Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα «Η απουσία ΜΕΘ Παίδων, ιατρικού προσωπικού και υποδομών στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και σε απίστευτη ταλαιπωρία πολιτών που ασθενούν» κατέθεσαν είκοσι τρεις (23) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαΐας και τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου και του βουλευτή Δράμας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Θεόφιλου Ξανθόπουλου.
Η ερώτηση έρχεται εκ νέου να αναδείξει, μετά τον τραγικό συμβάν του θανάτου του τετράχρονου παιδιού από τη Θάσο που τελικά κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς βρέθηκε θετικό στον στρεπτόκοκκο και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων, καθώς και την εξαπάτηση των ακριτών μας όσον αφορά στη διευκόλυνση των διακομιδών από τα νησιά μας, ακριτικά και μη.
Ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης φροντίζει μάλιστα συνεχώς να επιβεβαιώνει αυτή την κατάσταση, όπως έκανε πρόσφατα με τις δηλώσεις του-μνημείο κοινωνικής αναλγησίας για την απουσία ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, λέγοντας -άκουσον άκουσον- ότι οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από την Πάτρα. Μια πολιτική που εκθέτει τα παιδιά της ελληνικής περιφέρειας και όχι μόνο σε κίνδυνο.

Ερώτηση

Προς τον κ. υπουργό Υγείας

Θέμα: «Η απουσία ΜΕΘ Παίδων, ιατρικού προσωπικού και υποδομών στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και σε απίστευτη ταλαιπωρία πολιτών που ασθενούν»

Τα τραγικά γεγονότα που επιβεβαιώνουν την πλήρη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όπως αυτή είχε επισημανθεί σε κοινοβουλευτική ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με ημερομηνία 3-1-2023, δεν σταματούν να έρχονται απ’ όλη τη χώρα. Μάλιστα, μια από τις αφορμές για εκείνη την ερώτηση, ήταν το περιστατικό με τον 14χρονο από την Άρτα που λιποθύμησε στις 24 Δεκεμβρίου 2023, ενώ έλεγε τα κάλαντα και άλλαξε τέσσερα (4) νοσοκομεία μέχρι να νοσηλευθεί σε Μ.Ε.Θ.

Δεν πέρασαν δεκαπέντε (15) ημέρες από αυτό το περιστατικό αυτό και η απώλεια ενός τετράχρονου αγοριού από τη Θάσο την Κυριακή στις 08/01/2024, που κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς βρέθηκε θετικό στον στρεπτόκοκκο και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ήρθε να προστεθεί στη μακρά μακάβρια λίστα των πολιτών που χάνουν τη μάχη με τη ζωή. Το τραγικό αυτό συμβάν που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία του ακριτικού μας νησιού, φέρνει στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο χώρο της υγείας στην περιφέρειά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Σε μια περιφέρεια, δηλαδή, των 562.201 κατοίκων, των έξι ενοτήτων -Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Θάσου και Σαμοθράκης- με 6 νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και με Ιατρική Σχολή στην Αλεξανδρούπολη, δεν υπάρχει ούτε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων για την αντιμετώπιση κρίσιμων για τη ζωή των ασθενών περιστατικών. Σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος που απαιτείται για την διακομιδή σε κοντινότερη ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, όπως η πρόσφατη με την τραγική κατάληξη του τετράχρονου παιδιού, αποβαίνει μοιραίος για την ζωή των πολιτών.

Επειδή, το ΕΣΥ έχει δημιουργηθεί εδώ και σαράντα (40) χρόνια για την προστασία του υπέρτατου αγαθού της ζωής.

Επειδή, η πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι αποτελεσματικά ισότιμη για όλους ανεξαρτήτως της γεωγραφικής περιοχής που κάποιος πολίτης διαμένει.

Επειδή, δεν μπορεί να διακυβεύεται η υγεία των παιδιών, του μέλλοντος αυτής της χώρας.

Επειδή, δεν πρέπει να ερημώσουν τα νησιά μας και οι ακριτικές περιοχές της χώρας λόγω έλλειψης παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Θα προβεί άμεσα στη δημιουργία και λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και σε όλες τις Περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών μονάδων;
  • Θα ενδυναμώσει με την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού τις δημόσιες δομές υγείας που μαραζώνουν, καθώς έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με πολιτικές εγκατάλειψης από την κυβέρνηση;;
  • Θα στηρίξει με προσωπικό και υποδομές, όπως η δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης, το Κέντρο Υγείας – Πρίνου Θάσου, ανακουφίζοντας από την ταλαιπωρία δεκάδες ασθενείς που πηγαινοέρχονται καθημερινά από το νησί στην Καβάλα για τις ανάγκες τους;
  • Θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διάθεση σε 24ωρη βάση ταχύπλοου σκάφους του ΕΚΑΒ -προεκλογική δέσμευση των βουλευτών της Ν.Δ- για την γρήγορη και ασφαλή διακομιδή των ασθενών από το ΚΥ Πρίνου στο Νοσοκομείο Καβάλας;

                                                    Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Ηιλόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία  (Ράνια)

Καραμέρος Γεώργιος

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωσταντίνος 

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παππάς Πέτρος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία