Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας με τίτλο «Εγώ κι Εσύ Δυναμώνουμε Μαζί!» που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αχαΐας «Καλλίπολις» σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.
Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που μοιράστηκαν οι 38 Εκπαιδευτικοί (Νηπιαγωγοί, Δάσκαλοι και Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων) αποδεικνύουν το όφελος που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους ως πρόσωπα και ως ρόλος, καθώς και την ενθάρρυνση που έλαβαν για ανάληψη ενεργού δράσης στη σχολική κοινότητα.
«…. Ένα καλά οργανωμένο σεμινάριο που στηρίζεται στη βιωματική προσέγγιση, τη διάδραση και υπενθυμίζει έννοιες απαραίτητες στη διδασκαλία ώστε να γίνει πιο ουσιαστική. Μου άρεσε η αίσθηση της αληθινής συμμετοχής στην ομάδα, την οποία ελάχιστες φορές την έχω νιώσει στη ζωή μου. Ένιωσα οικειότητα, ζεστασιά και αποδοχή. Το ομαδικό πνεύμα ήταν δοσμένο μέσα από δημιουργικά ευχάριστες δραστηριότητες. Συνειδητοποίησα ότι με απλές δράσεις μπορούμε να γίνουμε εμψυχωτές και να ωθήσουμε τα παιδιά να λειτουργήσουν ως ομάδα. Οι δραστηριότητες του εκπαιδευτικού υλικού, μπορούν να εφαρμοστούν στη τάξη και διευκολύνουν τους μαθητές να βελτιωθούν συναισθηματικά, όμως βοήθησαν και εμένα προσωπικά ως άνθρωπο να προσεγγίσω τα συναισθήματά μου, να κάνω ενδοσκόπηση του εαυτού μου. Το πιο χρήσιμο, κατά την άποψη μου & την ανάγκη μου ως εκπαιδευτικός ήταν η ενίσχυση των γνώσεων μου όσον αφορά τα θέματα δεσίματος και λειτουργίας της ομάδας αλλά και η ευχάριστη προσέγγιση μέσα από το παιχνίδι. Η σημασία της καλλιέργειας των διαπροσωπικών σχέσεων και της επικοινωνίας στο σχολικό πλαίσιο αλλά και της ζωής μας γενικότερα. Η διαπίστωση ότι η συνεργασία που συχνά απαιτούμε από τους μαθητές μας θέλει αρκετή δουλειά, επιμονή και δεν χρειάζεται βιασύνη. Ανυπομονώ να κάνω πολλές από αυτές τις δραστηριότητές με τους μαθητές μου…»
Το Σεμινάριο, διάρκειας 15 ωρών ολοκληρώθηκε σε 5 συναντήσεις από 30 Οκτωβρίου 2023 έως 27 Νοεμβρίου 2023 στον χώρο του ΚΔΑ της «ΠΡΟΤΑΣΗ» Κίνηση για ένα άλλο τρόπο ζωής. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την δυνατότητα να ενισχυθούν στο ρόλο του παιδαγωγού-εμψυχωτή μέσα στη τάξη και να εξοικειωθούν με βιωματικές δραστηριότητες που αφενός βοηθούν στη λειτουργία της ομάδας και αφετέρου αποτελούν σημαντικούς προστατευτικούς παράγοντες για την ψυχική υγεία των μαθητών τους.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς που και τη φετινή χρονιά εμπιστεύτηκαν τον φορέα μας και που συμμετείχαν, στον εθελοντικό τους χρόνο, στην συγκεκριμένη εκπαίδευση. Όλοι μαζί καταφέραμε να αλληλεπιδράσουμε, να μοιραστούμε σκέψεις και προβληματισμούς για τη σχολική ζωή, να βιώσουμε, να νιώσουμε, να ακουμπήσουμε… και διαπιστώσαμε πόσο σημαντική και αναγκαία είναι η ύπαρξη πλαισίων υποστήριξης για τους εκπαιδευτικούς.
Ευχαριστούμε θερμά την Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ για έναν άλλο τρόπο ζωής, για την φιλοξενία του Σεμιναρίου των Εκπαιδευτικών Π.Ε., αυτή τη χρονιά, στο ζεστό χώρο του ΚΔΑ (Σαρανταπόρου 20).