Για δεύτερη φορά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, καλεί τον Πρωθυπουργό με επίκαιρη ερώτησή του να συζητήσουν το οξύ στεγαστικό πρόβλημα.

«Η σωρευτική αύξηση των ενοικίων την περίοδο 2018 – 2022 άγγιξε το 50%, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, υπολογίζεται ότι το 2023 η ετήσια αύξηση στα ενοίκια ξεπέρασε στην Αθήνα το 23,7%, στη Θεσσαλονίκη το 22,7%, στην Πάτρα το 27,47% και στο Ηράκλειο Κρήτης το 16,53%» σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων στην επίκαιρη ερώτηση του.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι «η αγορά ακινήτων έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος “golden visa” στα ακίνητα. Η αύξηση του ορίου απόκτησής της σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου, απλώς μεταφέρει το ενδιαφέρον σε άλλες περιοχές όπως είναι ο Πειραιάς και το Περιστέρι, όπου το όριο παραμένει στις 250.000 ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε καταθέσει για το ίδιο θέμα επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό, την οποία όμως απέφυγε να ορίσει προς συζήτηση.

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη:

29 Ιανουαρίου 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

ΘΕΜΑ: «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια το κόστος στέγασης αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, καθιστώντας αδύνατη την εξεύρεση αξιοπρεπούς κατοικίας για νέους, φοιτητές και οικογένειες. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία στεγαστική κρίση, την οποία η Κυβέρνηση αρχικά έκανε ότι δεν έβλεπε και στη συνέχεια προσπάθησε να την αντιμετωπίσει με ημίμετρα και αναποτελεσματικές πολιτικές.

Τα ενοίκια αυξάνονται συνεχώς επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους πολίτες, που έχουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό της «αισχροκέρδειας», όπως και εσείς τον χαρακτηρίσατε. Την περίοδο 2018 – 2022 η σωρευτική αύξηση των ενοικίων για κατοικίες, που είναι κατάλληλες για οικογένειες άγγιξε το 42,1%. Επιπλέον, το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το μέσο ενοίκιο στις περισσότερες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ήταν αυξημένο κατά τουλάχιστον 10% της σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο όσον αφορά στην φοιτητική στέγη. Η σωρευτική αύξηση των ενοικίων την περίοδο 2018 – 2022 πλησίασε το 50%, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», υπολογίζεται ότι το 2023 η ετήσια αύξηση στα ενοίκια ξεπέρασε στην Αθήνα το 23,7%, στη Θεσσαλονίκη το 22,7%, στην Πάτρα το 27,47% και στο Ηράκλειο Κρήτης το 16,53%. Συνολικά η αύξηση των ενοικίων σε αυτές τις περιοχές αγγίζει μέχρι και το 80% από το 2014 μέχρι σήμερα.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι, οι φοιτητές και οι οικογένειες, μέχρι τώρα έχετε αρνηθεί να πάρετε μέτρα, που θα βοηθήσουν τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή κατοικία προς ενοικίαση. Η αδιαφορία της Κυβέρνησης καταγράφηκε με τον πιο επίσημο τρόπο στο Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου η μόνη παρέμβαση που προβλεπόταν ήταν η ανακαίνιση 70 κοινωνικών κατοικιών στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη ενώ η Πορτογαλία είχε εντάξει την κατασκευή ή ανακατασκευή 26.000 κατοικιών, η Ισπανία 20.000 και η Ιταλία 10.000 που θα διατεθούν προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο και κοινωνικά κριτήρια.

Τον Μάρτιο του 2022, σε μία τοποθέτησή σας, είχατε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Η θετική πλευρά μιας αγοράς ακινήτων η οποία αναπτύσσεται είναι ότι ανεβαίνουν τα ενοίκια. Και αν μεν έχεις δικό σου σπίτι, έχει καλώς. Και εκεί βοήθησε η γονική παροχή, σε πείσμα της κριτικής που ακούσαμε. Μεταβιβάστηκαν περιουσίες από την προηγούμενη γενιά στη νέα γενιά. Άρα και μεγαλύτερο κίνητρο, ενδεχομένως, να επενδύσεις σε ένα διαμέρισμα που μπορεί να κληρονομήσεις, να το αναβαθμίσεις».

Ακόμα και όλα τα μέτρα που έχετε πάρει, χάρη στην πίεση που ασκήσαμε και τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, όπως είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο αναμένεται να ωφελήσει 9.700 δικαιούχους ή τα πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» και «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», αφορούν είτε όσους έχουν τη δυνατότητα αγοράς κατοικίας ή ευνοούν κυρίως τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα σπίτι.

Ειδικότερα το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», ενώ χρηματοδοτεί με δημόσιους πόρους την ανακαίνιση κενών κατοικιών, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ξεπερνούν τις 700.000 σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ύψος του ενοικίου που θα ζητηθεί στη συνέχεια. Η μόνη υποχρέωση είναι η ενοικίαση του με συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ανακαινίζουν τα διαμερίσματά τους χρηματοδοτούμενοι από το κράτος, και μετά να τα ενοικιάζουν σε όποια τιμή θέλουν, αποκομίζοντας την υπεραξία αυτή χωρίς να δίνουν κάτι πίσω στο κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, η αγορά ακινήτων έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος “golden visa” στα ακίνητα. Η αύξηση του ορίου απόκτησής της σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου απλώς μεταφέρει το ενδιαφέρον σε άλλες περιοχές όπως είναι ο Πειραιάς και το Περιστέρι, όπου το όριο παραμένει στις 250.000 ευρώ.

Για τον λόγο αυτό ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:

1) Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση και ιδίως την αδυναμία εξεύρεσης στέγης σε νέα ζευγάρια, εργαζόμενους και φοιτητές; Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε;

2) Γιατί αρνείστε να υιοθετήσετε την πρότασή μου για άμεση κατάργηση ή έστω αναστολή του προγράμματος παροχής “golden visa” με την αγορά ακινήτων;

3) Σκοπεύετε να υιοθετήσετε μέρος έστω των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την αποκλιμάκωση των ενοικίων μέσα από τη δημιουργία μίας δεξαμενής κοινωνικής κατοικίας, που θα αποτελείται από ένα δημόσιο αποθεματικό κοινωνικών κατοικιών, νέων και ανακαινισμένων, καθώς και ιδιωτικών κατοικιών που αυτή τη στιγμή παραμένουν κλειστές, ώστε στη συνέχεια να διατεθούν προς εκμίσθωση αντί χαμηλού μισθώματος, σε νέα ζευγάρια, εργαζόμενους και φοιτητές, κατά το προηγούμενο άλλων κρατών – μελών της ΕΕ (Αυστρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία κ.α.);

Ο Ερωτών

Νικόλαος Ανδρουλάκης

Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής