Τιμήθηκαν σήμερα στην Τουρλάδα, τα προεπαναστατικά γεγονότα του 1821.

Οι επετειακές εκδηλώσεις της Φροξυλιάς – Η μνήμη άσβεστη 203 χρόνια μετά

Την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κλειτορίας κ. Σωτήρης Δουκλιάς, η Δημοτική Σύμβουλος κα Βασιλική Παπουτσή, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μηλιτσόπουλος, ο πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. Καλαβρύτων κ. Νικόλαος Τσάμης, ο πρώην Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων ο Αντιπύραρχος Ανδρέας Δημητρόπουλος, ο Πρόεδρος της Τουρλάδας κ.Νίκος Γ. Καζάνης, ο Πρόεδρος Κλειτορίας κ. Δημήτρης Μετζέλος, ο Πρόεδρος του Αρχαίου Κείτορα και Συλλόγου Λυκουριωτών κ. Σωκράτης Μούσιος,  Ο Πρόεδρος Αδελφότητα Φιλιωτών κ. Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου Δροβολοβιτών – Δεσινιωτών – Καμενιανιτών κ. Κωσταντίνος Νικολόπουλος, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, με την συμμετοχή των σχολείων της Κλειτορίας, και της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαβρύτων, τελέσθηκε Τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων.

Το Τρισάγιο στο χώρο του Μνημείου τέλεσε ο Ιερέας Σταθακόπουλος Δημήτριος από το Λευκάσιο, Πριν από την εκδήλωση στο Μνημείο ο Ιερέας Σταθακόπουλος Δημήτριος λειτούργησε στο παρακείμενο εκκλησάκι του Αγ.Γεωργίου.

Ομιλία απο τον κ. Κώστα Νικολόπουλου για τα πρώτα διατεταγμένα προεπαναστατικά γεγονότα που έγιναν στον χώρο αυτό..16 & 17 Μαρτίου 1821 κατά των Τούρκων!!

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς η χορευτική ομάδα Γυμνασίου – Λυκείου Κλειτορίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας.

Τιμούμε τους προγόνους μας που μας χάρισαν την λευτεριά, τιμούμε την Ελλάδα μας!!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΡΟΞΥΛΙΑΣ

Στην τοποθεσία της Φροξυλιάς του χωριού Τουρλάδα των Καλαβρύτων,έγιναν στις 16 και 17 Μαρτίου του 1821 δύο ένοπλα,ομαδικώς οργανωμένα προεπαναστατικά επεισόδια κατά των Τούρκων κατακτητών. Συγκεκριμένα:
Το απόγευμα της 16ης Μαρτίου ο Σωτήρης Παπαδαίος,από το Μάζι,με τους συντρόφους του,σε ενέδρα σκότωσαν τον αγγελιοφόρο του Βοεβόδα (Διοικητή) των Καλαβρύτων Αρναούτογλου,ο οποίος μετέφερε έγγραφα και παράλληλα ενημέρωνε τα χωριά ότι την επομένη θα διήρχετο η πομπή του Βοεβόδα προς την Τρίπολη.
Την επομένη μέρα 17η Μαρτίου,οι Ιωάννης Χονδρογιάννης,
Σωτήρης Παπαδαίος και οι άνδρες του Θανάσης Φεφές,Θανάσης Κωστόπουλος,όλοι από το Μάζι,ο Γιαννάκης Βύρας από τα Κρινόφυτα,ο Γαλάνης από τη Βρώσταινα,ο Ασημάκης Ντόλκας
από το Κάνι,μαζί και με άλλους ανώνυμους αγωνιστές,έστησαν ενέδρα πάλι στη θέση Φροξυλιά για να χτυπήσουν τον διερχόμενο Βοεβόδα Αρναούτογλου,ο οποίος θα μετέβαινε στην
Τρίπολη να ενημερώσει τον εκεί Πασά για τις μυστικές κινή-
σεις των Προκρίτων των Καλαβρύτων.Όταν οι προπορευό-
μενοι Τούρκοι έφτασαν στην Φροξυλιά,δέχθηκαν την επίθεση
των αγωνιστών και στη μάχη που έγινε σκοτώθηκαν μέλη της
συνοδείας του Αρναούτογλου,ο ίδιος δε έντρομος και αφού
εγκατέλειψε όλα τα πράγματά του,επέστρεψε στα Καλάβρυτα
και κλείστηκε στον πύργο του,εκεί όπου μετά από λίγες μέρες
έπεσε στα χέρια των οπλαρχηγών των Καλαβρύτων οι οποίοι απε-
λευθέρωσαν την πόλη.
Τα παραπάνω δύο προεπαναστατικά επεισόδια έχουν τεράστια σημασία για την έναρξη της Επανάστασης του 1821,
διότι τους μεν Τούρκους πολύ εθορύβησαν,τους δε Προκρίτους
των Καλαβρύτων ενεθάρρυναν να άρουν την διστακτικότητά
τους και να ξεκινήσουν την Επανάσταση.
Τα χωριά Τουρλάδα,Μάζι,Κρινόφυτα,Κάνι και Βρώσταινα
που προαναφέρονται,ανήκουν στον Δήμο και στην ευρύτερη
Επαρχία Καλαβρύτων και υφίστανται ως οντότητες ακόμη και σήμερα όπως και τότε.

Φωτογραφίες – Βίντεο από τη σημερινή γιορτή στη Φροξυλιά (Τουρλάδα Καλαβρύτων)