Ξεκίνησε η «σημαντικότερη» αεροπορική άσκηση της Ευρώπης «Ηνίοχος 2024»

Ξεκίνησε τυπικά την 1η Απριλίου η πολυεθνική πλέον άσκηση «Ηνίοχος» με μαχητικά και προσωπικό να καταφτάνει ακόμα και χθες στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» η ΠΑ συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων των νεοαποκτηθέντων αεροσκαφών Rafale και F-16 Viper καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Επίσης, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.

Στην άσκηση πρόκειται να συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τις κάτωθι συμμαχικές και φίλιες Χώρες:

Βρετανία με αεροσκάφη Eurofighter.
Γαλλία με αεροσκάφη Rafale και Ε-3F
ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9
Ισπανία με αεροσκάφη EF-18
Κατάρ με αεροσκάφη Rafale
Κύπρος με ελικόπτερο AW-139
Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414
Ρουμανία με αεροσκάφη F-16
Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη Eurofighter
Επιπρόσθετα, η Αυστρία και η Πορτογαλία θα συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών.

Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης: 01 – 07 Απριλίου 2024
Φάση 2: Φάση Εκτέλεσης: 08 – 18 Απριλίου 2024
Φάση 3: Φάση Αναδίπλωσης: 19 – 21 Απριλίου 2024

Τα ελληνικά Rafale θα συμμετάσχουν και αυτά έχοντας ήδη λάβει επιπλέον εμπειρία από την συμμετοχή τους στην Πολυεθνική Άσκηση «VOLFA 2024», που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Mont de Marsan της Γαλλίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά. Η ΠΑ συμμετείχε με 4 αεροσκάφη Rafale της 332 Μοίρας από την 114 Πτέρυγα Μάχης και ανάλογο προσωπικό.

Πηγή: pentapostagma.gr

Φωτογραφίες 2/3/2024 – Ηλίας Παναγόπουλος (Δικαστήρια – Νιάματα του Βουραϊκού)