Στο Αίγιο φιλοξενήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου το «Πανελλήνιο Forum Πολιτιστικών Φορέων», σε συνδιοργάνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας και του Europe Direct Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οι εργασίες του Forum φιλοξενήθηκαν στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο στην παραλία Αιγίου και κεντρική θεματολογία του αφορούσε τη «Συμμαχία της Επιχειρηματικότητας με τον Πολιτισμό».


Το παρών έδωσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του μίλησε για την πλούσια ιστορία της Αιγιάλειας, για την ποικιλομορφία του εδάφους που είναι πλούσιο σε παραγωγή εκλεκτών αγροτικών προϊόντων και τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μέσα από τον πολιτισμό και την γενικότερη κουλτούρα δημιουργικότητας, αυτοέκφρασης και καλλιτεχνίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ο πολιτισμός έχει ένα βαθύτερο νόημα, μια σημασία πιο ουσιαστική που δεν μπορεί να ερμηνευτεί μόνο μέσα από τους δείκτες της οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης, είναι κάτι που επιτρέπει σε κάθε ανθρώπινη οντότητα να αναπτύξει τη φαντασία, την αυτοέκφραση, την κοινωνική συνείδηση και τη δημιουργικότητα. Έρχεται να ενισχύσει την αναπτυξιακή πολιτική μιας περιοχής επιτυγχάνοντας την τοπική συναίνεση, δημιουργώντας προσωπικούς και κοινωνικούς δεσμούς, προάγοντας τις αξίες της δημοκρατίας.
Υποστηρίζουμε την πολιτιστική δημιουργία για παροχή υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων στους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες και την υποβοήθηση της οικονομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών με τις επιχειρήσεις της περιοχής μας που από χρόνια ήδη λειτουργούν εξαιρετικά.
Η δημοτική μας αρχή θεωρεί απολύτως συνδεδεμένες με τον πολιτισμό μας και την επιχειρηματικότητα τις υποδομές, την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου, την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, τη δημιουργία μαρίνας, την ολοκλήρωση των αναπλάσεων των πλατειών μας και των κεντρικών οδών της έδρας του δήμου, την ποιότητα και επάρκεια νερού κ.λπ. Ο πραγματικός πολιτισμός βέβαια φαίνεται από το πόσο οι άνθρωποι κάνουν έργα για ΑμΕΑ, σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους νόμους και τους κανόνες και από την περιβαλλοντική τους συνείδηση».
Συνεχίζοντας, ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αξιοποιούμε τη δημοτική περιουσία δημιουργώντας πολιτιστικές εστίες και ζωντανεύουμε κάθε χρόνο το αρχαιολογικό μνημείο του θεάτρου της Αιγείρας, φιλοξενώντας πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα που σέβονται την ιστορία του, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Οι ιστορικές επέτειοι, συμπεριλαμβανομένης και της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, πλαισιωμένη με εκδηλώσεις ιστορικού ενδιαφέροντος, οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις στο κέντρο και την περιφέρεια του δήμου, οι εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου του αρμόδιου πολιτιστικού φορέα του δήμου χάριν στο δημιουργικό δυναμικό της περιοχής μας, τους καταξιωμένους ανθρώπους του πολιτισμού στη μουσική, στο θέατρο, την ποίηση, τη λογοτεχνία, οι δράσεις των παραγωγικότατων συλλόγων, οι φιλαρμονικές, οι χορωδίες μας, δημιουργούν γέφυρες σύζευξης πολιτισμού και δημιουργικής οικονομίας. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το Μνημόνιο μεταξύ των Πανεπιστημίων Πατρών, Λευκωσίας και Δήμου Αιγιαλείας που υπεγράφη ήδη, με το οποίο έγινε το πρώτο μιας σειράς βημάτων για ανάπτυξη δράσεων εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Εξαγγέλλουμε σήμερα την αναβίωση των ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ από την επόμενη χρονιά, που θα κάνουν την Αιγιάλεια κέντρο του ενδιαφέροντος με τα διπλά οφέλη που προαναφέραμε, το διάστημα της πραγματοποίησης τους την Άνοιξη».
Σημειώνεται ότι το Forum τελούσε υπό την υποστήριξη του Δήμου Αιγιαλείας, της ΔΗΚΕΠΑ και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας.