Πολλά από αυτά που έχουν επιτευχθεί γύρω μας τα θεωρούμε ως δεδομένες καταστάσεις στο πέρασμα του χρόνου.
Δεν προέκυψε όμως τίποτα από την φυσική καθημερινή ροή των πραγμάτων αλλά χάρη στις παρεμβάσεις και τους αγώνες κάποιων φορέων ή πολιτών που πήραν την πρωτοβουλία, είχαν όραμα να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν μικρούς και μεγάλους στόχους.
Αναφέρω τα παραπάνω με την ευκαιρία των εγκαινίων του μνημείου του Πελοπίδα Σταθακοπούλου που τοποθετήθηκε στην πλατεία Μπακογιάννη και έγιναν την 16/04/2024.
Ας ξεφυλλίσουμε την ιστορία.
Ο Πελοπίδας Σταθακόπουλος, δικηγόρος, ευπατρίδης Πατρινός την 15/10/1925 έγραψε τη διαθήκη του και παραχωρούσε όλη την περιουσία του στο Δήμο Πατρέων.
Τόνιζε, να είναι ολοσχερώς ανεξάρτητος από την περιουσία του Δήμου Πατρέων, άνευ συγχώνευσης προς άλλο όμοιον ή ανάλογο ίδρυμα Δημοτικόν, δημόσιον ή και ιδιωτικόν. (Οι λόγοι ήταν προφανείς).
Δια την διαχείριση όριζε εκτελεστές, τον διευθυντή της Εθνικής τράπεζας και τους πρόεδρους των δύο Εμπορικών συλλόγων Εισαγωγικού και Εξαγωγικού.
Την 20/12/1937 ο μεγάλος αυτός ευεργέτης της Πάτρας πέθανε αφήνοντας στην πόλη μεγάλη περιουσία, εκατοντάδες στρέμματα στην περιοχή Αϊ Γιώργη Λάγγουρα, κεντρικά καταστήματα, διαμερίσματα σε Αθήνα και Πάτρα και καταθέσεις μετρητών σε τράπεζες.
Καταλύτης για την πρακτική ενεργοποίηση της διαθήκης, αποτέλεσε το 2006 η επίσκεψη στον Εμπορικό Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών περίπου είκοσι σωματείων και συλόγων ατόμων με ειδικές ικανότητες, με κύρια αναφορά στο θέμα στέγασης και της φιλοξενίας σε καθημερινή βάση.
Ο Εμπορικός Σύλλογος αναλαμβάνει πρωτοβουλία, αποφασίζει να ενημερώσει τον Δήμαρχο για να αναληφθεί η πρωτοβουλία υλοποίησης της διαθήκης, έχουν περάσει άλλωστε περίπου 70 χρόνια…..
Επισκεφθήκαμε το Δήμαρχο Ανδρέα Φούρα και του εκφράσαμε την άποψη μας, για άμεση πρωτοβουλία και υλοποίηση. Κοντοστάθηκε, σκέφτηκε για λίγα λεπτά και είπε, “Προχώρα φέρε πρόταση σου έχω εμπιστοσύνη”, έδωσε το έναυσμα.
Με έναν Πανελλήνιο διαγωνισμό ανατέθηκε σε εταιρεία που ξεκίνησε τις διαδικασίες για να ξεκολλήσουμε από το λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, πιάσαμε την άκρη του νήματος, καταγράψαμε την περιουσία πού είχε καταπατηθεί από τη χούντα με την εγκατάσταση του Πειραματικού Γυμνασίου, με δρόμους και πλατείες που αυθαίρετα χάραξε, Αλλά και η περιουσία στην Αθήνα δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Ιδιοκτήτες που δεν είχαν πληρώσει ενοίκια, κτίρια καταπατημένα…Ξεμπλέξαμε από τα νομικά “γρανάζια” ‘έπειτα από περίπου έξι χρόνια σκληρής και επίμονης δουλειάς.
Οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές αλλά είχαμε την θέληση και το όραμα να υλοποιήσουμε τη διαθήκη.
Τον Ιούνιο του 2011 ξεκίνησαν τα θεμέλια της πρώτης δομής των Μαχητών.
Αργότερα ξεκίνησε και η δεύτερη δομή γονέων και φύλων ατόμων με αυτισμό “Μίτος”.
Μπορούν να λειτουργήσουν άλλες δύο δομές στο χώρο των δομών, απέναντι από το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα.
Σε αυτή την προσπάθεια σημαντική ήταν η συμβολή του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών που πρωτοστάτησε αλλά πρέπει να αναφέρω και την συνεισφορά του αείμνηστου Σπ. Αποστολίδη, που εκπροσωπούσε τον Εξαγωγικό Εμπορικό σύλλογο, για τη συνεισφορά του.
Τέλος να αναφέρω τους Δημάρχους Ανδρέα Φούρα που μας εμπιστεύτηκε και τόλμησε το εγχείρημα, τον Γιάννη Δημαρά και τον Κώστα Πελετίδη που συνέχισαν την προσπάθεια .
Η διαπίστωση είναι ότι οι δρόμοι στην ιστορία ανοίγονται με οράματα από ανθρώπους που με τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες τους δημιουργούν το μέλλον και τις συνθήκες για τις κοινωνικές διεκδικήσεις.
Πόσες δωρεές με κτίρια, οικόπεδα, περιουσίες, χρήματα αραχνιάζουν διαχρονικά σε κάποια ράφια του Δήμου ή των Δήμων χωρίς να χρησιμοποιούνται προς όφελος των πολιτών και να βρίσκουν ανάπαυση, “οι ψυχές των διαθετών” που έκαναν πράξη την έννοια προσφοράς;
Την 20/4/2021 στο Δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας ως επικεφαλής της παράταξης Ώρας Πατρών πρότεινα η περιοχή πού περιλαμβάνει τις δομές και το Πειραματικό Γυμνάσιο να ονομαστεί “Περιοχή κοινωνικών δομών Πελοπίδα Σταθακόπουλου”, προς τιμήν του μεγάλου ευεργέτη της πόλης, με την ονοματοθεσία Πλατείας ή/και δρόμου.
Παράλληλα σε συνεργασία του Δήμου με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να γίνει ειδική μνεία στα σχολεία για τον Πελοπίδα Σταθακόπουλο .
Γιατί εκτός από την Ελλάδα των δημαγωγών, του προσωπικού οφέλους και του “ωχαδερφισμού” υπάρχει και η Ελλάδα της προσφοράς, της ανιδιοτέλειας και του αλτρουισμού.

Γιώργος Ρώρος

τ.Πρόεδρος Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών.

Επισυνάπτεται φωτογραφία από συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, με το Διοικητικό Συμβούλιο των “Μαχητών” το 2013 στα γραφεία του ΕΕΣΠ