ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ 1943

1943-2023/ 80 Χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

( Έκδοση του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος)

   Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, Λογοτέχνης, Συγγραφέας, τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

    Καλάβρυτα: Ένας χώρος γεμάτος ιστορία και αγιότητα, όπου τα νωπά ακόμη βήματα των υπέρ ελευθερίας αγωνιστών της πατρίδας μας,  αποτελούν τον οδοδείκτη για την ασφαλή διάβασή μας προς το μέλλον. Μια σύγχρονη πόλη με ένδοξο ιστορικό παρελθόν. Μια πόλη που η Γερμανική θηριωδία- με την σφαγή του ανδρικού πληθυσμού και το κάψιμο των σπιτιών-στις 13-12-1943 προσπάθησε να αφανίσει και να σβήσει από τον χάρτη, μα δεν τα κατάφερε. Μια πόλη σύγχρονη, ξαναγεννημένη μέσα από τα ερείπια και τα αποκαΐδια, παραμένει εκεί για να θυμίζει στους επιγενόμενους ότι:

… Στον τόπο τον περήφανο, ποτέ σκλαβιά δε στέκει

κι ας τον ρημάξαν με φωτιά, μαζί κι αστροπελέκι…

   Ότι: τούτος ο τόπος θα παραμένει στο διηνεκές ως σύμβολο λευτεριάς, ως σύμβολο δημιουργικής σκέψης, ως φάρος αέναης αντίστασης σε ότι φθοροποιό και καταστροφικό.

   Αυτός ο μαρτυρικός τόπος, ο τόπος μας, έχει διπλή αποστολή και υπόσταση. Να διατηρεί άσβεστη, αναλλοίωτη, διαρκώς παρούσα και ισχυρή την ιστορική, μνήμη καθώς και την ανυπότακτη και ασυμβίβαστη στάση των προγόνων μας σε όποια επιβουλή.

   Το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στεγάζει αυτά τα στοιχεία: τις μνήμες τις καταστροφικής μανίας των Γερμανών από τη μία, και το ανυπότακτο φρόνημα των Καλαβρυτινών από την άλλη.

   Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μου τιμητικά, με την ευγενική αποστολή από την διεύθυνση του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ένα περισπούδαστο Βιβλίο-Λεύκωμα με τον τίτλο: 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ 1943/1943-2023/ 80 Χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

( Έκδοση του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος) 

   Περιλαμβάνει αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, στοιχεία που μας φέρνουν πιο κοντά με αυτό το ιστορικό γεγονός που σημάδεψε τον τόπο μας.

   Την επιμέλεια έκδοσης έχει ο ομογάλακτός μου, και συν-τρόφιμος στο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Καλαβρύτων στις αρχές της δεκαετίας του 1970, Χρίστος Φωτεινόπουλος. 

   Γνωστός και από την αξιόλογη διαδρομή του στην Καλαβρυτινή κοινωνία, καθότι υπηρέτησε από το 1992 και για μια δεκαετία ως διευθυντής στο Λύκειο Καλαβρύτων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μια άκρως επιτυχημένη θητεία ως πρόεδρος του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Στου οποίου την δράση υποκλίνομαι, όπως και στο περισπούδαστο αυτό παρουσιαζόμενο έργο.

    Ξέρετε, η γενιά μας και ειδικότερα ο Χρίστος Φωτεινόπουλος γεννήθηκε στα Καλάβρυτα και όχι πολύ μακριά από τα γεγονότα της θηριωδίας των Γερμανών, που σημάδεψαν την Μαρτυρική μας πόλη. Γνώρισε πρόσωπα και ανθρώπους ντυμένους στα μαύρα που στην ψυχή τους δεν είχε καταλαγιάσει ακόμα ο πόνος τους για τον μεγάλο χαλασμό. 

   Για τον λόγο αυτό τούτο το έργο ξεχωρίζει για την αυθεντικότητα και την πληρότητά του. 

   Συγχαίρω τον Χρίστο Φωτεινόπουλο που είχε την επιμέλεια, καθώς και όλο το Δ. Σ. του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος για την παρούσα έκδοση καθώς και για την ανύσταχτη προσφορά τους στον Καλαβρυτινό τόπο μας.

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης