Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Καλαβρυτινής Ένωσης Γ. Κοσμάς.

Ο χρόνος «πάγωσε» στην κοιλάδα των Τεμπών εγκλωβίζοντας ένα μακάβριο χορό θανάτου αγγέλων που «πέταξαν» στο επέκεινα, τη φρίκη των επιζώντων και τη «σορό» της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

Ο λόγος σε απόλυτη αδυναμία να περιγράψει τις σκηνές της τραγωδίας. Συγκλονίζουν όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Καλαβρυτινής Ένωσης Γ. Κοσμάς για την Αναστασία Παπαγγελή, την φοιτήτρια από τα Καλάβρυτα που αγνοείται μετά την φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

«Μια μαύρη μέρα ξημέρωσε από προχθές στην είδηση πως μεταξύ των αγνοουμένων είναι και η Αναστασία, η δευτερότοκη κόρη του εκλεκτού συμπολίτη και επιστήμονα, με καταγωγή από τη Λυκούρια, του ορθοπαιδικού Ηλία Παπαγγελή.

Ελπίσαμε στο θαύμα ακόμη και όταν οι πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχουν λίγες ελπίδες για την 20χρονη, φοιτήτρια στη Γεωπονική του Α.Π.Θ. η οποία επέβαινε στο τρίτο εκτροχιασμένο βαγόνι της αμαξοστοιχίας Inter-City 62.

Η κοινωνία της Λυκούριας και όχι μόνο είναι συγκλονισμένη, δεν θέλει να πιστέψει την πιθανότητα ότι θα πρέπει να πενθήσουμε τον αδόκητο χαμό ενός πραγματικού αγγέλου. Είμαστε συντετριμμένοι, στην Λυκούρια την οποία επισκέπτεται μάλιστα και υπεραγαπά όλη η πολύτεκνη οικογένεια, την Κλειτορία τόπο καταγωγής της μητέρας αλλά και όλα τα Καλάβρυτα.

Ένα λαμπρό παιδί είναι για μας η Αναστασία, νέα, μορφωμένη, αγαπητή όπως και οι αδελφές της, από ολόκληρη τη νεολαία των Καλαβρύτων με την οποία αλληλεπιδρούσαν κάθε Σαββατοκύριακο και τα καλοκαίρια.

Αναπολώντας τις όμορφες στιγμές και αναμνήσεις δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το καθήκον μας τώρα, απέναντι σε αυτά τα αγαπημένα πρόσωπα, επιβάλλει να αγωνιστούμε ώστε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι.

“Θα πιέσουμε ως κοινωνία”
Θεωρούμε ότι στα Τέμπη διεπράχθησαν βαριά εγκλήματα από ανθρώπους που έχουν διαχρονικές ευθύνες σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία.

Είναι έγκλημα στυγερό, κατά την άποψή μου εγκληματική αμέλεια, η παραμέληση ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια των μετακινήσεων. Θα πρέπει στα πλαίσια της έρευνας να αποδοθούν ευθύνες για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα που οδήγησαν σε κατά συρροή θανάτους, με ενδεχόμενο δόλο, όπως προβλέπουν οι πιο αυστηρές νομικές διατάξεις. Θα πιέσουμε ως κοινωνία να αποδοθεί δικαιοσύνη όχι μόνο για δικά μας παιδιά αλλά και για όλους όσοι βρήκαν τραγικό θάνατο σε αυτό το τρομερό δυστύχημα.

Τέλος θα πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους Καλαβρυτινούς, ιδιαίτερα τους απόδημους οι οποίοι έσπευσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας, συγκλονισμένοι από τις εικόνες αλλά και την πιθανότητα κάποιος συντοπίτης να είναι μεταξύ των θυμάτων. Τους ευχαριστούμε για την αγωνία και προσευχή τους να βρεθεί ζωντανή η Αναστασία και απέναντι σε αυτή την μεγάλη ανταπόκριση και αλληλεγγύη θα ανταποκριθούμε πράττοντας το καθήκον μας. Να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας την προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες και να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ξανά».