Ο πρίγκιπας Παύλος διάβασε εδάφιο από την Αγία Γραφή – Θα το διάβαζε ο Ουίλιαμ – Ποιοι έδωσαν το παρών, ποιοι δεν πήγαν.

Στο Κάστρο του Ουίνδσορ πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη (27/2) το μνημόσυνο για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η επιμνημόσυνη δέηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου ξεκίνησε στις 11:00 π.μ. (ώρα Λονδίνου), ο ναός στον οποίο μεταφέρθηκε το φέρετρο με τη βασίλισσα Ελισάβετ μετά από την εξόδιο ακολουθία του Λονδίνου, ώστε να ενταφιαστεί στη βασιλική κρύπτη.

Οικοδέσποινα η βασίλισσα Καμίλα

Ο βασιλιάς Κάρολος απουσίασε από το μνημόσυνο για λόγους υγείας καθώς συνεχίζει τη θεραπεία του για τον καρκίνο, ενώ ο πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ δεν έδωσε το παρών στην τελετή για «προσωπικούς λόγους». Έτσι, στην επιμνημόσυνη δέηση που οργάνωσε η βρετανική βασιλική οικογένεια, οικοδέσποινα ήταν τελικά η βασίλισσα Καμίλα.

Το μνημόσυνο διοργανώθηκε από τη βρετανική βασιλική οικογένεια προς ένδειξη της συγγενικής σχέσης και της στενής φιλίας που διατηρούσαν οι δύο οικογένειες καθώς ο πατέρας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βασιλιάς Παύλος Α’, ήταν ξάδερφος του πατέρα του βασιλιά Καρόλου, πρίγκιπα Φίλιππου, άρα ήταν και εκείνοι ξαδέρφια. Επιπλέον, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ και ο Φίλιππος Γλύξμπουργκ βαφτισιμιός της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Συνολικά, οι καλεσμένοι ήταν περίπου 330 και από αυτούς περίπου 80 ήταν μέλη βασιλικών οικογενειών απ’ όλο τον κόσμο.

Ο πρίγκιπας Παύλος διάβασε εδάφιο από την Αγία Γραφή – Θα το διάβαζε ο Ουίλιαμ

Από τους πρώτους που έφτασαν στο παρεκκλήσι ήταν ο πρίγκιπας Παύλος με την οικογένειά του ο οποίος διάβασε εδάφιο από την Αγία Γραφή που αρχικά σχεδιαζόταν να αναγνώσει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ενώ ακολούθησαν και τα άλλα τέσσερα παιδιά του τέως βασιλιά τα οποία διάβασαν σε αγγλική μετάφραση την Ιθάκη του Καβάφη.

Επιμνημόσυνη ομιλία απηύθυνε ο λόρδος Σόαμς, φίλος του εκλιπόντος, πρώην υφυπουργός Άμυνας και εγγονός του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις αφίξεις των βασιλικών οικογενειών στο Ουίνδσορ για την τελετή


Η απουσία του Ουίλιαμ

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την οικογένεια του τέως Βασιλιά της Ελλάδος για να τους ενημερώσει ότι δεν θα μπορούσε να παραστεί.

Η σύζυγός του, πριγκίπισσα Κέιτ Μίντλετον αναρρώνει από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στην κοιλιακή χώρα, όπως δήλωσε το Παλάτι του Κένσινγκτον.

Αγκαζέ με τον Φελίπε η Λετίθια

Εν μέσω πολλών δημοσιευμάτων για τη σχέση που έχουν μεταξύ τους ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και η σύζυγός του, Λετίθια, μετά την αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης της με τον πρώην γαμπρό της, το ζευγάρι έδωσε το παρών στο μνημόσυνο του τέως βασιλιά της Ελλάδος, Κωνσταντίνου.

Η Λετίθια επέλεξε ένα σκουρόχρωμο σύνολο σε αποχρώσεις του σκούρου μπλε ολοκληρώνοντάς το με μια κάπα και διακριτικά σκουλαρίκια, κρατώντας τον σύζυγό της από το μπράτσο, αγκαζέ και εκφράζοντας τη στήριξή της στον βασιλιά Φελίπε σε μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή, εκείνη της επιμνημόσυνης δέησης του θείου του.

windsor_arthrou
Ο Παύλος με τη Μαρί – Σαντάλ
windsor__4_
Ο Φίλιππος της Ισπανίας με τη Λετίθια
Windsor_teos_mnimosino_000_34KC4XE
Από αριστερά προς τα δεξιά: Η πριγκίπισσα Αλεξία με τον σύζυγό της Κάρλος Μοράλες, η Τατιάνα Μπλάτνικ με τον σύζυγό της πρίγκιπα Νικόλαο
Windsor_teos_mnimosino_000_34KC73Z
Η οικογένεια του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Από αριστερά: Η Μαρί Σαντάλ Μίλλερ με τον σύζυγό της πρίγκιπα Παύλο, τα παιδιά τους Μαρία Ολυμπία, Κωνσταντίνος Αλέξιος, Αχιλλέας Ανδρέας, Οδυσσέας Κίμωνας. Πιο πίσω ο μικρότερος γιός του τέως βασιλιά, Φίλιππος με την συζυγό του Νίνα Φλορ. Ακόμα πιο πίσω η πριγκίπισσα Θεοδώρα, μικρότερη κόρη του τέως βασιλιά με τον αρραβωνιαστικό της Μάθιο Κούμαρ.
Windsor_teos_mnimosino_000_34KC72R
Ο Παύλος και η Μαρί Σαντάλ προσέρχονται στον ναό
Windsor_teos_mnimosino_000_34KC6RH
Στην πρώτη σειρά από αριστερά προς τα δεξιά: η Άννα Μαρία, ο Παύλος, η Μαρί Σαντάλ, η Αλεξία Μπλάτνικ, ο Νικόλαος, η Θεοδώρα και ο Φίλιππος

Ποιοι έδωσαν το παρών στο μνημόσυνο

Από τη βρετανική βασιλική οικογένεια, παρούα ήταν η Βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Άντριου και η Σάρα, δούκισσα της Υόρκης. Μαζί τους ήταν οι κόρες τους, Ευγενία και Βεατρίκη και ο σύζυγός της, Εντοάρντο Μαπέλι Μότζι.

Η πριγκίπισσα Άννα και ο σύζυγός της αντιναύαρχος Σερ Τιμ Λόρενς βρέθηκαν στην εκδήλωση μαζί με την κόρη και τον γαμπρό της, Ζάρα και τον Μάικ Τίνταλ.

Φυσικά, πολλά μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας παρέστησαν σήμερα στην τελετή: Η Μαρί Σαντάλ Μίλλερ με τον σύζυγό της πρίγκιπα Παύλο, τα παιδιά τους Μαρία Ολυμπία, Κωνσταντίνος Αλέξιος, Αχιλλέας Ανδρέας, Οδυσσέας Κίμωνας. Επιπλέον, ο Νικόλαος με την Τατιάνα Μπλάτνικ, ο μικρότερος γιός του τέως βασιλιά, Φίλιππος με την συζυγό του Νίνα Φλορ, η πριγκίπισσα Θεοδώρα, μικρότερη κόρη του τέως βασιλιά με τον αρραβωνιαστικό της Μάθιο Κούμαρ.

Carlos-Morales-_from-L__-Prince-Achileas-Andreas-of-Greece
Princess-Theodora-of-Greece-_from-L__-Prince-Philippos-of-Greece_-Queen-Sofia-of-Spain-and-Princess-Irene-of-Greece
000_34KD2T6
John-Kerry-and-Lady-Susan-Hussey
Jackie-Stewart
Princess-Benedikte-of-Denmark-and-Prince-Gustav-of-Sayn-Wittgenstein-Berleburg
ueen-Noor-al-Hussein-of-Jordan

Στο μνημόσυνο του Ουίνδσορ συμμετείχαν επίσης πολλά μέλη διαφόρων ξένων βασιλικών οικογενειών, με τον βασιλιά Φελίπε και τη βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας να δηλώνουν παρόντες, μαζί με τον Ισπανό πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος Α’ και τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας. Μαζί τους ήταν η Έλενα, Δούκισσα του Λούγκο και η Κριστίνα της Ισπανίας.

Εκεί ήταν η πριγκίπισσα Μπενεντίκτε της Δανίας, ο διάδοχος Αλέξανδρος της Σερβίας και η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας.

Σύμφωνα με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το μνημόσυνο για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 2023, τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ.

Μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας έδωσαν το παρών στην επιμνημόσυνη δέηση:

windsor__1_
Η Βασίλισσα Καμίλα
windsor__3_
windsor__2_
Πρίγκιπας Αντριου, Σάρα δούκισσα της Υόρκης, πλωτάρχης Τίμοθι Λόρονς (σύζυγος της πριγκίπισσας Άννας), Μάικ Τίνταλ, η πριγκίπισσα Άννα και ο Ντάνιελ Τσάτο (σύζυγος της πριγκίπισσας Σάρα, κόρης της πριγκίπισσας Μαργαρίτας αδερφής της βασίλισσας Ελισάβετ)
windsor__5_
Ο Πρίγκιπας Άντριου (αριστερά), η Πριγκίπισσα Σάρα (στο κέντρο) και ο Σερ Τίμοθι Λόρενς (δεξιά)
Windsor_teos_mnimosino_000_34KC6QJ
Η πριγκίπισσα Άννα (αριστερά) αδερφή του βασιλιά Καρόλου μαζί με την βασίλισσα Καμίλα
Windsor_teos_mnimosino_000_34KB7BT
Μέλη της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Από αριστερά: Ο Εντουάρντο Μαπέλι Μότζι μαζί με την συζυγό του πριγκίπισσα Βεατρίκη (κόρη του πρίγκιπα Άντριου), η λαίδη Σάρα Τσάτο (κόρη της πριγκίπισσας Μαργαρίτας αδερφής της Ελισάβετ), η Ζάρα Φιλιπς (κόρη της πριγκίπισσας Άννας αδερφής του βασιλιά Καρόλου), ο σύζυγός της (πίσω) Μάικ Τίνταλ, ο πατέρας της πρίγκιπας Άντριου, η μητέρα της Σάρα, δούκισσα της Υόρκης και ο δεύτερος σύζυγος της πριγκίπισσας Άννας πλωτάρχης σερ Τίμοθι Λόρενς.

Της λειτουργίας χοροστάτησε ο πρεσβύτερος του Ουίνδσορ Αιδεσιμότατος Δρ Κρίστοφερ Κόκσγουορθ, ενώ συμμετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας.

Ο Σεβασμιότατος θα χοροστατήσει αύριο Τετάρτη της επιμνημόσυνης δέησης που θα τελεστεί στον ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας στο Bayswater του δυτικού Λονδίνου ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής όσα μέλη της παροικίας το επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τέλεσε το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο στο Τατόι σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Πηγή: protothema.gr