Με αναβαθμισμένο ρόλο στο βήμα του ΕΛΚ
H συνάντηση με τον Ζελένσκι, οι δύσκολες στιγμές στο λιμάνι της Οδησσού, η στάση στο Κισινάου και το τηλεφώνημα στις ΗΠΑ

Όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η συνοδεία του έμπαιναν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος που απογειώθηκε από τη βάση της Ελευσίνας με αρχικό προορισμό το Κισινάου της Μολδαβίας και ύστατο την Οδησσό της Ουκρανίας, γνώριζαν όλοι τον βαθμό επικινδυνότητας αυτού του ταξιδιού. Γι’ αυτό και έγινε προσπάθεια μέχρι την τελευταία ώρα η επίσκεψη να κρατηθεί μυστική, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να φτάσει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο λιμάνι που είναι συνδεδεμένο με τον Ελληνισμό.

Λίγες ώρες μετά, όμως, το σκηνικό άλλαξε, όταν στην Αθήνα έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μηνύματα Ουκρανών για εκρήξεις στην Οδησσό.

Το σκηνικό δεν ήταν ασυνήθιστο για την πόλη που είναι πολύ κοντά στην Κριμαία: όλες τις προηγούμενες μέρες «έβρεχε» πυραύλους, γι’ αυτό και άνθρωποι που γνώριζαν για την πραγματοποίηση της επίσκεψης είχαν ανησυχίες για το τι θα συναντήσει το κλιμάκιο υπό τον πρωθυπουργό. Και μπορεί η ελληνική αποστολή εν τέλει να μην κινδύνευσε ουσιαστικά, οι Ρώσοι, όμως, χτύπησαν με κυνισμό έναν στόχο πολύ κοντά σε έναν πρωθυπουργό χώρας της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Με πολλούς να μην αμφιβάλλουν καθόλου ότι γνώριζαν την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην πόλη.
Οι στιγμές στο λιμάνι της Οδησσού
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από ανθρώπους που έζησαν αυτές τις δύσκολες στιγμές επί του εδάφους, ο πρωθυπουργός είχε ολοκληρώσει την πρώτη επαφή του με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τους συνεργάτες του στο λιμάνι της Οδησσού που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επιχείρηση εξαγωγής σιδηρών από την Ουκρανία. Μια επαφή που κράτησε πάνω από 45 λεπτά και έγινε σε άριστο κλίμα, με τον κ. Μητσοτάκη να επισκέπτεται την εμπόλεμη χώρα για πρώτα φορά από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, ακούστηκαν σειρήνες, τις οποίες διαδέχθηκε μια ισχυρή έκρηξη, μετα μέλη της ελληνικής αποστολής να βλέπουν πολλούς καπνούς μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Αμέσως τα μέλη των δύο αποστολών έτρεξαν να μπουν στα αυτοκίνητα και οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα άλλαξαν την προγραμματισμένη πορεία, καθυστερώντας επ’ ολίγον και το υπόλοιπο πρόγραμμα. Η πρώτη εικόνα που μεταδόθηκε ήταν ότι η έκρηξη ήταν εξαιρετικά κοντά στην αυτοκινητοπομπή του κ. Ζελένσκι, πλην όμως φαίνεται ότι ο στόχος ήταν μια πλωτή βάση drones.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, συνέχισε γρήγορα τις επαφές του, επισκεπτόμενος το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, μια πολυκατοικία που επλήγη από ρωσικά drones προ ημερών, αλλά και τον καθεδρικό ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, πριν δει εκ νέου τον κ. Ζελένσκι και κάνουν από κοινού δηλώσεις. Είναι προφανές ότι τα μέλη της ελληνικής αποστολής ανησύχησαν, καθώς είναι άλλο να ακούς και να διαβάζεις για τον πόλεμο και άλλο να τον βιώνεις. «Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας ακριβώς αυτό το περιστατικό.

Η στάση στο Κισινάου και το τηλεφώνημα στις ΗΠΑ
O σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για την εν λόγω επίσκεψη ήταν εκ των πραγμάτων μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. Το ραντεβού κλείστηκε ουσιαστικά στο τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Ζελένσκι στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζελέσνκι είχε έρθει στην Αθήνα τον Αύγουστο. Τα διπλωματικά γραφεία ρύθμισαν τις λεπτομέρειες και επελέγη αυτή η ημερομηνία, λόγω του «παραθύρου» που άνοιγε η παρουσία του πρωθυπουργού στην κοντινή Ρουμανία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει στίγμα για τις προθέσεις του και στη Διάσκεψη για την Ουκρανία στο Παρίσι, ενώ προχθές επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τον συνεχάρη για τη στήριξη στη χώρα. «Δεν μπορούμε, λοιπόν, ούτε να στεκόμαστε σιωπηλοί ούτε να παραμένουμε ουδέτεροι σε αυτόν τον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για την υπεράσπιση του πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών», είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες από την Οδησσό, προσθέτοντας ότι όλοι οι Ευρωπαίοι κάνουν ό,τι μπορούν-και η Ελλάδα στο μέτρο του εφικτού-για τη συνέχιση παροχής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία για τις ανάγκες της.

Σημειωτέον, μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Άννα Μαρία Μπούρα, η διευθύντρια Επικοινωνίας του Μαξίμου Κύρα Κάπη, η σύμβουλος διεθνών θεμάτων και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη, το στέλεχος του γραφείου Τύπου Αλέξανδρος Μαράκης, ο φωτογράφος του πρωθυπουργού Δημήτρης Παπαμήτσος και ο οπερατέρ του Αλέξης Παπαχρήστος.

Με αναβαθμισμένο ρόλο στο ΕΛΚ

Μετά από αυτή την περιπέτεια, η ελληνική αποστολή πήρε ξανά τον δρόμο της επιστροφής αργά το απόγευμα, με τη συνοδεία διπλωματών από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρουμανία και έφτασε στο Κισινάου. Από εκεί, ο κ. Μητσοτάκης με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ταξίδεψε για το Βουκουρέστι και από εκεί πήγε κατευθείαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον περίμενε ο πρόεδρος Κλάους Ιοχάνις, ο οποίος επιδιώκει να μπει σφήνα στη διεκδίκηση για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Με όσα έγιναν, αλλά και με δεδομένη τη διεθνή καταδίκη για την επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη σήμερα μετά τις 12:00 στο συνέδριο του ΕΛΚ αναμένεται με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος των ομιλητών μεταξύ των προέδρων κομμάτων του ΕΛΚ, αμέσως μετά τον Πολωνό Ντόναλντ Τούσκ, κάτι που καταδεικνύει και τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η ΝΔ στα εσωτερικά της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τουσκ υπέγραψαν την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν για τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας στην Κομισιόν, ενώ θα διαδραματίσουν και σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές διαβουλεύσεις για τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα.

«Αν αναμενόταν μια φορά με ενδιαφέρον η ομιλία Μητσοτάκη, η οποία δεν θα ήταν διεκπεραιωτική, τώρα νομίζω όλοι περιμένουν ακόμα περισσότερο να τον ακούσουν», έλεγε χθες στο protothema.gr ανώτερη ευρωπαίκή πηγή, με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης φτάνει στον συνεδριακό χώρο με νωπό το αποτύπωμα του πολέμου που έχει αλλάξει τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα τελευταία δύο χρόνια.
Πηγή: protothema.gr