
Με κάθε επισημότητα, με τα χορευτικά και την αναπαράσταση πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην Χελωνοσπηλιά, οι επετειακές εκδηλώσεις για τα προεπαναστατικά γεγονότα στις 16 προς 17 Μαρτίου 1821.
Δείτε την αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος της Χελωνοσπηλιάς από τη Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Λυκουριωτών «Πηγές Λάδωνα».
Το πρωί τελέσθηκε η Θέια Λειτουργία και η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λυκούριας και από εκεί στο μνημείο της Ελευθερίας στη Χελωνοσπηλιά όπου τελέσθηκε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.
Και στη συνέχεια παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από χορευτική ομάδα μαθητριών και μαθητών του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Κλειτορίας, την χορευτική ομάδα του Συλλόγου Λυκουριωτών, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ψωφίδας “Η Ερυκίνη Αφροδίτη”
Παρευρέθηκαν: ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Φίλιας, o Αντιδήμαρχος Κλειτορίας κ. Σωτήρης Δουκλιάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Βαρβιτσιώτης, ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καλαβρύτων, κ. Θανάσης Κανελλόπουλος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας και Δημοτική σύμβουλος κα Βασιλική Παπουτσή, ο Πρόεδρος του συλλόγου Λυκούριας και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας “Αρχαίος Κλείτωρ” κ. Σωκράτης Μούσιος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων ο Αντιπύραρχος κ. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Ο. Καλαβρύτων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νικόλαος Τσάμης, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Λυκούριας, κ. Σβίγγος Αθανάσιος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τριποτάμων κ. Σπήλιος Βλάχος, ο κ. Γιώργος Κόσμας, πρώην κοινοτάρχης και και επι σειρά ετών Πρόεδρος και τωρα επίτιμος Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Δήμος Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουρλάδας π. Σπυρίδων Καζάνης, ο Πρόεδρος Καμενιανιτών- Δεσινιωτών – Δροβολοβητών κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, λογοτέχνης- συγγραφέας, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Φιλιωτών Γεώργιος Μητρόπουλος, απόγονος του ήρωα Χονδρογιάννη ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου
Δείτε την ομιλία του Γεωργίου Μητρόπουλου στη Χελωνοσπηλία Λυκούριας
Τον Πανηγυρικό Λόγο της Ημέρας εκφώνησε, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Φιλιωτών κ. Γεώργιος Μητρόπουλος.
Ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καμενιανιτών, Δροβολοβιτών, Δεσινιωτών, λογοτέχνης, πρώην Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών, Αντιδήμαρχος εις τον τ. Δήμον Αροανίας Κώστας Νικολόπουλος φέρει τον εαυτόν του μπροστά εις το μεγαλείον της προγονικής κληρονομιάς και συνειδητοποιεί το χρέος του προς την Πατρίδα.
Το Μεγαλείον της προγονικής μας κληρονομιάς και το χρέος μας προς την Πατρίδα.
Βροντά στη Χελωνοσπηλιά το κλέφτικο ντουφέκι
και στη Λυκούρια χαλασμός, φωτιά μ’ αστροπελέκι.
Ο Χονδρογιάννης πολεμά μ’ όλα τα παλληκάρια,
και ο αχός ακούγεται ψηλά στην Άγια Λαύρα.
Που εκεί λεβέντες διαλεχτοί πολλοί εμαζευτήκαν
και λευτεριά ή θάνατο για πάντα ορκιστήκαν.
Ήταν δεκάξι του Μαρτιού, ημέρα δοξασμένη,
που η λευτεριά ξεπρόβαλε στη γη την ξακουσμένη.
Είναι το ποιητικόν κείμενον του άσματος, το οποίον ενεπνεύσθη και εξεπόνησεν ο Καμενιανίτης, λογοτέχνης (ποιητής και πεζογράφος) Κώστας Νικολόπουλος. Ο λογοτέχνης γνήσιον τέκνον του χωριού μας των Καμενιάνων Καλαβρύτων, απόγονος οπλαρχηγού της Παλιγγενεσίας, μέσα εις οκτώ (8) στίχους του άσματος – το οποίον εμελοποίησε και άδει ο Μουσικολογιώτατος π. Χρήστος Κυριακόπουλος Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Κηφισίας, Ωρωπού και Αμαρουσίου, εις ημέρες Εθνικών Επετείων κ.λπ. – επαναλαμβάνω μέσα εις οκτώ (8) στίχους έδωσε όλον το νόημα, το πνεύμα και τον παλμόν του Μεγάλου Ξεσηκωμού του Γένους. Θεία Χάριτι επελέγη η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας να κτυπήση το πρώτον εκεί η καρδιά της Επαναστάσεως και να ελευθερωθή πρώτη η πόλις των Καλαβρύτων 21 Μαρτίου 1821, καθ’ ότι:
- Η Περιοχή προσφέρεται δι’ ανορθόδοξον πόλεμον, λόγω θέσεως και διαμορφώσεως του εδάφους. Ο Χελμός ήλεγχε και ελέγχει δύο οδικούς άξονες.
- Η Ιστορία διδάσκει αδιάψευστα ότι εις τα Καλάβρυτα υπάρχει περισσεύον αγωνιστικόν φρόνημα. «Ουχ υπεικτέον, ουδ’ αναχωρητέον, ουδέ λειπτέον την τάξιν». Δεν υποτασσόμεθα, δεν αφήνομεν έρμαιον τον τόπον μας, ούτε εγκαταλείπομεν την τάξιν.
- Εις την περιοχήν των Καλαβρύτων υπήρχαν οκτώ (8) Μοναστήρια τροφοδότες και προμαχώνες του Αγώνος.
- Τέλος επεβάλλετο παντί σθένει να αποπροσανατολισθή ο εχθρός, πράγμα το οποίον επετεύχθη και έτσι εμπήκεν ο Κολοκοτρώνης αμαχητί εις την Καλαμάτα την 23ην Μαρτίου. Η Ιστορία έχει πλείστα όσα παραδείγματα. Όμως όποιος επιθυμεί – καίτοι όλοι το γνωρίζουν – ας ρίξη μίαν ματιάν εις την απόβασιν των Συμμάχων εις την Νορμανδίαν.
Το καζάνι έβραζε, κατά που γράφει ο λογοτέχνης Κώστας Νικολόπουλος,
«Ο Χονδρογιάννης πολεμά μ’ όλα τα παλληκάρια
και ο αχός ακούγεται ψηλά στην Αγιά Λαύρα»
Δείτε Φωτογραφίες: