίθενται στην επόμενη προγραμματική περίοδο, και να δώσουμε τις μάχες που χρειάζονται για τη στελέχωση των Νοσοκομείων.”
Οι δεσμεύσεις Καρπέτα
Παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις της παράταξης “Μαζί αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα”, ο Κώστας Καρπέτας ανέφερε τα εξής:
“Στον Πρωτογενή Τομέα
Διασφαλίζουμε την συντήρηση και αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων.
Στηρίζουμε τη βελτίωση των αγροτικών υποδομών (αγροτική οδοποιία, παράλληλα έργα αναδασμού, αντιπλημμυρικά έργα)
Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών
Στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες και τη γεωργία ακριβείας
Ενθαρρύνουμε τη δημιουργία φορέα πιστοποίησης για τα αγροτικά προϊόντα και προωθούμε πρωτοβουλίες που συνδέουν τη γεωργία με τον τουρισμό
Προάγουμε την κατασκευή προτύπων κτηνοτροφικών πάρκων στην Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία
Προωθούμε την εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας
Προωθούμε την ίδρυση Τράπεζας Σπόρων για τη φυτική παραγωγή
Στις Υποδομές
Διεκδικούμε την αναβάθμιση και επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Πάτρας με τον Πύργο Ηλείας με δυνατότητα και εμπορευματικού έργου σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που το μεταθέτει στο αβέβαιο μέλλον. Η Ηλεία πρέπει να συνδεθεί σιδηροδρομικά με την Αχαΐα επιβατικά και εμπορικά, η Αρχαία Ολυμπία πρέπει να αποκτήσει σοβαρή και λειτουργική σύνδεση με το Κατάκολο και την Πάτρα.
Προωθούμε
Τις αναπλάσεις της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι του Κατάκολου και τη δημιουργία ποδηλατόδρομου
Την επιτάχυνση των έργων στο λιμένα Κυλλήνης
Τη διεκδίκηση για τη σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με την Τρίπολη
Την Κατασκευή οδού Λαστέικα – παράκαμψη Αγίου Ιωάννη -Κατάκολο
Τη βελτίωση της Εθνικής Οδού 111 από τη Δροσιά έως την Εφύρα
Τη βελτίωση της Επαρχιακής Οδού από την Αρχαία Πίσσα έως του Λάλα.
Αλλά και τα έργα ανάπλασης στο Καϊάφα που έχουν οδηγηθεί στην εγκατάλειψη και στην απαξίωση.
Έργα τα οποία βάλτωσαν από την Περιφερειακή αρχή Φαρμάκη και τα έχει ανάγκη ο Νομός”.
Συνάντηση με εργαζόμενους της Π.Ε. Ηλείας
Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Κώστας Καρπέτας επισκέφθηκε τα γραφεία του συλλόγου υπαλλήλων περιφερειακής ενότητας Ηλείας, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση του συνδικαλιστικού φορέα και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου Ανδρέα Ασημακόπουλο για τα προβλήματα των υπαλλήλων, με κυριότερο την έλλειψη προσωπικού.