Σήμερα και αύριο ένα απολαυστικό υπερθέαμα με μοναδικούς ελιγμούς των αεροσκαφών και των ομάδων που συμμετέχουν στις επιδείξεις.

Το διήμερο της μεγάλης ελληνικής αεροπορικής γιορτής αρχίζει σήμερα και όσοι βρεθούν στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας είναι σίγουρο ότι θα το απολαύσουν.

Χθες, με τη γενική πρόβα των αεροσκαφών και των ομάδων που συμμετέχουν στις επιδείξεις, μπήκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες στη φετινή διοργάνωση του 11ου Athens Flying Week 2023, που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 2-3 Σεπτεμβρίου στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Athens Flying Week 2023 Παναγιώτης Ποδηματάς “με αυτή τη γενική δοκιμή βάζουμε την τελευταία πινελιά στο εντυπωσιακό 6ωρο πρόγραμμα της Athens Flying Week 2023, έτσι ώστε από το Σάββατο που ανοίγουν οι πόρτες του φιλόξενου αεροδρομίου της Τανάγρας, να είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε τον κόσμο μας”.

Οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των σωμάτων αεροπορίας και από τα τρία όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και άλλοι προσκεκλημένοι, όπως η ομάδα των Special Olympics, μπόρεσαν να θαυμάσουν το πρόγραμμα, που και το ελληνικό κοινό από το Σάββατο και την Κυριακή, θα είναι σε θέση να απολαύσει στη βάση της Τανάγρας.

Δείτε φωτογραφίες: 

5958707
5958737
5958818
5958820
5958821
5958846
Στο πλούσιο πρόγραμμα που υπόσχονται ομάδες και σμήνη, όπως οι εντυπωσιακοί Fursan από τα Αραβικά Εμιράτα, περιλαμβάνονται εντυπωσιακοί ελιγμοί, ακριβείς σχηματισμοί, διελεύσεις και κατακόρυφες βουτιές που κόβουν την ανάσα, αλλά και “σόλο” επιδείξεις, με μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς, εκπαιδευτικά και πολιτικά αεροπλάνα, αλλά και κάθε άλλου είδους πτητικά μέσα (ελικόπτερα, μοντέλα, αλλά και αλεξιπτωτιστές).

Η σημαντικότερη συμμετοχή στη φετινή Athens Flying Week 2023, όπως μπόρεσαν να διαπιστώσουν και όσοι παραβρέθηκαν στην πρώτη δοκιμαστική επίδειξή της, είναι το εντυπωσιακό αμερικανικό μαχητικό F-35. Η κυβερνήτης του Κριστίν “Μπίο” Γουλφ (Christine “Beo” Wolfe σ.σ. λογοπαίγνιο για να θυμίζει τον Beowolf της αγγλοσαξωνικής παράδοσης) έδωσε ένα εκπληκτικό δείγμα της άψογης συμπεριφοράς του αεροσκάφους, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο και ίσως αποτελέσει σε σύντομο μέλλον απόκτημα και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πτητικές του δυνατότητες άφησαν άφωνους τους παρευρισκόμενους, που με ενθουσιασμό και δέος παρακολούθησαν την άψογη επίδειξη της Αμερικανίδας πιλότου.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κριστίν “Μπίο” δήλωσε για την εμπειρία του να πετάς ένα F-35: “Είναι ένα ευχάριστο αεροσκάφος για να πετάς. Δεν πετάς μόνο με την τελευταία τεχνολογία αιχμής, αλλά είναι και ένα εκπληκτικό αεροσκάφος για να πραγματοποιείς μία επίδειξη και να το δείχνεις στον κόσμο – είναι συνάμα μία εμπειρία που σε διασκεδάζει, αλλά ταυτόχρονα σε ανταμείβει”. Όσον αφορά τις μέχρι στιγμής εντυπώσεις της από την ατμόσφαιρα στην Τανάγρα, η Αμερικανίδα πιλότος δήλωσε: “Είναι καταπληκτική. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εγώ και η ομάδα μου στην Ελλάδα και είναι υπέροχο να βλέπεις να πετούν τα αεροσκάφη, να τα βλέπεις να απογειώνονται και να προσγειώνονται σε ελληνικό έδαφος, μιας κι εσείς έχετε συμμετοχή. Είναι υπέροχο να δεις τις αντιδράσεις του κόσμου το Σαββατοκύριακο και θα χαρώ για την επίδειξη του Σαββάτου και της Κυριακής”. Αναφορικά με το ποιά περιμένει να είναι η αντίδραση του κοινού, η κυβερνήτης Γουλφ δήλωσε: “Θα δούμε. Πιστεύω πως θα είναι ωραία. Είναι μεν ένα θορυβώδες αεροσκάφος, αλλά είναι ευκολοχείριστο, συνεπώς θα προσπαθήσουμε να στήσουμε μία καλή επίδειξη για 15 λεπτά, να ενθουσιάσουμε τον κόσμο – αλλά πιστεύω πως οι αντιδράσεις θα είναι καλές”.

Υπερθεματίζοντας στο καλωσόρισμά της, ο Παν. Ποδηματάς τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Είναι τιμή μας να έχουμε την ‘Μπίο’ και την ομάδα της για πρώτη φορά μαζί μας στην Ελλάδα. Θα συμμετέχουν μόλις σε τρεις επιδείξεις στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα, τούτο το έτος, συνεπώς είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε μία από τις τρεις. Είμαστε χαρούμενοι. Όλη η ομάδα της είναι καταπληκτική, όπως επίσης εκπληκτική είναι και η ομάδα που έφερε τα αεροσκάφη από τη Βρετανία. Είμαστε χαρούμενοι για την δοκιμαστική επίδειξη, όλοι έμειναν κατενθουσιασμένοι κι όλοι είναι ενθουσιασμένοι που θα δουν την επίδειξη το Σάββατο και την Κυριακή”.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αλλά και συνγκινητική συνάμα, ήταν η επίδειξη του ιταλικού σμήνους των ΑΜΕΑ, που όπως τόνισε ο κος Ποδηματάς “μας δείχνουν τον δρόμο” και αποδεικνύουν το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης.

Τις μεγάλες δυνατότητες των F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και την απαράμιλλη δεξιοτεχνία των πιλότων της, απέδειξε και η ομάδα επίδειξης “Ζευς”, που με ισάξιο τρόπο με τα ξένα πληρώματα, εκτέλεσε ακριβείς κι επικίνδυνους ελιγμούς, σκορπώντας ενθουσιασμό. Όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυβερνήτης του “Ζευς” σμηναγός Χρήστος Χαρίτος, “θέλουμε αρχικά να επιδείξουμε τις δυνατότητες του αεροσκάφους αυτού, να δέιξουμε στον κόσμο τι μπορεί να κάνει το αεροσκάφος μέσα σε 10-12′ και μέσω αυτού θα θέλαμε, κατ’ αρχάς στα ελληνικά show, να μεταδώσουμε την αεροπορική ιδέα και κυρίως στις νέες γενιές, μέσω αυτού να δούνε τι μπορεί να κάνει η Πολεμική Αεροπορία και να την αγαπήσουνε – και βεβαίως κάνουμε το ίδιο και στο εξωτερικό, για να δείξουμε τι μπορεί να κάνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία”.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος επισμηναγός Ντε Βρις που θα πραγματοποιήσει επίδειξη με F-16 Dream Viper, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Κατ’ αρχάς απολαμβάνω το γεγονός ότι προσεκλήθην, είναι η πρώτη μου φορά στην Τανάγρα, ο περιβάλλον χώρος είναι υπέροχος, να πετάς πάνω από χιλιάδες νησιά. Στην Τανάγρα φέραμε το Dream Viper F-16 και όλα δείχνουν ευνοϊκά για μία ωραία επίδειξη”. Το F-16 είναι ένα καταπληκτικό αεροσκάφος. Μπορεί να είναι παλιό, ούτως ειπείν, γιατί του χρόνου κλείνει 50 χρόνια παραγωγής, είναι απίστευτο, αλλά ακόμη βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής των εργοστασίων, είναι ένα πανέμορφο αεριοπροωθούμενο και μολονότι το F-35 καραδοκεί στη γωνία, το F-16 είναι εξαίσιο. Όπως είπατε, και η Ελλάδα τα χρησιμοποιεί, είναι μία κατάλληλη πλατφόρμα για επιχειρήσεις αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους και άλλες αποστολές, δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι, αλλά όπως είπα είναι ένα εκπληκτικό αεροσκάφος”.

Στον μεγάλο αριθμό συμμετοχών, θα πρέπει να προστεθούν τα F-16 από το Βέλγιο και τη Δανία, και οι ελληνικές ομάδες “Δίας” και “Δαίδαλος”. Όσον αφορά τις ομάδες, εκτός από τη Σαουδαραβική και αυτήν των Εμιράτων, θα συμμετέχουν η ισπανική Patrulla Aguila και ομάδες από την Ελβετία και το Βέλγιο, η ακροβατική ομάδα από την Καβάλα, ενώ από την Ιταλία φθάνει για πρώτη φορά μία ομάδα με ΑΜΕΑ πιλότους, που αποδεικνύει πόσα μπορεί να κατορθώσει η ανθρώπινη θέληση. Επίσης, εδώ θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του παγκόσμιου πρωταθλητή ακροβατικής επίδειξης Λούκα Μπερτόσιο, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν και ελληνικές ομάδες Sky Diving και Gliding. Έκπληξη της διοργάνωσης θα είναι η συμμετοχή του σμήνους πολιτικών αεροσκαφών της Αegean. Παράλληλα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα στις στατικές εκθέσεις των αεροσκαφών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα των επιδείξεων, να συνομιλήσει με τους πιλότους και να γνωρίσει από κοντά τα πτητικά μέσα που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση.

Πηγή: protothema.gr