Ο Τίμιος Σταυρός να στηρίζει όλους μας στον δύσκολο αγώνα της ζωής!!!

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τιμήθηκε στην Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων. Στην Ιερά Μονή Μακελλαριάς τελέστηκε και η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και όλοι πήραν λουλούδια και δενδρολίβανο, σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία.

Ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως γιατί στην αγρυπνία ή στον Όρθρο αυτής της μέρας, μετά από τη μεγάλη Δοξολογία, ο σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε Ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του σταυρού. Επομένως, η Εκκλησία μας επιλέγει να τιμήσει τον σταυρό, που αποτελεί το ιδιαίτερο σύμβολο του Χριστιανισμού, καθώς ο Κύριος μας σταυρώθηκε και πέθανε πάνω στο σταυρό, ενώ μετά από τρεις ημέρες αναστήθηκε.

Βέβαια, ο αυθεντικός σταυρός πάνω στον οποίο σταύρωσαν τον Χριστό είναι ξύλινος (τίμιο ξύλο). Γι΄ αυτό το λόγο οι περισσότερες εκκλησίες προτιμούν να έχουν σταυρό κατασκευασμένο από κάποιο ξύλο, έτσι ώστε να αναπαριστά καλύτερο τον αυθεντικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στο πλαίσιο του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς, σύμφωνα με τον μακαριστό πατέρα Αλέξανδρο Σμέμαν.

Παράλληλα, οι πιστοί συνηθίζεται να λαμβάνουν από την εκκλησία λουλούδια (τα λεγόμενα και ως σταυρολούλουδα), τα οποία όταν επιστρέψουν σπίτι τους συνήθως τα τοποθετούν στο εικονοστάσι τους δίπλα από το καντήλι. Εκτός από λουλούδια, οι πιστοί συνήθως παίρνουν και κλαδί από δεντρολίβανο. πηγή – newsit.gr