Σε μία λιτή και σεμνή τελετή, όπως αρμόζει στην περίσταση, τιμήσαμε σήμερα τη μνήμη των εκτελεσθέντων της περιοχής της Κλειτορίας της «Επιχείρησης Καλάβρυτα». Σαν σήμερα πριν 80 χρόνια οι κάτοικοι του χωριού μας βίωσαν τη σκληρότητα και τη βαναυσότητα που γεννάει ο φασισμός, αλλά και τον απόλυτο πόνο της απώλειας των αγαπημένων τους και των περιουσιών τους. 

Μέρα μνήμης την οποία επιβάλλεται να τιμούμε ανελλιπώς. Μια αφορμή για να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όσους αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν για να κερδίσουν την ελευθερία τους -και κατ΄ επέκταση ελευθερία μας- μα και το δικαίωμα για σεβασμό και αξιοπρέπεια. Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κλειτορίας Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Παπαϊωάννου.

 Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε, με τη συνεργασία του Δήμου Καλαβρύτων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας και των σχολείων της Κλειτορίας, προς τιμήν των εκτελεσθέντων της περιοχής μας από τους Γερμανούς, παρευρέθηκαν: ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος κος Θανόπουλος,  ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Αθ. Παπαδόπουλος,  ο Αντιδήμαρχος Δ. Ε. Κλειτορίας κος Σωτήριος Δουκλιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι κος Μιχαλόπουλος και κα Παπουτσή, ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητας Κλειτορίας κος Ντέντες , ο Πρόεδρος της Ένωσης θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κος Χαρίλαος Ερμείδης, η πολυτευτής της Ν.Δ. κα Παυλοπούλου,  ο Πρόεδρος της τοπικής Νέας Δημοκρατίας κος Τσάμης Νικόλαος, ο Προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας-Ακράτας κος Μοσχόπουλος Χαρίλαος και τα μέλη της Π.Ο., ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κλειτορίας, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων Ανθυποπυραγός Μιχαλόπουλος Δημ., οι Διευθύντριες των σχολείων, κα Αγγελοπούλου, κα Σφυρή και κα Παπουτσή, ο Αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΚ «Σπήλαια Λιμνών Καστριών» κος Μηλιτσόπουλος Δ., ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου- Λυκείου Κλειτορίας κος Λυκοθανάσης, μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας, τα σχολεία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, 

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε αναφορά στα γεγονότα από την κα Βασιλική Παπουτσή, Πρόεδρο του Συλλόγου και Διευθύντρια του Λυκείου Κλειτορίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια οι μαθητές των σχολείων απήγγειλαν αντιπολεμικά ποιήματα και παρουσίασαν σε θεατρική απόδοση απόσπασμα του αντιπολεμικού ποιήματος «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου» του Μπέρλοτ Μπρέχτ, σε σκηνοθεσία της κας  Φωτεινή Δημακοπούλου, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου συγχαίρει τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Κλειτορίας για την εξαιρετική παρουσία και σημαντική συμβολή τους στην Ημέρα Μνήμης και ευχαριστεί θερμά την κυρία Γεωργία Παπαδοπούλου-Ανδρουτσοπούλου που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, προσέφερε τον δίσκο για την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε.

Σήμερα  δεν θέλουμε να μεταφέρουμε μήνυμα μίσους και εκδίκησης,          αλλά το μήνυμα προς τη νέα γενιά: 

«Η ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων
είναι το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου
είναι το χαμόγελο της μάνας.
Μονάχα αυτό.
                      Τίποτ’ άλλο δεν είναι η ειρήνη»  (Γιάννης Ρίτσος)

ΑΘΑΝΑΤΟΙ !! 

Εκ του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας.