Μόνο τα τυπικά απομένουν για να δρομολογηθεί η δημιουργία ενός μικρού «Ελληνικού» στην Αιγιάλεια. Στη Ροδιά, συγκεκριμένα, σε έκταση 700 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου. Εντός Δεκεμβρίου στην Αθήνα οι Κινέζοι επενδυτές που θα αναλάβουν την κατασκευή μιας μονάδας που θα μπορεί να συγκριθεί μόνο μ’ αυτή του Ελληνικού!

Μπορεί η Αιγιάλεια να αποκτήσει το δικό της «μικρό Ελληνικό», όπου θα δημιουργηθεί μια νέα Πολιτεία βγαλμένη από το μέλλον και που θα μπορεί να ικανοποιήσει τα «θέλω» ακόμα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη; Η απάντηση είναι «ναι», αρκεί να ολοκληρωθούν οι σχεδόν «τελειωμένες» διαπραγματεύσεις μεταξύ των επενδυτών που θέλουν να προχωρήσουν το μεγάλο τουριστικό έργο στη Ροδιά Αιγιάλειας.

των ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ και ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ήταν Απρίλιος του 2023, όταν η «Πελοπόννησος» αποκάλυπτε ότι η Αιγιάλεια ήταν έτοιμη να υποδεχθεί την πρώτη στρατηγικού χαρακτήρα τουριστική επένδυση της Αχαΐας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά».

Κινέζοι κατασκευαστές αναμένονται στην Αθήνα

Έγκυρες πηγές της «Π» αναφέρουν ότι εντός Δεκεμβρίου αναμένονται στην Ελλάδα οι Κινέζοι επενδυτές που θα αναλάβουν την κατασκευή μιας νέας τουριστικής μονάδας που όμοιά της δεν υπάρχει στην περιοχή μας. Πρόκειται για μία επένδυση που για περίπου μια 20ετία κινούνταν με αργούς ρυθμούς, καθώς κοντά στο σημείο που έχει σχεδιαστεί η ανάπτυξη τουριστικών μονάδων εκτελούνταν τα έργα του σιδηροδρόμου.

Το κομμάτι του παζλ που έλειπε για να προχωρήσει η επένδυση ήταν να βρεθεί η εταιρεία που θα κατασκευάσει το μεγάλο τουριστικό έργο για την Αιγιάλεια. Οι ίδιες πηγές μετέφεραν στην «Π» ότι είχε εκφραστεί ενδιαφέρον από εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα, την Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, όμως στις διαπραγματεύσεις προκρίθηκε ο κινεζικός κολοσσός, ο οποίος μάλιστα σκοπεύει να εντάξει στο έργο δικά του πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν πως ο κατασκευαστής έχει βρεθεί και μάλιστα είναι μια από τις ισχυρότερες κατασκευαστικές εταιρείες του πλανήτη! Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για την China Tiesiju Civil Engineering Group Co., της οποίας εκπρόσωποι θα βρεθούν στην Αθήνα μέσα στον μήνα για συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Η εν λόγω εταιρεία αποτελεί θυγατρική του κινεζικού κολοσσού China Railway Group Limited που κατασκεύασε το δίκτυο σιδηροδρόμων της Κίνας με μήκος μεγαλύτερο των 20.000 χιλιομέτρων! Μάλιστα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση Κινέζων στη χώρα μας μετά την είσοδο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται οι Κινέζοι κατασκευαστές να θέλουν να συνδέσουν το έργο με άλλες δραστηριότητες κινεζικών εταιρειών στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα να προσφέρουν κατοικίες σε στελέχη της Cosco με μακροπρόθεσμη στόχευση την επέκταση προς την Πάτρα. Μάλιστα, μεταφέρθηκε στην «Π» πως αρκετά πριν προχωρήσει η επένδυση, έχει υπογραφεί μια αποκλειστική συνεργασία για πώληση με σκανδιναβικό οίκο Real Estate.

Ο σχεδιασμός έγινε από γραφείο της Μεγάλη Βρετανίας

Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και ο Σωτήρης Παπανδρέου, προ μηνών, πρόκειται για ένα εμβληματικό τουριστικό έργο που έχει δρομολογηθεί πριν από αρκετά χρόνια, αλλά πλέον ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί. Το έργο θα αναπτυχθεί σε προνομιακή έκταση, περίπου 700 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του μετόχου της επένδυσης, που είναι η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και βρίσκεται δίπλα στο τουριστικό χωριό «Σήμαντρον», στην τοποθεσία Ροδιά Αιγιαλείας.

Ο σχεδιασμός της επένδυσης είχε ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία, επί Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου, και σχεδιάζεται και μελετάται εδώ και χρόνια από την εδρεύουσα στο Λονδίνο εταιρεία ελληνικών συμφερόντων FIDETRUST INVESTMENTS LTD & GROUP, η οποία, κατόπιν διαγωνισμού, έχει συμβατικά αναλάβει την ανάπτυξη του έργου, ως επενδυτής, κύριος του έργου και developer.

Η επένδυση προβλέπει ακαδημία και γήπεδο golf, καθώς επίσης πολλαπλές αθλητικές εγκαταστάσεις σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων.
Βάσει της μελέτης, η επένδυση θα προάγει την αειφόρο ανάπτυξη και την πράσινη ενέργεια, με βάση τις αρχές του βιώσιμου Τουρισμού. Θα αποτελείται δε από τα ακόλουθα τμήματα:

⦁ Μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, δυναμικότητας 150 δωματίων, με συνεδριακό κέντρο και τεράστια εξωτερική πισίνα με υδάτινο πάρκο (water park).
⦁ Εμπορικό Κέντρο.
⦁ Ακαδημία golf και πολλαπλές αθλητικές εγκαταστάσεις σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων.
⦁ 200 πολυτελείς βίλες για αλλοδαπούς κυρίως ενοίκους, τη διάθεση των οποίων έχει ήδη συμβατικά αναλάβει μεγάλος σκανδιναβικός οίκος.
⦁ Σύγχρονο Κέντρο Ευεξίας, Ιατρικό και Ερευνητικό Κέντρο, καθώς και Κέντρο Αποκατάστασης. Το συγκρότημα αυτό θα διευθύνεται από παγκοσμίως γνωστό και ελληνικής καταγωγής καθηγητή / ιατρό με την επιστημονική ομάδα του και υπό την αιγίδα του Hellenic American University. Προβλέπεται δε ότι αυτό το Ιατρικό και Ευεξίας Κέντρο θα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τη διαχείριση της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και της ακαδημίας golf πρόκειται να αναλάβει γνωστή ξενοδοχειακή αλυσίδα με την οποία ο επενδυτής είναι σε ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις.

Προβλέπεται επίσης ότι το οικολογικό αυτό θέρετρο θα προσφέρει στις εγκαταστάσεις του υψηλού βαθμού υπηρεσίες σε πολυτελείς χώρους εστιατορίων, χώρους εκγυμνάσεως, χώρους άθλησης, αναψυχής και ευεξίας σε Ελληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες.
Σύμφωνα με τους επενδυτές, το έργο αυτό, είναι πρωτίστως εξωστρεφές, με την κατασκευή των πολυτελών κατοικιών, των οποίων οι ιδιοκτήτες θα απολαμβάνουν όχι μόνον ιδιωτικότητα και πολυτέλεια αλλά και όλες τις παρεχόμενες ξενοδοχειακές υπηρεσίες υψηλοτάτου επιπέδου.

Μια σύνθεση τουριστική επένδυση

Ο σχεδιασμός για τη σύνθετη τουριστική επένδυση στην Αιγιαλεία εκκινεί από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και έχει ήδη εγκριθεί σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Η εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί νερό από ανακύκλωση της ημερήσιας κατανάλωσης ύδατος του ξενοδοχείου αλλά και από δύο γεωτρήσεις, ενώ προβλέπεται εναλλακτικά η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης.

Η θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ που έχει δοθεί εδώ και χρόνια στο πλαίσιο έγκρισης στρατηγικών επενδύσεων, στηρίχθηκε και στο περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ιδιοκτήτης της έκτασης είναι η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας που το 2009 ανέπτυξε την παραθαλάσσια ξενοδοχειακή μονάδα 108 κλινών «Σήμαντρον» στο Διακοπτό.

Στρατηγική επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ

Εξαρχής, προβλεπόταν να γίνει η κατασκευή των έργων υπό την εποπτεία μεγάλης αλλοδαπής εταιρείας, με την οποία ο επενδυτής βρίσκεται εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις και πλέον όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η οριστική συμφωνία.

Ολες οι κατασκευές προβλέπεται να εκτελεσθούν με βιώσιμα υλικά και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στα τοπικά οικοσυστήματα, σύμφωνα με το μοντέλο ήπιας ανάπτυξης, όπως ακριβώς προβλέπεται από την ήδη εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εργου.
Βάσει της μελέτης αυτής, προβλέπεται ότι η τουριστική επένδυση θα είναι πλήρως αυτόνομη ενεργειακά, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και όπως προβλέπεται από τα πρότυπα για οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις που αφορούν στα απαραίτητα έργα υποδομής, όπως βιολογικός καθαρισμός λυμάτων, σύστημα ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού, δίκτυο πυρόσβεσης, αφαλάτωσης, οδικό δίκτυο κ.λπ.

Για την υλοποίηση του εμβληματικού αυτού έργου εκτιμάται ότι το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στο ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο επενδυτής βεβαίωνε προ μηνών ότι το έργο ήταν ώριμο για την περαιτέρω ανάπτυξή του και σήμερα φαίνεται πως επιβεβαιώνεται η εκτίμησή του.
Με την τεράστια αυτή επένδυση στην επαρχία της Αιγιαλείας για το σημαντικό αυτό εμβληματικό έργο αναμένεται να αναβαθμισθεί τουριστικά η περιφέρεια αυτή, να δημιουργήσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στον τουριστικό κλάδο, να τονώσει την τοπική και η εθνική οικονομία και να συμβάλει στην απασχόληση, αφού, όπως προβλέπεται, αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και τουλάχιστον 400 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του συγκροτήματος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τοπική κοινωνία της επαρχίας Αιγιαλείας προσβλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον στην υλοποίηση του αναπτυξιακού αυτού έργου.

Ποιος είναι ο κατασκευαστικός κολοσσός πίσω από το έργο

Η China Tiesiju Civil Engineering Group Co. (Ctce Group) είναι μια μεγάλη ολοκληρωμένη κατασκευαστική εταιρεία με δραστηριότητες τόσο στο εσωτερικό της Κίνας όσο και στο εξωτερικό, και η Ctce Group είναι θυγατρική πρότυπο και σημείο αναφοράς της China Railway Group Limited.
Ο Ομιλος Ctce διαθέτει 95 άδειες και πιστοποιητικά συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων σιδηροδρομικών, αυτοκινητοδρόμων, κατοικιών, δημοτικών έργων, μηχανικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ.λπ., μεταξύ των οποίων 4 υπερ-γενικά πιστοποιητικά συμβάσεων είναι με σιδηροδρομικά, στεγαστικά και δημοτικά έργα. Επί του παρόντος, ο Ομιλος Ctce έχει δραστηριότητές του σε περισσότερες από 31 επαρχίες στην Κίνα και σε περισσότερες από 10 άλλες χώρες στον κόσμο όπως η Αγκόλα, η Αιθιοπία, η Μογγολία και η Ινδονησία.

Τα τελευταία 60 χρόνια, ο Ομιλος Ctce έχει κατασκευάσει συνολικά περισσότερα από 20.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών, ανεξάρτητα από τη νεόδμητη ή αναβαθμισμένη, κύρια ή διακλαδωτική γραμμή, με περισσότερους από 10 τερματικούς σταθμούς. Εκτός αυτού, ο Ομιλος Ctce έχει επίσης κατασκευάσει πολλά διάσημα έργα στους τομείς των αυτοκινητοδρόμων, δημοτικών έργων, κατοικιών, έργων εξοικονόμησης νερού, έργων πεδίου δοκιμών αυτοκινήτων. Ο Ομιλος θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη υποδομών στην Κίνα και έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη γραμμών μετρό ώστε να μειωθεί η κυκλοφορία στους δρόμους μεγάλων πόλεων.

Ο Ομιλος Ctce έχει κατασκευάσει συνολικά γέφυρες μήκους 158 χιλιομέτρων και σήραγγες μήκους 79 χιλιομέτρων, 370 χιλιάδες κτίρια κατοικιών, 112 εκατομμύρια m3 χωματουργικές εργασίες.

Πηγή: pelop.gr