Άρθρο Παναγιώτη Μπαλφούσια:

Το πανηγύρι της Κλειτορίας. Θεσμός με ιστορία !!

Το πανηγύρι της Κλειτορίας έχει καθιερωθεί ως το καλύτερο στην γύρω περιοχή και το τελευταίο της χρονιάς και αρχίζει πάντα στις 27 Σεπτεμβρίου κρατώντας ως την επόμενη Κυριακή.

  • Η εμποροπανήγυρης είναι σχεδόν πλήρης από πλευράς εκθετών» Σχετικά με το τι αγοράζουν οι καταναλωτές που μπορούν να προμηθευτούν «από εσώρουχα, είδη ένδυσης και υπόδησης, μέχρι υαλικά, κατσαρόλες, όσπρια, κλπ».
  • Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ οι έμποροι θα περιμένουν τους επισκέπτες με πλήθος εμπορευμάτων στις πιο προσιτές τιμές. Παράλληλα στο χώρο λειτουργούν και καταστήματα εστίασης αλλά και λούνα παρκ για τα παιδιά ή όσους αισθάνονται παιδιά!

«Το πανηγύρι φέρνει χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή και αποτελεί πόλο ανάπτυξης»

  • Ένα σημαντικό εμπορικό και οικονομικό γεγονός στη Δημοτική Ενότητα Κλειτορίας αποτελεί η εμποροπανήγυρης. Κάθε χρόνο χιλιάδες είναι οι επισκέπτες του. Καλό παραδοσιακό φαγητό, με τα τοπικά εδέσματα ψητή γουρουνοπούλα σαλάτες σουβλάκια να ξεχωρίζουν, φθηνές αγορές, παιδικά παιχνίδια, χορός, διασκέδαση, ανθρώπινες σχέσεις, πολιτισμός, εξυπηρέτηση, φιλοξενία, παράδοση, ανάπτυξη, είναι μερικά από τα στοιχεία της επιτυχίας που έγινε παράδοση.
  • Έμποροι έφταναν από άλλες περιοχές για να πουλίσουν την πραμάτια τους, τα αγαθά που διέθεταν κάλυπταν όλες τις ανάγκες για την οικογένεια από είδη ένδυσης, οικιακής χρήσης μέχρι κάθε είδους εργαλείων.

Οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να πουλήσουν γεωργικά ή κτηνοτροφικά προϊόντα, διάφορα παραδοσιακά υφαντά και να τα ανταλλάξουν με αγαθά…ένδυσης οικιακής χρήσης.

Το πανηγύρι πέρα από τις εμπορικές συναλλαγές έδινε στους επισκέπτες την ευκαιρία για διασκέδαση και γλέντι που τόσο το είχαν ανάγκη.

Πολλά μαγαζιά έφερναν ορχήστρες με κλαρίνα που σκόρπιζαν το κέφι παντού.

Απαραίτητη ήταν η παρουσία κάποιας χορεύτριας, κόσμος και κοσμάκης συνωστιζόταν για να γλεντήσει κάθε βράδυ στα κλαρίνα και οι παραγγελιές έδιναν και έπαιρναν. Την ημέρα προσφέρονταν και άλλα είδη διασκέδασης όπως ο γύρος του θανάτου , ρουλέτες, λούνα παρκ ,τυχερά παιχνίδια, σκοποβολή….Επιδέξιοι ταχυδακτυλουργοί, περιφερόμενοι γύφτοι με μαϊμούδες και αρκούδες που έδιναν διάφορες παραστάσεις ήταν εκεί και διασκέδαζαν μικρούς και μεγάλους.

Σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου ξεκινά το πανηγύρι της Κλειτορίας με της παράγκες να είναι έτοιμες και να περιμένουν τους επισκέπτες για να πουλήσουν την πραμάτια τους, άλλη να κάνουν βόλτες και να απολαμβάνουν τα εδέσματα (ψητή γουρουνοπούλα) και άλλοι να αγοράζουν τα είδη ανάγκης για την οικογένεια, βέβαια με νέα χαρακτηριστικά, αφού ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει, διατηρώντας όμως πάντα την ίδια ζωντάνια! με ορχήστρες και κλαρίνα.

Πολλά δημοτικά τραγούδια αναφέρονται στα πανηγύρια περιγράφοντας το κλίμα της εποχής τους.

“ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ” για το πανηγύρι.
Κίνησε ο Κότσιος κίνησε να πάει στο πανηγύρι
για να χορέψει τσάμικο να πιεί κανά ποτήρι.
Το μάθανε οι κοπελιές και πιάσανε τα πόστα
γιατί δεν είχαν ματαδεί λεβέντη σαν τον Κώστα.
Πήρε την κάπα ανάρριχτα, στον ώμο το ταγάρι
και με τα πόδια έφτασε ο Κότσος στο παζάρι.
Σαν έφτασε στην αγορά αγόρασε κουδούνια
για να φυλάει πρόβατα ψηλά στα κορφοβούνια.

Πηγή: (Βιβλιογραφια: Θ.Καρασούτας, Λαοϊκος πολιτισμός Κλειτορολευκασίας)

Η ”μάχη” της ψητής γουρουνοπούλας – Πήραν οι σούβλες “φωτιά” στη Κλειτορία 2-10-2022 (Φωτο kalavrytapress.gr)