Στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, επέδωσε σήμερα την Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική του 2023, ο Διοικητής της, κ. Ιωάννης Στουρνάρας. Στην εισαγωγική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την ευρωζώνη φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ με τα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης».

Όπως συμπληρώνει, «η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία εν μέσω συσσωρευμένης διεθνούς αβεβαιότητας, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και των αυξημένων χρηματοπιστωτικών κινδύνων, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ορόσημο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να λειτουργήσει εφησυχαστικά, καθώς η διαβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπεται αισθητά της μέσης πιστοληπτικής αξιολόγησης των χωρών της ευρωζώνης. Συνεπώς, απαιτείται υπευθυνότητα και συνέχιση της προσπάθειας, ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου».

Σύμφωνα με την Έκθεση, η οικονομία στην Ελλάδα «συνέχισε κατά τη διάρκεια του 2023 να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό, αλλά επιβραδυνόμενο ρυθμό. Ο γενικός πληθωρισμός σημείωσε σημαντική επιβράδυνση, πρωτίστως λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης των τιμών των ενεργειακών αγαθών». Οι τρέχουσες προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 να διαμορφωθεί στο 2,4%, να αυξηθεί οριακά στο 2,5% το 2024 και το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά στο 2,3% το 2026.

Η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2023 θα αποσταλεί στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.