Ο αγαπημένος χειμερινός προορισμός του πρασίνου, της ιστορίας και του πολιτισμού.

ΑΠΟ ΤΗΝ  TRAVEL TEAM

Σε όχι μακρινή απόσταση από το Λεκανοπέδιο, με πλούσια φύση, με σημαντικά αξιοθέατα πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και ένα δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο, τα Καλάβρυτα αποτελούν δικαίως έναν από τους αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς ενώ σταθερά επεκτείνουν τη δημοτικότητά τους καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Σίγουρα, είναι μια εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να κάνετε μια οικογενειακή εκδρομή ή αν στην παρέα των φίλων σας περιλαμβάνονται και παιδιά. Kαι αυτό, γιατί η κωμόπολη που βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων στις πλαγιές του Χελμού διαθέτει κατάλληλες υποδομές ενώ και το οδικό δίκτυό της είναι πολύ καλό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια ορεινή περιοχή.
Αν το επόμενο διάστημα προγραμματίζετε μια οικογενειακή εκδρομή, σίγουρα σας προτείνουμε να διαβάσετε το συγκεκριμένο αφιέρωμα. Αλλά και να μην έχετε κάποιο συγκεκριμένο προγραμματισμό, τα Καλάβρυτα είναι ιδανικός προορισμός για ένα από τα επόμενα Σαββατοκύριακα, με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι επειδή είναι αναπτυγμένα τουριστικά, θα βρείτε όσα χρειάζεστε εκεί και δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ετοιμασίες πριν ξεκινήσετε.

Μπαίνοντας στα ιστορικά Καλάβρυτα, ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπετε είναι ο σταθμός του τρένου, του λεγόμενου «οδοντωτού». Ξεκινάει από το Διακοφτό και αφού περάσει από τη Ζαχλωρού, φθάνει ως εδώ, ολοκληρώνοντας μια μαγευτική διαδρομή. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός» οφείλεται στα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τρένου ώστε να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις. Διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού, το τρενάκι διανύει 22 χιλιόμετρα, αναρριχάται σε υψόμετρο 750 μέτρων και φθάνει στα Καλάβρυτα μετά από περίπου 1 ώρα.

Η διαδρομή πια είναι καθαρά τουριστική και για αυτήν υπάρχουν 3 δρομολόγια καθημερινά με αντίστοιχα δρομολόγια επιστροφής από τα Καλάβρυτα. Επιπρόσθετα, είναι εντυπωσιακή, με το τρένο να διασχίζει τον Βουραϊκό, περνώντας από σημεία όπου η ομορφιά και η αγριάδα εναλλάσσονται. Ένα τέτοιο είναι οι «Πόρτες» με τις μεγάλες μεταλλικές πόρτες στο παλιό τούνελ. Κατά τη γνώμη μας, το πιο εντυπωσιακό είναι τα λεγόμενα «Δικαστήρια», ενώ πολύ όμορφη είναι και η θέση «Καταρράκτης» και τα λεγόμενα «Μετέωρα της Ζαχλωρούς».

Τόπος με ιστορία

Μία στάση στο μνημείο των πεσόντων αυτού του μαρτυρικού τόπου επιβάλλεται. Εκεί, έγινε μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 οι Γερμανοί στρατιώτες εκτέλεσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό και στη συνέχεια προχώρησαν και στην ολοκληρωτική καταστροφή του οικισμού. Το μνημείο με τον μεγάλο λευκό σταυρό, τα ονόματα των 500 ανδρών που εκτελέστηκαν καθώς και το σύνθημα γραμμένο με μεγάλα γράμματα «Όχι πια πόλεμοι, ειρήνη» αποτελεί μια εντυπωσιακή αλλά ταυτόχρονα διακριτική κατασκευή, που θα κεντρίσει την περιέργεια των παιδιών που ενδιαφέρονται για την ιστορία.

Η συνέχεια της βόλτας περιλαμβάνει περιπλάνηση εντός του οικισμού. Κυριότερος δρόμος των Καλαβρύτων είναι ο πεζόδρομος και «αναγκαστικά» θα περάσετε από εδώ είτε για να καθίσετε για καφέ και φαγητό, είτε για αγορές αναμνηστικών (ανάμεσά τους και παιχνίδια), είτε απλά για βόλτα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, κυριαρχεί το κωδωνοστάσιο του μητροπολιτικού ναού, με τους δείκτες του ρολογιού του να έχουν σταματήσει τη μέρα της Σφαγής των Καλαβρύτων, ενώ υπάρχουν και προτομές ηρώων του 1821. Πολύ όμορφη και προστατευμένη η πλατεία του χωριού, με τα πλατάνια, η οποία προσφέρεται για ατελείωτο παιχνίδι με τα παιδιά, τα οποία μπορούν να κάνουν πατίνι και ποδήλατο, αφού όλα είναι πλακόστρωτα είναι απομακρυσμένα από την κίνηση του δρόμου.

Σίγουρα, αξίζει μια επίσκεψη και στο Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος το οποίο στεγάζεται σε ένα κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα, το παλιό Δημοτικό Σχολείο που χτίστηκε με δωρεά του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Ένα άλλο κτήριο που αξίζει την προσοχή σας είναι το βυζαντινό αρχοντικό της Παλαιογίνας που σήμερα λειτουργεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεδρίων.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι χάρη στην εξαιρετική ρυμοτομία τους, το κομμάτι της πόλης που έχει πεζοδρομηθεί με τις πλατείες και τα μεγάλα πεζοδρόμια, τα Καλάβρυτα είναι ένας τόπος όπου μπορείτε να είστε βέβαιοι πως τα παιδιά θα βρουν χώρο να παίξουν και να κινηθούν με ασφάλεια.

Στο Σπήλαιο των Λιμνών

Αξίζει να επισκεφθείτε το Σπήλαιο των Λιμνών, ούτως ή άλλως, αλλά ειδικά αν ταξιδεύετε μαζί με παιδιά, η επίσκεψη εκεί είναι must. Μοναδικό στο είδος του στον ελληνικό χώρο και εξαιρετικά σπάνιο σε παγκόσμιο επίπεδο, απέχει από τα Καλάβρυτα περίπου 15 χιλιόμετρα. Από τα συνολικά 1.980 μέτρα του εξερευνημένου μήκους του σπηλαίου, επισκέψιμα είναι τα 500 μέτρα. Δεν είναι από τα σπήλαια που εντυπωσιάζουν τόσο λόγω των σταλακτιτών τους. Το ιδιαίτερο κομμάτι αυτού του σπηλαίου είναι αυτό που του έχει δώσει και το όνομά του. Οι λίμνες δημιουργούν ένα σκηνικό που θυμίζει ταινία με θέμα έναν κόσμο από άλλο πλανήτη.

Από τις συνολικά 13 λίμνες του σπηλαίου, η επισκέψιμη διαδρομή περνά από τρεις με το περπάτημα πάνω από αυτές να είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Ειδικά αν έρθει κανείς χειμώνα ή άνοιξη, θα δει περισσότερο νερό και μικρούς κλιμακωτούς «πέτρινους καταρράκτες» από τα νερά που στερεοποιήθηκαν. Η συνοδός-ξεναγός είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική και θα κάνει την επίσκεψή σας εκεί ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική για εσάς και τα παιδιά. Το σπήλαιο είναι ανοιχτό από τις 9:00 έως τις 16:30 τις καθημερινές και έως τις 17:30 τα Σαββατοκύριακα.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο

Τα Καλάβρυτα και οι πλαγιές του Χελμού έχουν την τύχη να φιλοξενούν ένα από τα καλύτερα και πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Απέχει 15 χιλιόμετρα από την αχαϊκή κωμόπολη και εκτείνεται από τη θέση Ξερόκαμπος (1.700 μ.) μέχρι τη Νεραϊδόραχη (2.340 μ.).

Υπάρχουν 14 πίστες και 8 αναβατήρες (οι τρεις είναι παιδικοί). Ο αναβατήρας της Στύγας καταλήγει σε ένα από τα μεγαλύτερα υψόμετρα σε ελληνικό χιονοδρομικό κέντρο και στη μεγαλύτερη σε μήκος πίστα της Ελλάδας, τη Νεφέλη. Υπάρχει, επίσης, πίστα για snowtubes και swnowmobiles. Για τα παιδιά μπορείτε να νοικιάσετε έλκηθρα και να χρησιμοποιήσετε το Snow Park.

Το Snow Garden είναι ο χειμερινός παράδεισος των μικρών παιδιών, που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα τους αναβατήρες. Με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού αλλά και διαδραστικών εκπαιδευτικών μέσων πραγματοποιείται στον οριοθετημένο χώρο του κήπου, η πρώτη επαφή των παιδιών με το χιόνι. Ιδανικό σημείο για αξέχαστες οικογενειακές στιγμές και χαμόγελα. Στο σαλέ θα απολαύσετε καφέ, ποτό, φαγητό ενώ θα βρείτε και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολές σκι. Όταν δεν έχει χιόνι, διοργανώνονται δραστηριότητες και σπορ του βουνού.

Στην Κάτω Ζαχλωρού

Περίπου στο μέσο της διαδρομής του Οδοντωτού, ένα μικρό, ήσυχο χωριό μοιάζει να «ακροβατεί» σε ένα αόρατο σκοινί πάνω από τα γάργαρα νερά του Βουραϊκού ποταμού. Ένας γαλήνιος τόπος, «κρυμμένος» μέσα στο παρθένο δάσος που περιβάλλει το βαθύ φαράγγι του Βουραϊκού με μεγάλα πέτρινα κτίσματα ξενώνων να υψώνονται πάνω από τη γραμμή του τρένου και το σκηνικό γύρω από το σταθμό να θυμίζει παλαιότερες εποχές. Η οργιώδης βλάστηση, οι παλιές ταβέρνες, τα πέτρινα κτίσματα του σταθμού με τις κεραμοσκεπές και βέβαια η σιδερένια γέφυρα που θα αγαπήσουν τα παιδιά, συμπληρώνουν το τοπίο.

Από τις βόλτες δίπλα στις γραμμές του τρένου και πέρα, μέχρι τις πιο συναρπαστικές πεζοπορίες στο μικρό μονοπάτι που μοιάζει ιπτάμενο δίπλα στα νερά του ποταμού, η Ζαχλωρού είναι ένα χωριό που θυμίζει καταπράσινο πίνακα. Μια ακόμα επιλογή πεζοπορίας είναι να πάτε με το τρένο μέχρι την Κάτω Ζαχλωρού και να επιστρέψετε με τα πόδια στα Καλάβρυτα. Μία βατή διαδρομή για την οποία θα χρειαστείτε περίπου 3 ώρες.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που θα έχετε σε μια τόσο προικισμένη από τη φύση και ιστορία περιοχή. Υπάρχουν και άλλες, όπως το πλατανοδάσος του Πλανητέρου με τα τρεχούμενα νερά και τα πεστροφοτροφεία ή το Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου αλλά και σημεία φυσικής ομορφιάς όπως η Λίμνη Τσιβλού. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Μερικές οικογενειακές επιλογές διαμονής

Αχαϊκό χωριό: σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων το Αχαϊκό Χωριό, είναι ένας οικισμός- ξενώνας στον οποίο θα έχετε τη δυνατότητα και για αγροτοτουριστικές δραστηριότητες σε έναν τόπο που θυμίζει παιδική κατασκήνωση.

Orias Guest House and Farm: ξενώνας ιδανικός για παιδιά καθώς βρίσκεται μέσα σε ένα βιολογικό αγρόκτημα. Διαθέτει άνετα δωμάτια, εστιατόρια όπως και πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Filoxenia Hotel & Spa: ένα φιλόξενο ξενοδοχείο στο κέντρο των Καλαβρύτων, με ιδανικό συνδυασμό πέτρας, ξύλου, χρωμάτων και προσφερόμενων υπηρεσιών. Διαθέτει πανέμορφη θέα τόσο στον Χελμό, όσο και στον οικισμό, ενώ τα προσεκτικά διακοσμημένα δωμάτια θα κάνουν τη διαμονή σας ιδανική. Ο χώρος διαθέτει και spa.

Kalavrita Canyon: βρίσκεται και αυτό το κέντρο των Καλαβρύτων. Οι δίπατες σουίτες του μπορούν να φιλοξενήσουν έως 4 άτομα κάτι που το κάνει ιδανική επιλογή για οικογένειες. Διαθέτει ακόμα εστιατόρια και spa.

Georgio’s V Chalet Kalavrita: βρίσκεται στις πλαγιές του Χελμού, ανάμεσα σε έλατα και πεύκα. Είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από πέτρα και ξύλο και αποτελείται από πέντε κτίρια. Η φιλοξενία παρέχεται με έμφαση στη λεπτομέρεια και στην ποιότητα. Εσείς και τα παιδιά θα απολαύσετε ιδιαίτερα το πρωινό με τη φανταστική θέα προς τις πλαγιές του βουνού.

Area Synest Nature Suites: προσφέρει boutique διαμονή στο Συνεβρό Αχαΐας, στην περιοχή της Ακράτας, μόλις 2 ώρες οδικώς από την Αθήνα. Αποτελείται από δίκλινα, τρίκλινα, οικογενειακά δωμάτια, καθώς και μία σουίτα. Αυτό που καθιστά το Area Synest Nature Suites ξεχωριστό κατάλυμα είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στην καρδιά του καταπράσινου δάσους του Συνεβρού και τον Κριό ποταμό.

Πηγή: travel.gr