Μετά τις αντιδράσεις, το Υπουργείο Υγείας επιτρέπει τον αντιγριπικό εμβολιασμό και χωρίς ιατρική συνταγή, ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και την προμήθεια των εμβολίων προχώρησε το υπουργείο Υγείας, ένα 24ωρο μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά την εφετινή περίοδο γρίπης, τα αντιγριπικά εμβόλια θα χορηγούνται υπό προϋποθέσεις και χωρίς ιατρική συνταγή.

Εχθές στην εγκύκλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό οριζόταν πως για τη διάθεση των σκευασμάτων (κυκλοφορούν έξι εμβόλια) από τα φαρμακεία στους πολίτες απαιτείται ιατρική συνταγή.

Πλέον, και σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ιατρική συνταγή χρειάζεται για την προμήθεια των αντιγριπικων εμβολίων νέου τύπου, ενώ η χορήγηση των κλασικών εμβολίων κατά της γρίπης θα γίνεται χωρίς προαπαιτούμενα για τους πολίτες. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούν να προμηθεύονται και να κάνουν το εμβόλιο στα φαρμακεία.

Σημειωτέον πως ανεξάρτητα από την ιατρική συνταγή, τα αντιγριπικα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν στους πολίτες.

 

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι συνδέεται με τις εντονες αντιδράσεις για το προαπαιτούμενο ιατρικής συνταγής προκειμένου να χορηγείται το εμβόλιο στους πολίτες, που εκδηλώθηκαν θεσμικά από τους φαρμακοποιούς.

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του προέδρου Δ.Σ. και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος κατακεραύνωσε μέσα από βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, για την απόφασή της να απαιτείται ιατρική συνταγή για το αντιγριπικό εμβόλιο και να μην ακολουθηθεί η παλαιότερη τακτική της διάθεσης από τα φαρμακεία και του εμβολιασμού των πολιτών στον ίδιο χώρο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λογω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.»

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr