Τι αναφέρει στην ερώτησή της η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου με θέμα”Οι γυναίκες καλύπτονται από το δόγμα του Νόμου και της Τάξης, ναι ή όχι; “.

Όπως αναφέρει η κυρία Αναγνωστοπούλου:

Μία ακόμη γυναικοκτονία, η πέμπτη για το 2024, μια ακόμη δολοφονική επίθεση σε γυναίκα, αυτή τη φορά έξω από αστυνομικό τμήμα, ήρθε για να επικυρώσει με τον χειρότερο τρόπο τις δημόσιες καταγγελίες περιστατικών που ο τρόπος χειρισμού τους από τα αστυνομικά τμήματα είναι ελλιπής και λανθασμένος.
Είναι σοκαριστικό αλλά φαίνεται πως κανένα αστυνομικό πρωτόκολλο και κανένα panic button δεν μπορούν να σταθούν ικανά να προστατεύσουν τις γυναίκες που κινδυνεύουν από την έμφυλη βία, ακόμα και αν αυτή λάβει χώρα μόλις λίγα μέτρα από ένα αστυνομικό τμήμα.
Στο επίκεντρο έντονης κριτικής δεν βρίσκονται μόνο οι χειρισμοί της Ελληνικής Αστυνομίας, βρίσκεται όλη η στάση της κυβέρνησης, που αρνείται να προχωρήσει σε νομοθετική κατοχύρωση του όρου, μη αναγνωρίζοντας τα ειδικά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του εγκλήματος της γυναικοκτονίας και επιμένει σε ένα θολό αφήγημα κάθε φορά που καλείται να τεκμηριώσει την αρνητική θέση της.
Γι’ αυτούς τους λόγους κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση και καλώ τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοϊδη , από το βήμα της Βουλής να δώσει απαντήσεις.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

Θέμα: Οι γυναίκες καλύπτονται από το δόγμα του Νόμου και της Τάξης, ναι ή όχι; 

Μία ακόμη  γυναικοκτονία, η πέμπτη για το 2024 , συνέβη την Δευτέρα 1.4, αυτή τη φορά σε αστυνομική θέα. Το βράδυ της 1ης Απριλίου, μπροστά στο φυλάκιο του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων η 28χρονη κοπέλα δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση του πρώην συντρόφου της.

Για ακόμη μία φορά η αστυνομία δεν καταφέρνει να αξιολογήσει τον κίνδυνο αλλά και να προστατεύσει μία από τις πολλές γυναίκες, που καταγγέλλουν τη βία που έχουν υποστεί και τον φόβο για την ίδια τους τη ζωή. Γίνεται φανερό πως κανένα panic button αλλά και τα γενικά πρωτόκολλα που επικαλείται ο αρμόδιος υπουργός δεν στέκονται ικανά να προστατεύσουν τις γυναίκες που κινδυνεύουν από την έμφυλη βία, συνεπώς και την ακραία εκδοχή της που είναι η γυναικοκτονία, ακόμα και αν αυτή λάβει χώρα μόλις λίγα μέτρα από ένα αστυνομικό  τμήμα. 

Το  μείζον ζήτημα που ανακύπτει -εδώ και πολύ καιρό- είναι κατά πόσο η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί προκειμένου οι γυναίκες – θύματα να προστατευτούν αποτελεσματικά και αυτό να λειτουργήσει όχι μόνο κατασταλτικά αλλά και προληπτικά όσον αφορά τις γυναικοκτονίες. Προφανώς, η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι ο μοναδικός αρμόδιος φορέας αλλά αποτελεί έναν από τους σημαντικούς κρίκους των οργάνων της Πολιτείας. Η ίδρυση Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά από μόνο του προφανώς δεν επαρκεί. Η κατάλληλη στελέχωση, η διαρκής εκπαίδευση των υπηρετούντων, η διασύνδεση με όλα τα αστυνομικά τμήματα, η σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη των γυναικών – θυμάτων έμφυλης βίας παραμένει ζητούμενο που χρήζει άμεσης διευθέτησης όπως και ο τρόπος χειρισμού καταγγελιών από τα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας καθόσον καταγγέλλονται στη δημόσια σφαίρα περιστατικά ελλιπούς και λανθασμένης αντιμετώπισης περιστατικών.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

-Πώς γίνεται εν έτει 2024 να δολοφονείται μία γυναίκα μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα; Τί έχετε κάνει εσείς, ο Υπουργός του Νόμου και της Τάξης, για να μην δολοφονούνται γυναίκες μπροστά στα αστυνομικά τμήματα; Εκτός και αν οι γυναίκες δεν εμπίπτουν στο δόγμα σας. 

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)