Η 27η Ιανουαρίου αποτελεί ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, καθώς οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς ελευθερώθηκαν στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Η ημερομηνία αυτή αναγνωρίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, κι εμείς θα την τιμήσουμε με τρία μεγαλειώδη ντοκιμαντέρ.

Το Viasat History ξεκινά «μαραθώνιο» από τις 22:00 με τρία ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στην ορατότητα και την μνήμη των φρικαλεοτήτων των ναζί, αλλά και των επιζώντων τους.

Επιπλέον, τον Ιανουάριο κάνει πρεμιέρα στο Viasat History «Η κατάρα του νεκρού: ο χαμένος χρυσός των Ισπανών». Οι Κρου Γουίλιαμς Πιτ, Άνταμ Πάλμερ, Τέιλορ Σταρ, και ο πατέρας της αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες και φονική κατάρα στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, αναζητώντας θησαυρό χαμένου χρυσωρυχείου. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, ανακαλύπτουν μυστικά από σπηλιές έως εγκαταλελειμμένα ορυχεία, χρησιμοποιώντας τις ικανότητές τους και τεχνολογία για να αποκαλύψουν τα κρυφά της Βόρειας Αμερικής.

Αφιέρωμα: Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
Σάββατο 27 Ιανουαρίου από τις 22:00
Οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς ελευθερώθηκαν στις 27 Ιανουαρίου

1945. Η ημερομηνία αυτή αναγνωρίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος,
κι εμείς θα τη γιορτάσουμε με τρία μεγαλειώδη ντοκιμαντέρ.

«Ο πληροφοριοδότης του Άουσβιτς» αφηγείται την ιστορία ενός Πολωνού
αξιωματικού, του Βίτολντ Πιλέτσκι, ο οποίος ήταν συνιδρυτής της Μυστικής Αστυνομίας της
Πολωνίας και συνελήφθη αυτοβούλως για να διεισδύσει στο Άουσβιτς. Από εκεί έστελνε κρυφά αναφορές στους συμμάχους της Δύσης όπου περιέγραφε τι ακριβώς συνέβαινε μέσα στο στρατόπεδο για να ενημερώνει τον έξω κόσμο.

Επίσης, εξετάζουμε τα πειστήρια που συγκεντρώθηκαν και έμειναν κρυμμένα για χρόνια
στο ντοκιμαντέρ «Αντίσταση στο Μάουτχαουζεν».

Χάρη στους ανθρώπους που έζησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μάουτχαουζεν και
διακινδύνευσαν τη ζωή τους περισσότερες από 2.000 φωτογραφίες σώζονται μέχρι σήμερα.

Τέλος, στο ντοκιμαντέρ «Νυρεμβέργη – Η δίκη των ναζί» παρακολουθούμε τις δίκες της Νυρεμβέργης ως ένα γεγονός που σηματοδοτεί τη γέννηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και μας θυμίζει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις συνέπειες της καταδυνάστευσης, του διχασμού και του μίσους.

Η κατάρα του νεκρού: ο χαμένος χρυσός των Ισπανών
Πρεμιέρα Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις 22:00
Κύκλος: 2
Αριθμός επεισοδίων: 8 x 60 λεπτά
Είδος: Ντοκιμαντέρ/ ιστορία/ αποστολές/ τεχνολογία
Πρωτότυπος τίτλος: Deadman's Curse: The Lost Spanish Gold
Έτος: 2023

Ο Κρου Γουίλιαμς Πιτ, ο Άνταμ Πάλμερ, η Τέιλορ

Σταρ και ο πατέρας της εξερευνούν τον επικίνδυνο
Βορειοδυτικό Ειρηνικό κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες διασχίζοντας απόκρημνα εδάφη ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και μια φονική κατάρα στη διάρκεια της αναζήτησης ενός θρυλικού χαμένου χρυσωρυχείου. Ο χειμώνας πλησιάζει, κι έτσι επιδίδονται σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να βρουν τον πολυπόθητο θησαυρό.
Από τις μυστικές σπηλιές μέχρι τα ισπανικά καλλιτεχνήματα εξόρυξης, από τους αρχαίους χάρτες μέχρι τις μυστηριώδεις επιγραφές, τους χώρους ταφής στον πάγο και τα παλιά εγκαταλελειμμένα ορυχεία, κάθε επεισόδιο παρακολουθεί την ομάδα που ανακαλύπτει κι εξετάζει κάθε νέο στοιχείο που θα την οδηγήσει σε πρωτόγνωρα και απρόβλεπτα μονοπάτια.
Συνδυάζοντας τις μοναδικές ικανότητές τους με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, τα μέλη της ομάδας εξερευνούν τα πλέον αδάμαστα και δυσπρόσιτα μέρη της Βόρειας Αμερικής για να αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.