Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024 

ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ, Κεντρική Πλατεία 

  • 09:00 π.μ.: Τέλεση τρισάγιου για τον ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟ στον ανδριάντα του.
  • 10:00 π.μ.: Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον

κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΛΦΟΥΣΙΑ, συνταξιούχο εκπαιδευτικό.

– Κατάθεση στεφάνων.

– Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη ενδόξων Ηρώων.

– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων.

Σύμφωνα με την ιστορία:

“Ο Π. Π. Γερμανός καλεσμένος από τον Μεχμέτ Σαλήχ (μαζί με άλλους ιεράρχες και προεστούς του Μοριά ) να μεταβεί από την Πάτρα – μέσω Νεζερών Καλαβρύτων, Λεβιδίου – στην Τριπολιτσά , γράφει πως ανέβηκε στα Καλάβρυτα, όπου πήγε και «ο της Βοστίτσης προεστώς Ανδρέας Λόντος» (Αυτ. σελ. 26).
Διέμεινε στη Μονή της Αγίας Λαύρας , με τον τοπικό Επίσκοπο Κερνίκης & Καλαβρύτων Προκόπιο και τους εκεί προεστούς (Ζαΐμη, Χαραλάμπη κ.ά ), όμως την θ’ (9η) Μαρτίου ξεκίνησαν τάχα για την Τριπολιτσά. Διανυκτέρευσαν στο χάνι του Νταφαλιά (τότε περιοχή Καρνεσίου, σήμερα Κλειτορία) και την ” επαύριον” (10 Μαρτίου) επέστρεψαν στην Αγία Λαύρα.

Εκεί αποφάσισαν να μην μετακινηθούν προς την Τριπολιτσά , να περιμένουν την εξέλιξη των γεγονότων και αν οι Οθωμανοί «μεταχειρισθούν τα όπλα και τη βία εναντίον των ομογενών, τότε εξ ανάγκης να λάβωσι και αυτοί τα όπλα και να κινήσωσι και τους λοιπούς ομογενείς εις υπεράσπισιν εαυτών» (Αυτ. σελ. 28), πριν την 25η Μαρτίου , δηλ πριν την ημερομηνία που είχε ορίσει η Φιλική Εταιρεία και ο Αλ. Υψηλάντης ως πανελλήνια ημερομηνία έναρξης της επανάστασης.
Και έτσι και έγινε.“