Ο Αχαιός καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής μίλησε -για τη σχολική βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων- με μαθητές λυκείου των εκπαιδευτηρίων “Θεμέλιο” της Πάτρας, ανάμεσα στους οποίους και πέντε (5) μαθητές που συμμετέχουν στις εργασίες της φετινής Βουλής των Εφήβων, οι οποίες θα λάβουν χώρα το καλοκαίρι του 2024.

Ο Αχαιός πολιτικός και εγκληματολόγος, το 2015 άρχισε ένα οδοιπορικό διαλέξεων στα σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) της Αχαΐας, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Αφορμή για την ενασχόλησή του με το ευαίσθητο θέμα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού ήταν η επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο ενημέρωσης σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα για την Πρόληψη της Νεανικής Βίας και Παραβατικότητας (2007). Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή των δέκα μεγαλύτερων πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου των Η.Π.Α.

Ο ίδιος ο Αχαιός καθηγητής δηλώνει για την πρωτοβουλία του αυτή:

“Ο λόγος που ανέλαβα αυτή την πρωτοβουλία, είναι η βαθιά μου πεποίθηση ότι η γνώση, η κατανόηση και η αναγνώριση, αποτελούν τα βασικά εφόδια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που τείνει να γίνει βρόχος στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου, αλλά παράλληλα απειλεί την ηρεμία της οικογένειας.”.

Ο Άγγελος Τσιγκρής διετέλεσε βουλευτής Αχαΐας και γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Σπούδασε Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Εγκληματολογία και την Αντεγκληματική Πολιτική, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και συγγραφέας 14 επιστημονικών βιβλίων στο γνωστικό πεδίο της Εγκληματολογίας και δεκάδων νομικών μελετών και άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει βουλευτής Αχαΐας, γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ, στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη και στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ: