Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την “επαίσχυντη νομοθετική πρόβλεψη” που χαρακτηρίζει το Πρωτοδικείο Αιγίου ως “παράλληλη έδρα”.

Την έντονη αγανάκτησή του εκφράσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, για τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου που αφορά τον δικαστικό χάρτη και στο οποίο αντί το Πρωτοδικείο Αιγίου να ενισχυθεί, ουσιαστικά όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση: “υποβαθμίζεται με τον χαρακτηρισμό του ως παράλληλη έδρα και με την κατάργηση οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων”.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου χαρακτηρίζει “επαίσχυντη” την συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη, ενώ προαναγγέλει συνδιάσκεψη με προέδρου Διοικητικών Συλλόγων και μέλη διοικητικών συμβουλίων Δικηγορικών Συλλόγων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής: “Είναι αδιανόητο και εκφεύγει πάσης λογικής ένας από τους πιο λειτουργικούς και αποδοτικούς δικαστικούς μηχανισμούς της χώρας να υποβαθμίζεται αντί να ενισχύεται ως αυτόνομος δικαστικός σχηματισμός. Οι προσπάθειες πολιτικής εξισορρόπησης, στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση ανακαλύπτοντας παράλληλες έδρες και περιφερειακά δικαστήρια σε όλη την χώρα αγνοώντας τα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία πληρούν ισχυροί δικαστικοί σχηματισμοί, όπως του Αιγίου, αποτελούν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα για την δικαιοσύνη και την δήθεν επιτάχυνση αυτής, που ματαίως, όπως
αποδείχθηκε, επικαλείται.

Με βάση το σχέδιο νόμου, που παρουσιάστηκε, συνιστά πρόκληση η εξομοίωση του Πρωτοδικείου Αιγίου με δικαστικούς σχηματισμούς, υπό την ονομασία “παράλληλη έδρα – περιφερειακά δικαστήρια”, τα οποία υστερούν καταδήλως σε κτιριακές υποδομές και αριθμό υποθέσεων και των οποίων η θέσπιση έλαβε χώρα προφανώς με πολιτικά κριτήρια, τα οποία δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν σχέση με την επιδιωκόμενη αναμόρφωση της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 και ώρα 12:00 προγραμματίστηκε συνδιάσκεψη με προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων και μέλη διοικητικών συμβουλίων Δικηγορικών Συλλόγων στον συνεδριακό χώρο Πολύκεντρο Μυρτιάς Αιγίου, οι οποίοι βάλλονται ομοίως από τις απαράδεκτες αυτές διατάξεις του δημοσιευμένου σχεδίου νόμου. Στην συνδιάσκεψη αυτή θα αποφασιστούν κοινές δράσεις ενάντια στο απαράδεκτο αυτό σχέδιο νόμου.

Το μοναδικό θετικό του νομοσχεδίου έγκειται στην συμπερίληψη των περιοχών Ακράτας και Αιγείρας στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιγίου, γεγονός, το οποίο αποτέλεσε αποτέλεσμα προσπάθειας του Δικηγορικού
Συλλόγου Αιγίου και μόνο.

Ο αγώνας, που γίνεται για το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου συνεχίζεται. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτήν την επαίσχυντη νομοθετική πρόβλεψη, η οποία υποβαθμίζει ένα εκ των ισχυρότερων Πρωτοδικείων στην χώρα με άρτιες εγκαταστάσεις και χιλιάδες υποθέσεις”.

Πηγή: pelop.gr