Στα Καλάβρυτα χτύπησε και φέτος η καρδιά των εκδηλώσεων για το 1821

Η καρδιά των επετειακών εκδηλώσεων για τα 203 χρόνια απ’ την Εθνική Παλιγγενεσία χτύπησε και φέτος στα Καλάβρυτα και στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, με τη συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού επισκεπτών που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024.

Παρουσία πλήθους πιστών και με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, εκεί που άναψε η πρώτη σπίθα του μεγάλου Αγώνα για την Ελευθερία.

Η ιστορία της Μονής είναι άμεσα συνυφασμένη με την έναρξη της Επανάστασης, την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των οπλαρχηγών από τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Η θεατρική ομάδα Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος», μπροστά από το Ιστορικό Εκκλησάκι όπου κηρύχθηκε η επανάσταση, πραγματοποίησε την αναπαράσταση της έναρξης της Επανάστασης, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους, καθώς και την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων.

Για την ιστορική αυτή ημέρα μίλησε ο Επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Αθανάσιος Κατσιρώδης, ο οποίος ανέφερε σημαντικά πραγματικά περιστατικά και ιστορικά γεγονότα για την Ελληνική Επανάσταση. Ακολούθησε αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών και της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 από τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΟΣ».

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων και με τα παραδοσιακά χορευτικά του Συλλόγου Σκεπαστού.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων του 1821 που βρίσκεται στην περιοχή.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Καλαβρυτινός Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργό Αθανάσιος Κοντογιώργης, την Βουλή ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας ενώ την Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Δήμος Βαρβιτσιώτης, η Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας Ελένη Χάμψα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαος Ερμείδης, ο Πρόεδρος Εφετών Πάτρας Νικόλαος Νικολάου.

Οι εκδηλώσεις στην Αγία Λαύρα χαρακτηρίστηκαν και φέτος απ’ τη συμμετοχή χιλιάδων επισκεπτών, απ’ όλη τη χώρα, κυρίως νέων που ταξίδεψαν ως το ιστορικό μοναστήρι.