Τιμήθηκε η επέτειος της 9ης Μαρτίου 1821 στη Κλειτορία – Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, αντέταξε το πρώτο επίσημο ΟΧΙ.

Σήμερα 9/3/2024 πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο του Παλαιών Πατρών Γερμανού, στην Κλειτορία, το Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο καθηγητής κος Παναγιώτης Μπαλφούσιας. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλου, ο Αντιδήμαρχος κ. Δουκλιά, ο Πρόεδρος της Παγλκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Βαρβιτσιώτητης, ο Πρόεδρος Κλειτορίας κ. Μετζέλου, η Δημοτική Σύμβουλος κα Παπουτσή, ο Πρόεδρος του Αρχαίου Κείτορα και Συλλόγου Λυκουριωτών κ. Μούσιος, ο Διοικητής της Π.Υ.Καλαβρύτων κ. Κωνστάντη, ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής «Ο Άγιος Δημήτριος» κ. Χρήστος Καμπέρος,ο πρόεδρος του συλλόγου  Δροβολοβιτών – Δεσινιωτών – Καμενιανιτών κ. Νικολόπουλου, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων, την συμμετοχή των σχολείων της Κλειτορίας, και της Φιλαρμονικής του Δήμου, τελέσθηκε Τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων.

Ο Π. Π. Γερμανός καλεσμένος από τον Μεχμέτ Σαλήχ ( μαζί με άλλους ιεράρχες και προεστούς του Μοριά ) να μεταβεί από την Πάτρα – μέσω Νεζερών Καλαβρύτων, Λεβιδίου – στην Τριπολιτσά , γράφει πως ανέβηκε στα Καλάβρυτα, όπου πήγε και «ο της Βοστίτσης προεστώς Ανδρέας Λόντος» (Αυτ. σελ. 26).
Διέμεινε στη Μονή της Αγίας Λαύρας , με τον τοπικό Επίσκοπο Κερνίκης & Καλαβρύτων Προκόπιο και τους εκεί προεστούς ( Ζαΐμη, Χαραλάμπη κ.ά ) , όμως την θ’ ( 9η ) Μαρτίου ξεκίνησαν τάχα για την Τριπολιτσά. Διανυκτέρευσαν στο χάνι του Νταφαλιά ( τότε περιοχή Καρνεσίου , σήμερα Κλειτορία ) και την ” επαύριον” ( 10 Μαρτίου ) επέστρεψαν στην Αγία Λαύρα.

Εκεί αποφάσισαν να μην μετακινηθούν προς την Τριπολιτσά , να περιμένουν την εξέλιξη των γεγονότων και αν οι Οθωμανοί «μεταχειρισθούν τα όπλα και τη βία εναντίον των ομογενών, τότε εξ ανάγκης να λάβωσι και αυτοί τα όπλα και να κινήσωσι και τους λοιπούς ομογενείς εις υπεράσπισιν εαυτών» (Αυτ. σελ. 28), πριν την 25η Μαρτίου , δηλ πριν την ημερομηνία που είχε ορίσει η Φιλική Εταιρεία και ο Αλ. Υψηλάντης ως πανελλήνια ημερομηνία έναρξης της επανάστασης.
Και έτσι και έγινε.

(Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή εκδήλωση)