γράφει ο Δημήτρης Πραγματευτέλης:

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΝΕΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.

Ο Δήμος Καλαβρύτων σήμερα γυρίζει σελίδα στις υπηρεσίες της ύδρευσης και προχωρά στην αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου ύδρευσης. 

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο μεγάλης σημασίας. Η εγκατάσταση των νέων ψηφιακών υδρομετρητών που αναμένεται να συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. 

Η εγκατάσταση των νέων ψηφιακών υδρομετρητών και η απομάκρυνση (αντικατάσταση) των παλιών γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών, καθώς η σχετική δαπάνη του έργου αυτού καλύπτεται από το Δήμο με χρηματοδότηση. 

Οι νέοι, έξυπνοι ψηφιακοί υδρομετρητές είναι απαλλαγμένοι από τα προβλήματα του παρελθόντος και έχουν διαφορετική λειτουργία από τους παλιούς, διότι είναι μετρητές νέας τεχνολογίας που μπορούν να καταγράφουν την κατανάλωση του νερού και έχουν πολλές δυνατότητες όπως:

  • Eντοπισμού της σπατάλης νερού λόγω διαρροών.
  • Δείχνουν στον καταναλωτή την πραγματική εικόνα κατανάλωσης του νερού του (της παροχής του). 
  • Παρακολουθούν την κατανάλωση νερού και τις χρεώσεις στο σπίτι και στον επαγγελματικό χώρο και ενημερώνουν τους καταναλωτές για τυχόν εσωτερικές – αφανείς διαρροές  στους αγωγούς.
  • Αυτά είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν σε σχέση με τους παλιούς. 

Η εφαρμογή του νέου συστήματος ύδρευσης τηλεμετρίας τηλεελέγχου θα επιφέρει πολλά οφέλη:

    • Στην εξοικονόμηση και εξασφάλιση επάρκειας νερού.
    • Στον έλεγχο της ποιότητας παραγόμενου και καταναλώμενου πόσιμου νερού. 
    • Στην αποφυγή λαθών που είχαν προκύψει από τις καταμετρήσεις του νερού με τους παλιούς υδρομετρητές. 
    • Η καταμέτρηση νερού μετά την εγκατάσταση των νέων ψηφιακών υδρομετρητών, αλλάζει τρόπο και θα γίνεται ηλεκτρονικά και δεν θα μεσολαβεί το ανθρώπινο χέρι  (ανθρώπινος παράγων), γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό και τι εννοώ. 
    • Εάν κάνουμε μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, το έτος 2019, μπορούμε να θυμηθούμε σε τι κατάσταση ήταν το δίκτυο ύδρευσης στη Λυκούρια.
  • Σας υπενθυμίζω μερικά από τα προβλήματα: 

Yπήρχαν ανοιχτά φρεάτια νερού, σπασμένα και σκουριασμένα καπάκια νερού, τρύπια λάστιχα νερού που έστελναν νερό στα ποιμνιοστάσια. Δεν είχε γίνει καμιά συντήρηση στο δίκτυο ύδρευσης και στις υδρομαστεύσεις.

Όλα αυτά έχουν δημοσιευθεί και είναι σε όλους γνωστά και έχουν λυθεί σήμερα. Επειδή στην έξοδο της δεξαμενής νερού υπήρχε πρόβλημα, τοποθετήθηκαν 2 (δύο) υδρομετρητές για τον εντοπισμό της ποσότητας νερού που διέρχεται ολόκληρο το 24ωρο και υπάρχει δυνατότητα ορίου κατανάλωσης νερού ανά παροχή ύδρευσης. 

Η καταγραφή όλων των παλιών νομίμων  υδρομετρητών, καθώς και των νέων ψηφιακών υδρομετρητών έχει γίνει από τον αρμόδιο υπάλληλο της Δημοτικής Αρχής στους καταλόγους του Δήμου και θα αναφέρονται πόσους υδρομετρητές έχει κάθε πάροχος. 

Υπήρχε για πολλά χρόνια ένα πρόβλημα που ήταν η ύπαρξη παρανόμων παροχών νερού, που είχαν κάποιοι συγχωριανοί και εξυπηρετούσαν δικούς τους σκοπούς και είχαν οφέλη, όπως από την μη πληρωμή νερού που ξόδευαν – κατανάλωναν και δεν φαινόταν στους καταλόγους –  καταστάσεις του χωριού Λυκούριας, και αυτό εις βάρος όλων των υπόλοιπων συγχωριανών τους. 

Σήμερα όμως αφού έγιναν γνωστά τα ονόματα αυτών που είχαν παράνομες παροχές από την Δημοτική Αρχή, αναγκάστηκαν μη έχοντας άλλη επιλογή – λύση, να τις νομιμοποιήσουν. 

Πληροφορήθηκα ότι κάποιοι πρώην πρόεδροι του χωριού, υδροδότησαν τα ποιμνιοστάσια των κτηνοτρόφων με λάστιχα νερού για να έχουν νερό για τα ζώα τους. Η σκέψη αυτή ήταν σωστή και θα συμφωνήσω, μόνο που τα λάστιχα αυτά, τοποθετήθηκαν επιφανειακά μέχρι τα μαντριά (ποιμνιοστάσια) και το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν διαρροές νερού, να γίνει μεγάλη σπατάλη νερού από φθορές  που οφείλονταν  στις καιρικές συνθήκες (φαινόμενα), στα λάστιχα νερού. 

Το πρόβλημα αυτό όπως πληροφορήθηκα, λύθηκε μετά από παρέμβαση των πρώην και νυν αντιδημάρχων της Δημοτικής Ενότητας Κλειτορίας και τοποθετήθηκαν σε 7,0 χιλιόμετρα πλαστικοί σωλήνες νερού που φτάνουν μέχρι τα μαντριά, τους οποίους υπογειοποίησαν για να μην υπάρχουν φθορές. 

Τίθεται ένα εύλογο ερώτημα, γιατί φέτος το καλοκαίρι 2023 (ΙΟΥΛΙΟ – ΑΥΓΟΥΣΤΟ) είχαμε νερό στο χωριό, και δεν έγινε ούτε μια ώρα διακοπή; Δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους, και το ίδιο ερώτημα έχουν και οι συγχωριανοί μας.

Πριν το καλοκαίρι υπήρξε μια απόφαση (πολιτική) με πρωτοβουλία του ιδίου του Δημάρχου κ. Αθαν. Παπαδοπούλου του Αντιδημάρχου κ. Σωτήρη Δουκλιά και όλων των πρώην διατελεσάντων αντιδημάρχων στη δημοτική Ενότητα  Κλειτορίας να εγκατασταθούν άμεσα στο χωριό Λυκούρια, οι νέοι ψηφιακοί υδρομετρητές, για να αντικαταστήσουν τους παλιούς, και πράγματι σήμερα νομίζω, εκτός λάθους, ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί  η αντικατάστασή τους. 

Η απόφαση αυτή, είχε ως αποτέλεσμα, η χρονιά αυτή (2023) να εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όλα τα σπίτια του του χωριού είχαν νερό τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο. 

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Λυκούριας και ευχαρίστησε όλους τους συγχωριανούς. 

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συνέβη, τί έφταιξε και είχαμε νερό, μπορώ να κάνω υποθέσεις μόνο, όπως: 

Η εγκατάσταση των νέων ψηφιακών υδρομετρητών φαίνεται ότι ενόχλησε – ανησύχησε – φόβισε κάποιους συγχωριανούς μας που ήθελαν να παραμείνουν οι παλιοί υδρομετρητές για δικούς τους λόγους. 

Νομίζω ότι υπήρξε κάποιος περιορισμός κατανάλωσης νερού από τους περισσότερους συγχωριανούς, δεν έγιναν άσκοπες καταναλώσεις νερού και ότι είχε γίνει συντήρηση του δικτύου και σωστή διαχείριση κατανάλωσης νερού. 

Επειδή όμως θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ερωτώ τι γίνεται με την μεταφορά του νερού από τη θέση Μάτι  (Χελωνοσπηλιά)  στην Λυκούρια; Γι’ αυτό κάνω μια υπενθύμιση στον αξιότιμο δήμαρχο Καλαβρύτων. Έχω μια πληροφορία από την δημοτική αρχή ότι το έργο αυτό βρίσκεται σε καλό δρόμο, η μελέτη του έργου έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου και παραμένει εκεί μέχρι να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή να χρηματοδοτηθεί το έργο με πόρους της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.   

Κλείνοντας τον σχολιασμό μου, θέλω να πιστεύω ότι ίσως το 2024 θα είναι η χρονιά για την Λυκούρια. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΛΗΣ 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 

κ. ΑΘΑΝ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ 

ΕΝΟΗΤΑΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ κ. ΣΩΤΗΡΗ ΔΟΥΚΛΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ 

κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΣΒΙΓΓΟ 

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 5/9/2023