«Καί νά ’αδελφέ μου πού μάθαμε νά κουβεντιάζουμε
ήσυχα-ήσυχα κι’ ‘απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα,
δέν χρειάζονται περισσότερα» ! Γιάννης Ρίτσος.

Με βάση αυτήν την διαπίστωση τού Ποιητή, προσπαθώ να καταλάβω τον ιατρό καί Βουλευτή Ν. Αχαΐας, κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλον, που με αφορμή την Διεθνήν Ημέραν Μνήμης τού Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, είχε μία (καλή?) ιδέα, που την έκανε πρόταση:
«Καλό θα είναι στην Πάτρα να δημιουργήσουμε ιστορικά τοπόσημα της παρουσίας των Εβραίων συμπολιτών μας στην πόλη, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους».
Αλλά, γιά στάσου !
Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Βουλευτή μας, ότι πρώτο μας ενδιαφέρουν, Τα Τού Οίκου μας, οι Άνθρωποί μας, η Δική τους Μνήμη καί τα Μνημεία τους, που, όπως το λέει όμορφα ο ίδιος:
«…θα μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο, ότι σε εποχές μεγάλων κρίσεων τα όρια ανάμεσα στην κοινωνική συνύπαρξη και την απανθρωποποίηση γίνονται δυσδιάκριτα…».
Εδώ χρειάζεται μία παρατήρησιν:
Μήπως πρόσεξε κανείς να έχει η Πάτρα κάποιο ανάλογο μνημείο γιά την θηριωδία τών Ναζί κατά τών Ελλήνων ? ?
Σε 600.000 έως 800.000 χιλιάδες Αμάχους και 20.000 έως 35.000 χιλιάδες Στρατιώτες, με τούς Αξιωματικούς Των, υπολογίζονται οι ανθρώπινες απώλειες της Ελλάδος, περίπου το 10-11% τού πληθυσμού της (οι αριθμοί μ’ επιφύλαξιν). Καί όλοι τους ’απέθανον μαρτυρικά, σαν κουρέλια, σκελετωμένοι, βιασμένοι, κρεμασμένοι, πυρπολημένοι, ή ’από αφόρητες κακουχίες !
Κι’ αυτό, πέρα από τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, που οδήγησαν στην πλήρη κατάρρευση της ‘Ελληνικής οικονομίας μας.
Γνωστή δεν σάς είναι αυτή η έλλειψη, κε Βουλευτά ? ?
Ασύλληπτη η σπονδή στο ιερό χώμα μας από αίμα καί δάκρυ καί να που η Πάτρα προσκαλείται να μνημονεύει ΜΟΝΟΝ τα Εβραϊκά παθήματα.
Και οι Έλληνες??
ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ,
ΣΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΡΤΑΣ,
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ: Κοντομάρι, Κάντανο:
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Στο Χαϊδάρι και τήν Καισαριανή:
ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στήν Πέλλα, στό Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, στην Δράμα, κι’ άλλων-άλλων πόλεων και χωριών :
Στα Νησιά μας.
‘Αλλά καί σε άλλες χώρες:
Πολωνία, Ρουμανία Σερβία, Γαλλία,
ΚΑΙ, ΚΑΙ, ΚΑΙ….
ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ χωριών καί τών πόλεων τής ‘Ελλάδος, καθώς καί τών άλλων χωρών, διαβιούσαν, ως μόνιμοι κάτοικοι καί οί ‘Εβραίοι, με την ίδια μοίρα ζωής.
Οί Πόνοι, οί Οιμωγές, τα Βασανιστήρια, ‘η Πείνα, οί ‘Εκτελέσεις, η ‘Αρπαγή τών ‘Αγαθών, των Χρημάτων, τό Βγιός όλων τών ‘ανθρώπων αυτών Εκλάπη:
ΕΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ…
ΓΙΑΤΙ ? ?
ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑΣ ΑΞΙΑΣ ? ?
ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ? ?
ΚΙ’ ΑΚΟΜΗ, ΓΙΑΤΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ, ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΝ ΠΟΝΕΜΕΝΟΙ ? ?
Εκτιμώ ό,τι οί ίδιοι οί Εβραίοι, αυτό, ΔΕΝ τό επιθυμούν.
Ως Καλαβρυτινός διαφωνώ με την διάκριση και διόγκωσιν του πόνου ΜΟΝΟΝ τών Εβραίων…
Κι’ αυτή η διάκρισις, είναι διεστρεύλωσις της πραγματικότητος κι’ αδικία των άλλων, ΜΗ ΕΒΡΑΙΩΝ, βασανισμένων και σκοτωμένων ανθρώπων και γράφεται, τεχνηέντως, με δημοσιευμένα κείμενα και βιβλία κατ’ επανάληψιν, από διάφορους συγγραφείς, μεροληπτικώς, αγνοώντας την στοιχειώδη νοημοσύνη, γραφήν κι’ ανάγνωσιν τετραδίων και βιβλίων ‘ημών των πολλών.
Κι’ ’ακόμη:
Μήπως πρόσεξε κανείς να έχει η Πάτρα κάποιο ανάλογο μνημείο (Τοπόσημο το ονομάζεται), γιά την Τουρκική θηριωδία, το 1922, κατά τών Ελλήνων τής Μικράς Ασίας καί τής ’Ανθούσης Ιωνίας μας ? ?
Πάνω από 1.500.000 εκατομμύριο Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις ’Εστίες των Προγόνων των και να έλθουν σαν Πρόσφυγες στην Μάννα Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους περί τους 1.000.000 εκατομμύριο νεκρούς !
Σίγουρα αρκετοί πρόσφυγες από τους 1.500.000 εκατομμύριο που κατέφυγαν είς την Ελλάδα, έφτασαν καί στην Πάτρα.
Μήπως γνωρίζετε αυτήν την έλλειψη, κε Βουλευτά;??
Μήπως πρόσεξε κανείς να έχει η Πάτρα κάποιο ανάλογο μνημείο γιά την θηριωδία κατά τών Ελλήνων από Τσέτες, Νεότουρκους καί Κούρδους στην πανάρχαια κοιτίδα μας στον Πόντο ? ?
Σε 400.586 χιλιάδες, ακριβώς, τους υπολογίζει η Διεθνής Ένωσις Μελετητών της Ποντιακής Γενοκτονίας καί σίγουρα ο κ. Βουλευτής μας, μπορεί να το επιβεβαιώσει από τον «Φάρο Ποντίων Πατρών».
Οι αρπαγές και οι λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών, το γκρέμισμα σχολείων, ναών και άλλων ευαγών ιδρυμάτων, οι γεωργικές και κτηνοτροφικές καταστροφές, η καταστροφή βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων, με τον παράλληλο ευτελισμό κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον οποίον περιελαμβάνοντο βασανισμοί αιχμαλώτων, ακρωτηριασμοί, θανατώσεις βρεφών, βιασμοί, αλλά κι’ ’ατέλειωτες πορείες στα περιώνυμα «Τάγματα εργασίας», με άγνωστο αριθμό ανθρώπων που ’εχάθησαν σ’ αυτά.
Οι ’Απαγχονισμοί, τα δημόσια λιντσαρίσματα, καθώς και οι εκτελέσεις με αποφάσεις των τουρκικών Δικαστηρίων δεν έχουν ερευνηθεί στα όριά τους μέχρι σήμερα, πλήρως.
Έχετε γνώσιν αυτών των Απαραδέκτων??
Εικάζω από παράληψη σας.
Θα είναι τραγικό να είναι μετά γνώσεως σας.
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΠΑΙΤΗΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΛΕΥΤΑ ΔΙΑΛΑΛΟΥΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΙΣ ΤΩΝ, ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΛΗΘΗΝ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΚΕΝΤΗΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΝΕΕΣ.
Έχετε επίσης ακούσει για το Τάμα του Έθνους Υπέρ των Ηρώων του 1821??
Το Τάμα είναι να κτησθεί μια Εκκλησιά Τιμής, Μνήμης κι’ ΑΠΕΡΑΝΤΗΣ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ.
Και τα φληναφήματα, περί ιδέας Δικτατορίας του Παπαδόπουλου το 1967 είναι ανούσια κι’ απαράδεκτα, ως ψεύδη, ώς γελοιότητες, κυρίως ώς ανοησίες… Όλα σκοπίμως.
Δύο λόγια για τεκμηρίωσιν.
Το 1824 ‘ο Ιμπραήμ Πασσάς με την στρατιάν εισέβαλαν είς την Πελοπόννησον για να καταπνίξουν την Ελληνική Εθνεγερσία και οι Έλληνες περιήλθαν σε δεινή θέση.
Ο Αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ο εμπνευστής του Τάματος του Έθνους. Κάλεσε όλους τους Οπλαρχηγούς και Ωρκίσθησαν όλοι μαζί καί έταζαν στον Μεγαλοδύναμο, ότι εάν το Έθνος και ο Αγώνας σωθούν από τον κίνδυνο, τότε η Νέα Ελλάς θα οικοδομήσει έναν μεγαλειώδη Ναό αφιερωμένο στον Σωτήρα Χριστό.
Πράγματι, στις 31 Ιουλίου 1829 ‘η -Δ΄- ‘Εθνική Συνέλευσις είς το Άργος εξέδωσε το – Η΄- Ειδικόν Ψήφισμα για την εκπλήρωση του Τάματος του Έθνους…
Το Ψήφισμα υπεγράφη από τον ΜΕΓΙΣΤΟΝ Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια κι’ ’εδημοσιεύθη είς τό υπ’ αριθμόν (5) φύλλο της «Εφημερίδος της Κυβερνήσεως», ως Διάταγμα: «Περί ανεγέρσεως Ναού τού Σωτήρος ’εν Αθήναις».
Και μετέπειτα ‘ο Βασιλεύς ‘Όθων και μετέπειτα ‘ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εξέδωσαν ’αντίστοιχα διατάγματα ανεγέρσεως.
Δυστυχώς, ‘η ‘Ελληνική Πολιτεία, ειδικώς οι Πολιτικοί-Βουλευτές των Κυβερνήσεων, τό ελησμόνησαν, το έθαψαν εις την λήθην που είπαμε. Και ουδένα βήμα δεν έγινεν μέχρι σήμερον. Σκοπίμως!
Έχει ενδιαφερθεί ό Καλαβρυτινός Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, να τον ανεγείρει με δικά του χρήματα και ζητεί να παραχωρήσουν τόπο στα Τουρκοβούνια Αττικής και τον αγνοούν οι πάντες.
Θα είναι μία Γενναία και Ιστορική στιγμή για εσάς κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλε, να γίνεται πρωτεργάτης της υλοποίησης αυτού του Τάματος…
Επανέρχομαι για το Τοπόσημο Ολοκαυτώματος στην Πάτρα:
Οι νεκροί μας ριγούν σε τέτοιες εξαγγελίες, όταν η Ιστορία ακόμα πενθεί τον καταγεγραμμένον στραγγαλισμό τών Ελλήνων. Τα κόκκαλα, ανώνυμα καί ξασπρισμένα από την φρίκη τού θανάτου, υψώνουν φωνή από αφανείς τάφους:
Γιατί, «τοπόσημο εις την Πάτρα» ειδικά καί δη κατά πρώτον γιά τους δύστυχους Εβραίους, κε Βουλευτά μας??
Αλλά, μην απαντήσετε.
Μάς πρόλαβε ο ποιητής:
«…Καταλαβαινόμαστε τώρα… !».
Οί Εβραίοι, «Über alles – ούμπερ άλλες, πάνω απ’ όλα.
Καί μάλιστα σήμερον-σήμερον, στήν εποχήν μας 2023 και 2024, εις τον πόλεμον ‘Εβραίων εναντίων των Παλαιστινίων, σκοτώνονται άμαχοι Παλαιστίνιοι κι’ έχουν κατεδαφισθεί τα πάντα στις πόλεις της Παλαιστίνης,
Οι πολεμικές επιχειρήσεις των Εβραίων όμοια αθώους κι’ αμάχους είναι χωρίς οίκτο και ξυπνούν μνήμες των Γερμανών Ναζί.
Σε χρόνους που ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ η Ελλάδα λιμοκτονεί απ’ την ανέχεια καί την λεηλασία τών πόρων της. Σήμερα, που η επίθεση στην πραγματική ζωή καί τον πολιτισμό μας έχει ενταθεί.
Κι’ ερωτώ:
Μήπως λείπουν τα ανάλογα μνημεία γιά τους Εβραίους, όπου γης??
Όχι !
Μήπως είναι βουβά τ’ αηδόνια, κι ο τόπος μας κενός από μνημεία γιά τους γονείς καί προγόνους μας, θύματα Γενοκτονιών καί τής πρόσφατης λαίλαπας τού Ναζισμού??
Ναί !!
Κάτι δεν βγαίνει σαν νόημα εδώ. Παρ’ ότι, κε Βουλευτά μας έχετε δίκιο σ’ αυτό:
Ότι όλοι οι Έλληνες (ΣΣ: Ειδικά οι Έλληνες !) γνωρίζουν ότι ο οξύς πόνος είναι ίδιος, όπως καί το χρώμα στο δάκρυ καί οι θρόμβοι στο αίμα, σαν ξεπηδούν βίαια, από τους δυνάστες στους όπου γης δύστυχους.
Αλλά, επιτέλους, λίγη Δικαιοσύνη !
Στοιχειώδης σεβασμός καί αναγκαία οφειλή είναι αυτό:
Πρώτα οι Έλληνες, καί μετά οι άλλοι.
Γιατί όλοι οι άλλοι κρατούν, καλώς, σφικτά στην αγκάλην των πρώτα-πρώτα τις Πατρίδες των.
Κι αν θέλετε κι’ ’αλλιώς:
ΜΑΖΙ οι Έλληνες με τους άλλους !
Αλλιώς η ύποπτη προτίμηση στους «άλλους» θα συντελέσει στην πλαστογραφία τής Ιστορίας.
Τής βαρειάς Ιστορίας Μας.
’Αξιότιμε Κύριε Ανδρέα Παναγιωτόπουλε:
Ελπίζω να σας αναταράξω την κοινή λογική, για δικαιοτέραν κρίσιν καί να ακούσετε τους πονεμένους παλμούς τής Ελληνικής ψυχής σας, ώστε η πρότασή σας να βελτιωθεί είς το ορθότερον.
Καλό θα είναι στην Πάτρα να δημιουργήσουμε ιστορικά τοπόσημα, ως ελάχιστον φόρον τιμής είς την μνήμην των Ποντίων, Μικρασιατών Ελλήνων
«…Τότε δεν θα χρειάζονται περισσότερα…».

’Εν Νέα Σμύρνη Αττικής, Φεβρουαρίου 3ην του έτους 2024

Κωνσταντίνος Κατσιάρης,
Τέκνον τής Γής τών Καλαβρύτων.