Τιμήθηκε σήμερα με μεγαλοπρέπεια στην Κλειτορία η 9η Μαρτίου 1821, ημέρα που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, αρνήθηκε στο κάλεσμα των Τούρκων να μεταβεί στην Τρίπολη, δείχνοντας στην ουσία ανυπακοή (αντάρτικο). Ξεκίνησαν μαζί με τους άλλους προεστούς των Καλαβρύτων, αλλά στην Κλειτορία, με διάφορα τεχνάσματα λήφθηκε η απόφαση να γυρίσει στην Αγία Λαύρα, και έτσι δεν αιχμαλωτίστηκε στην Τρίπολη, όπως οι άλλοι προεστοί της Πελοποννήσου. Επέστρεψε στην Αγία Λαύρα όπου επιτάχυναν τις προετοιμασίες και την στρατολογία των Αγωνιστών από τα Καλαβρυτοχώρια, και λίγες μέρες μετά 17 Μαρτίου 1821, ανήμερα του Αγίου Αλεξίου πολιούχου της Αγίας Λαύρας, Όρκισε τους Αγωνιστές στο Λάβαρο και κήρυξε την Επανάσταση. 

    Στην Κλειτορία στον αύλειο χώρο του Αγίου Δημητρίου, ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιά, με ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗ τον άξιο πρόεδρό του κ. Αθανάσιο Χρονόπουλο προ ετών ανέγειρε τον ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

    Εκεί σήμερα με την συμμετοχή του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλου του Αντιδημάρχου κ. Δουκλιά, του Πρόεδρου της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Βαρβιτσιώτη, του Προέδρου Κλειτορίας κ. Μετζέλου, της Λυκειάρχη και Δημοτικής Συμβούλου κας Παπουτσή, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων ο Αρχαίος Κλείτωρ και του Συλλόγου Λυκουριωτών κ. Μούσιου, του Διοικητή της Π.Υ. Καλαβρύτων κ. Κωνστάντη, του Προέδρου του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών – Δεσινιωτών, λογοτέχνη – συγγραφέα κ. Κωνσταντίνου Νικολόπουλου, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας κ. Βάσω Παπουτσή ,ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής «Ο Άγιος Δημήτριος» κ. Χρήστος Καμπέρος, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων, την συμμετοχή των σχολείων της Κλειτορίας, και της Φιλαρμονικής του Δήμου, τελέσθηκε Τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων. 

   Μια πολύ σπουδαία και τεκμηριωμένη ομιλία εκφώνησε ο κ. Παναγιώτης Μπαλφούσιας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τον οποίο συνεχάρησαν τόσο ο κ. Δήμαρχός αλλά και ιδιαιτέρως ο Αντιδήμαρχος Δ. Ε. Κλειτορίας κ. Δουκλιάς και πολλοί παριστάμενοι. Απαγγέλθηκαν ποιήματα από τους μαθητές της Κλειτορίας και στη συνέχεια επετειακό ποίημα από τον έγκριτο Λογοτέχνη και συγγραφέα Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη. Η φετινή εκδήλωση ήταν ποιοτικά αναβαθμισμένη και με την μεγάλη συμμετοχή κόσμου.