Τι αναφέρουν σε ανακοίνωση – κάλεσμα – Ποια τα αιτήματά τους.

Στο συλλαλητήριο των συνδικάτων για τον νέο προϋπολογισμό που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Όλγας.

Σε ανακοίνωση κάλεσμά του το Παράρτημα Πάτρας της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών αναφέρει χαρακτηριστικά:

ΚΑΛΕΣΜΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΠΛΑΤΕΙΑ Εθνικής Αντίστασης (Εργατικό Κέντρο Πάτρας) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/12, 6:30μμ 

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2024

ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ -ΕΣ

Ο νέος προϋπολογισμός βρίσκει την ελληνική οικονομία να παραδέρνει στα κρισιακά αδιέξοδα, ενώ η κοινωνία βιώνει άλματα ακρίβειας, υψηλή ανεργία, συρρίκνωση αγοραστικής δύναμης μισθών, συντάξεων και εισοδήματος αυτοαπασχολούμενων και λαϊκών στρωμάτων, με παράλληλη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας, πολιτισμού, κλπ. Ο πληθωρισμός εκτιμάται σε 2,8% από 3,9% το 2023, ωστόσο δεν αντανακλά το αληθινό επίπεδο αύξησης σε βασικά είδη (στα τρόφιμα είναι πολλαπλάσιος), με αποτέλεσμα συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης λαϊκών εισοδημάτων.

Με το νέο Προϋπολογισμό διαιωνίζεται το κοινωνικά άδικο και αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα, ενώ οι προβλεπόμενες κοινωνικές δαπάνες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας, πολιτισμού, κλπ. Στον τομέα της φορολογίας συνεχίζεται η υπερφορολόγηση λαϊκών στρωμάτων, κυρίως μέσω έμμεσης φορολογίας. Το 2024 τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,7 δις (από 61,3 δις το 2023, σε 63 δις το 2024), από τα οποία ο κύριος όγκος (1,5 δις) θα είναι έμμεσοι φόροι (από 33,7 δις σε 35,2 δις), κυρίως από ΦΠΑ (από 23,2 δις σε 24,4 δις). Αντί για μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη και εφαρμογή μηδενικού συντελεστή σε είδη βιοτικής ανάγκης, η κυβέρνηση αποφάσισε αύξηση σε αναψυκτικά και μη αλκοολούχα ποτά από 13% στο 24%!

Επίσης στο μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση επιχειρεί να τη χρεώσει στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο η φοροδιαφυγή μεγαλοεισοδηματιών και εταιριών (υπερ/υπό-τιμολογήσεις, offshore σε φορολογικούς παραδείσους, ανυπαρξία ελέγχου εισροών-εκροών στα

καύσιμα, κλπ), πέρα από τα θεσμοθετημένα φορολογικά προνόμια, εφοπλιστών, τραπεζών και πολυεθνικών. Ειδικότερα η αύξηση εσόδων κατά 700 εκατ. από φόρους εισοδήματος (από 20,9 δις σε 21,6 δις €), προέρχεται αποκλειστικά από υπερφορολόγηση φυσικών προσώπων (από 12,3 σε 13,3 δις €), που είναι κυρίως

από μισθωτούς- συνταξιούχους, ενώ τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ) θα πληρώσουν λιγότερα (από 7 δις σε 6,7 δις €). Ουσιαστικά μισθωτοί-συνταξιούχοι επιδοτούν τη μείωση φορολογίας κερδών, προκειμένου να αυξηθούν τα συνολικά φορολογικά έσοδα!!

Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 για μια ακόμη χρονιά τα ισοζύγια των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ασφαλιστικών ταμείων, ΔΥΠΑ, ΕΟΠΠΥ, ΟΠΕΚΑ, ΝΑΤ) θα παρουσιάσουν πλεόνασμα 1,15 δις ευρώ έναντι 950 εκατομ. Ευρώ το 2023. Τους πόρους αυτούς στερούνται όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Κοινωνική Ασφάλιση κατά 152 εκατομ ευρώ επικαλούμενη την επάρκεια των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους». Όμως, δεν λέει κουβέντα για την «επάρκεια των συντάξεων» που το 2024 θα χάσουν παραπέρα από την αγοραστική τους δύναμη, αφού η ονομαστική αύξηση μόλις κατά 2,95% υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού πληθωρισμού και ειδικά των τροφίμων που κινούνται σε 2ψήφια ποσοστά. Μάλιστα, 750.000 συνταξιούχοι (δηλ. το 30%) δεν θα πάρουν ούτε αυτή την πενιχρή αύξηση και θα πρέπει να αρκεστούν σε ένα εφάπαξ γιορτινό επίδομα 100 – 200 ευρώ.  Επιπλέον, πέραν της φορολογίας και του πραγματικού πληθωρισμού οι συνταξιούχοι για άλλη μια φορά θα καταβάλουν το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης προς τον ΑΚΑΓΕ που το 2024 θα φτάσει στα 555 εκατ. Ευρώ ενώ καμία αύξηση δεν θα γίνει στις επικουρικές συντάξεις. Την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους για συντάξεις και εφάπαξ το Σεπτέμβρη του 2023 ανέρχονταν στα 545 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της χρόνιας καθυστέρησης απόδοσης των συντάξεων, παρά τα όσα λέγονται για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση αποδεικνύεται αρκετά γαλαντόμα προς τις επιχειρήσεις αφού η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών θα κοστίσει στον προϋπολογισμό του 2024, δηλαδή στους φορολογούμενους 871 εκατομ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από τη δαπάνη που προκαλεί η αύξηση κατά 2,95% των συντάξεων (430 εκατ. Ευρώ).

 Το Δ.Σ. του Παρατήματος της ΠΕΣΕΚ καλεί τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα εργατικά συνδικάτα την Παρασκευή, 15/12/2023, ώρα 6.30μμ έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. 

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΩΝ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13 ης ΚΑΙ 14 ης ΣΥΝΤΑΞΗΣ – ΜΙΣΘΟΥ

ΟΧΙ στη μείωση της σύνταξης λόγω θανάτου μετά την τριετία.

ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ, ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΛΑΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Έξω η ενέργεια από το χρηματιστήριο: Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κλπ).

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 12.000 ΕΥΡΩ

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Για το Δ.Σ. του Παραρτήματος της ΠΕΣΕΚ Αχαΐας

     Ο Συντονιστής                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

    Παναγιώτης Μπούρδαλας                                                         Δημήτρης Τζιώρας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΧΑΪΑΣ

Πάτρα, 12.12.2023
Συγκρότηση σε σώμα

Το Συντονιστικό Όργανο του Παραρτήματος της ΠΕΣΕΚ Αχαΐας χαιρετίζει τόσο τους συναδέλφους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς της Αχαΐας που ίδρυσαν το Παράρτημα στις 30 Μαΐου 2023, όσο και τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην 1η εκλογοαπολογιστική Γεν. Συνέλευση στις 6 Νοέμβρη του ιδίου έτους.
Χαιρετίζει και τους υπόλοιπους συναδέλφους και τους καλεί να πλαισιώσουν το παράρτημα της ΠΕΣΕΚ για να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να διεκδικήσουμε οργανωμένα μαζί με τον υπόλοιπο λαό τα δίκαιά μας.
Η συγκρότηση
Συντονιστής: Παναγιώτης Μπούρδαλας
Γεν. Γραμματέας: Δημήτρης Τζιώρας
Ταμίας: Βασίλης Λάγιος
Μέλη: Βαγγέλης Αγγελοκωστόπουλος και Νικολέττα Χρυσανθακοπούλου.

Για το Δ.Σ. του Παραρτήματος της ΠΕΣΕΚ Αχαΐας

Ο Συντονιστής                                       Ο Γεν. Γραμματέας

Παναγιώτης Μπούρδαλας                      Δημήτρης Τζιώρας