Οι μαρτυρίες των διασωθέντων – Θαύμα η άμεση απομάκρυνση των 379 επιβατών από το Airbus της Japan Airlines – Τα αρχεία της επικοινωνίας με τον Πύργο Ελέγχου θα δώσουν την απάντηση, θεωρεί η εταιρεία.

Μια μέρα μετά τον πολύνεκρο σεισμό, η Ιαπωνία έζησε άλλο ένα τραγικό περιστατικό, τη σύγκρουση δύο αεροσκαφών – ενός Airbus Α350 της Japan Airlines με ένα μικρότερο της ιαπωνικής ακτοφυλακής – σε διάδρομο του αεροδρομίου Χανέντα στο Τόκιο, η οποία είχε σαν συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και να τραυματιστεί σοβαρά άλλος ένας.

Το ευτύχημα ήταν πως όλοι οι επιβαίνοντες – 379 – στο αεροσκάφος Airbus A350 της Japan Airlines που ενεπλάκη στο συμβάν, λιγο πριν τις 6 το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα) απομακρύνθηκαν… με συνοπτικές διαδικασίες από αυτό, την ώρα που είχε τυλιχθεί στις φλόγες και λίγο πριν αυτό καταστραφεί ολοσχερώς.

Μάλιστα, οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με το αεροσκάφος να κόβεται στα δύο και την ουρά να πέφτει στον διάδρομο, την ώρα που επιχειρούν οι πυροσβέστες, αποτυπώνει πλήρως το μέγεθος της καταστροφής. «Στην προσγείωση άκουσα ένα μπουμ, σα να χτυπήσαμε κάτι», είπε ένας από τους επιβάτες τού αεροσκάφους της Japan Airlines – για να προσθέσει ότι αμέσως μετά η άτρακτος γέμισε καπνό.
Αυτό που απασχολεί, πλέον, τις Αρχές είναι να εξακριβώσουν τα αίτια που προκάλεσαν το συγκεκριμένο δυστύχημα, ώστε να προχωρήσουν και στην ανάλογη απόδοση ευθυνών. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μερικές ώρες μετά το δυστύχημα η Υπηρεσία Πολιτής Αεροπορίας, η ιαπωνική Ακτοφυλακή (την οποία ανήκε το έτερο αεροπλάνο που συμμετείχε στο περιστατικό) και η Japan Airlines, παρουσιάσαν τα διαθέσιμα στοιχεία, χωρίς να καταλήγουν με ακρίβεια στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύγκρουση.

Η μαρτυρία του διασωθέντα κυβερνήτη

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας πολιτκής αεροπορίας, δεν έχει σταθεί ακόμα δυνατό να προσδιοριστεί πώς ξεκίνησε η φωτιά στο αεροσκάφος, ενώ τελούν υπό εξέταση οι επικοινωνίες με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής ξεκαθάρισε πως το αερολάνο της υπηρεσίας – που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους – δεν είχε αναφέρει το παραμικρό πρόβλημα προηγουμένως, ενώ παρέθεσε και μια μαρτυρία από τον 39χρονο διασωθέντα κυβερνήτη, ο οποίος ανέφερε πως «είδε το αεροπλάνο της Japan Airlines να βρίσκεται στον διάδρομο και να έχει πιάσει φωτιά, ενώ ο ίδιος πρόλαβε να βγει και να σώσει τη ζωή του». Σημειώνεται πως τα αλλα πέντε άτομα, ηλικίας από 27 ως 56 ετών, που βρίσκονταν στο αεροσκάφος, έχασαν ακαριαία τη ζωή τους.

Η επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας θα δώσει την απάντηση

Στη δική του τοποθέτηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Japan Airlines τόνισε πως, κατά τη γνώμη του, το αεροσκάφος της ακτοφυλακής δεν έγινε αντιληπτό από τον κυβερνήτη, ενώ πρόσθεσε πως «η βάση του δυστυχήματος βρίσκεται στην επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. «Υπό κανονικές συνθήκες, πιστεύω ότι η άδεια προσγείωσης θα είχε χορηγηθεί, αλλά η αιτία πρέπει να διερευνηθεί αντικειμενικά από το Ιαπωνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών» είπε χαρακτηριστικά.

Το θαύμα της διάσωσης 379 ανθρώπων που βγήκαν ζωντανοί από το φλεγόμενο αεροπλάνο – Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η εκκένωση

Το σημείο στο οποίο στάθηκαν όλοι όσοι μίλησαν για το περιστατικό στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, ήταν η πολύ γρήγορη επιχείρηση διάσωσης των 367 επιβατών (8 παιδιά μεταξύ τους) και των 12 μελών του πληρώματος του αεροσκάφους της Japan Airlines αμέσως μετά τη σύγκρουσή του με αυτό της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με την εταιρεία, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, χωρίς να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του.

Τα ακόλουθα βίντεο δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο διασώθηκαν οι επιβάτες και το πλήρωμα μέσω της ειδικής φουσκωτής τσουλήθρας

plane_kosmos1
epivates_aeroskafos_2

Δείτε πλάνα από το εσωτερικό του αεροσκάφους της Japan Airlines που τυλίχθηκε στις φλόγες

Στο μεταξύ, βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου πιστεύεται ότι δείχνουν το εσωτερικό του αεροσκάφους των Ιαπωνικών Γραμμών πριν από την εκκένωσή του.

Το υλικό αναδημοσίευσε και ο ιστότοπος Sky News, επισημαίνοντας πάντως ότι η αυθεντικότητά του δεν έχει επαληθευτεί ακόμη.

Πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ΝΗΚ δείχνουν το αεροσκάφος να έχει τυλιχτεί στις φλόγες ενώ είναι καθηλωμένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου και επιβάτες του να απομακρύνονται από αυτό χρησιμοποιώντας την φουσκωτή τσουλήθρα εγκατάλειψης αεροσκάφους. Επίσης πυροσβέστες φαίνονται να βρίσκονται επί τόπου και να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Το αεροσκάφος καταστράφηκε ολοσχερώς.

japan1
japan2

Εκπρόσωπος της Japan Airlines ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σιν-Τσιτόζ του Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία και η φωτιά εκδηλώθηκε όταν αυτό προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χανέντα το απόγευμα της Τρίτης τοπική ώρα.

“Ενιωσα έναν θόρυβο σαν να είχαμε χτυπήσει κάτι και τινάχθηκα ψηλά μόλις προσγειωθήκαμε. Είδα σπίθες έξω από το παράθυρο και την καμπίνα γεμάτη με καπνό”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ένας επιβάτης της πτήσης.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έδωσε εντολές σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να συντονιστούν ώστε να αξιολογήσουν γρήγορα τις ζημιές και να παράσχουν πληροφορίες στο κοινό, σύμφωνα με το γραφείο του.

Η Καόρου Ισίι, μια μητέρα που περίμενε έξω από την πύλη των αφίξεων για την 29χρονη κόρη της με τον σύντροφό της που επέστρεφαν με αυτή την πτήση, είπε ότι αρχικά θεώρησε ότι η πτήση έχει καθυστέρηση μέχρι που η κόρη της της τηλεφώνησε για να της εξηγήσει. “Μου είπε ότι το αεροπλάνο είχε αρπάξει φωτιά κι ότι η ίδια το εγκατέλειψε μέσω της τσουλήθρας. Ανακουφίστηκα πολύ που ήταν καλά”, εξήγησε.

Πηγή: protothema.gr