Με «κόκκινες γραμμές» στο ραντεβού με Μητσοτάκη στο Μαξίμου – Ποια είναι τα αιτήματα που δεν θα υποχωρήσουν.

Κοροϊδία σε βάρος τους χαρακτηρίζουν οι αγρότες τα περί «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας» και ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να «συμβιβαστούν με ψίχουλα». Ένα 24ωρο πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες δεν κάνουν πίσω και θέτουν «κόκκινες γραμμές».

Συγκεκριμένα, η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, η μείωση της τιμής της κιλοβατώρας στα 7 λεπτά για το αγροτικό ρεύμα, καθώς και η καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, είναι αιτήματα στα οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

Παράλληλα, δηλώνουν πως ανάλογα με τις απαντήσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα εξαρτηθεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους. Ωστόσο είναι σίγουρο πως θα επιστρέψουν στα μπλόκα τους και μέσω των γενικών συνελεύσεων θα αποφασίσουν για το ποια μορφή θα πάρει η κλιμάκωση, χωρίς να αποκλείουν ακόμα και την κάθοδό τους με τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Η θέση της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητά τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα». «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», τόνισε. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ή μέρος αυτής, στους αγρότες.

Μετά την επιστροφή του από το Βελιγράδι στην Αθήνα,ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στην αυριανή συνάντηση με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό ήρθαν και τα νέα μηνύματα που εξέπεμψε προς τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μηνύματα τριών κατευθύνσεων: τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα, το μέρισμα από την καλή πορεία της οικονομίας πρέπει να μοιράζεται δίκαια σε ολόκληρη την κοινωνία και ότι η κυβέρνηση θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού προκειμένου να μειωθούν οι παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

«Αν νικήσουν οι αγρότες θα κερδίσουμε και εμείς οι εργαζόμενοι»
«Ο αγώνας που δίνουν οι αγρότες είναι δίκαιος! Ξέρουμε ότι αν νικήσουν οι αγρότες θα κερδίσουμε και εμείς οι εργαζόμενοι», τονίζουν εργαζόμενοι με ανακοίνωση που συνυπογράφουν 9 Συνδικάτα και Ομοσπονδίες, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι στο πλευρό των αγροτών και όποτε και να κατέβουν στην Αθήνα, «θα είμαστε στο δρόμο μαζί τους!»

«Ξέρουμε ότι αν νικήσουν οι αγρότες, θα χάσουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι σουπερμαρκετάδες, οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ενέργεια. Γιατί είναι αυτοί που αγοράζουν τσάμπα και βερεσέ τα αγροτικά προϊόντα από το χωράφι και μας τα πουλάνε πανάκριβα στο ράφι! Γιατί είναι αυτοί που θησαυρίζουν από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων, που ξεκληρίζουν τους αγρότες, που τους διώχνουν από τη γη τους για την αύξηση των κερδών τους, αξιοποιώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στη χώρα», σημειώνουν.

Στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη «που μαζικά βγαίνουν στους δρόμους αυτές τις ημέρες για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και να έχουμε και εμείς φθηνά τρόφιμα», ζητώντας να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις λόγω των καταστροφών που έχει υποστεί η σοδειά τους από την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων που βασίζεται στο «πάμε και όπου βγει», που αφήνει απροστάτευτο τον λαό από φυσικές καταστροφές υπολογίζοντας ως κόστος την ανθρώπινη ζωή , χωρίς να δίνει δεκάρα για το βιός και την περιουσία του λαού.

«Τώρα είναι η ώρα να ενωθούν οι αγώνες μας με το σύνθημα που μας ενώνει όλους: Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Πηγή: zougla.gr