Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα υποστηρίξει τη πιλοτική δράση «Καλάθι τροφίμων ηλικιωμένων» της Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας της Co2gether σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων Ελλάδας και τον Υπεύθυνο, Δημήτρη Νέντα. 

Οι τράπεζες τροφίμων ως υπέρμαχοι του Παγκόσμιου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 2, για Μηδενική Πείνα, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της βελτιωμένης διατροφής για όλους τους πολίτες μέχρι το έτος 2030. Η προώθηση της υγιεινής διατροφής και η διατροφική εκπαίδευση είναι ανάμεσα σε άλλα, αναπόσπαστο μέρος της τροφικής συστημικής αλυσίδας που οι Τράπεζες Τροφίμων καλούνται να διαχειριστούν αποτελεσματικά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίκτυο Τραπεζών Τροφίμων. 

Το «καλάθι τροφίμων ηλικιωμένων» θα στηρίξει πιλοτικά 50 με 80 οικογένειες ηλικιωμένων, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα διαμένουν σε Δήμους, με τους οποίους η Co2gether έχει αναπτύξει συνεργασία στα πλαίσια των «Επισκέψεων ζωής» Co2gether. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, τόνισε την ανάγκη πρωτογενούς πρόληψης της υγείας, μέσω της ορθής και υγιεινής διατροφής ειδικότερα για τους πιο ευάλωτους πολίτες, όπως οι ηλικιωμένοι με σαρκοπενία ή  σακχαρώδη διαβήτη και ανέφερε ότι:  «Η συνεργασία της Περιφέρειας μας με την Τράπεζα Τροφίμων της Co2gether, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Διατροφολογικό Εργαστήριο «Ευτροφία» θα συμβάλλει στην υιοθέτηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών».

Παράλληλα, θα διοργανωθούν εργαστήρια με σκοπό την ενημέρωση και ενδυνάμωση ατόμων από 60 χρονών και άνω για μια θρεπτική διατροφή, με θεματικές όπως: τι να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους, πώς μπορούν να μαγειρεύουν θρεπτικά και εύκολα, πώς να αντιμετωπίζουν το φαγητό σαν μέσο αυτοφροντίδας στη ζωή τους.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Marketing του ΕΑΠ, Προκόπης Θεοδωρίδης μέσω σταθμισμένων ερωτηματολογίων θα καταγράψει τις αλλαγές στις συνήθειες διατροφής των ηλικιωμένων και την αναμενόμενη βελτίωση στην καθημερινότητά τους. 

Με αφορμή την επικείμενη συνεργασία, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, υποστήριξε πως «η χάραξη καινοτόμων πολιτικών προαγωγής της υγείας, της ευεξίας, της αυτονομίας και της προστασίας της αξιοπρέπειας των ατόμων της τρίτης ηλικίας, αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ίδιου του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη».