Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της 205ης Επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, του πιο καθοριστικού προεπαναστατικού πολιτικού γεγονότος που πυροδότησε τις εξελίξεις για την έναρξη της επανάστασης του Ελληνικού Γένους κατά του Οθωμανικού Ζυγού (26-31 Ιανουαρίου 1821), δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Δήμο Αιγιαλείας και περιλαμβάνει, εκτός από τη νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο 24 και την επίσημη παρέλαση ανήμερα της επετείου της έναρξης τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου που θα πραγματοποιηθούν επί της οδού Κλεομένους Οικονόμου, τη διεξαγωγή του Δ’Συνεδρίου Νεολαίας σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, καθώς και έκθεση παραδοσιακών φορεσιών και κειμηλίων, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον παλιό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Τέμενης, ομιλίες, προβολή ταινίας και άλλες εκπαιδευτικές και ιστορικές δράσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Δευτέρα 26 Ιανουαρίου για τον Δήμο Αιγιαλείας είναι αργία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026 στις 10.30΄ θα τελεσθεί η Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου.

09.45 έως και 10.00΄: Προσέλευση προσκεκλημένων στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ της ΘΕΟΤΟΚΟΥ» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ Αιγίου, οδός Μητροπόλεως).

Μετά την λήξη της Δοξολογίας, θα ακολουθήσει ο πανηγυρικός της ημέρας από την κα Έλλη Δρούλια, ιστορικό και Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο.

Ακολουθεί μετάβαση Ιερού Κλήρου, επισήμων, Σημαιοφόρων Σχολείων στην προτομή Ανδρέου Λόντου, Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, για την επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.Στις 12:00΄, μετάβαση στην Πλατεία Αγίας Λαύρας στην εξέδρα επισήμων, για την παρακολούθηση της ΕΠΙΣΗΜΗΣ παρέλασης. Εκκίνηση από τις οδούς: Κλεομένους Οικονόμου & Ρήγα Φερραίου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρασκευή – Κυριακή (23-25 Ιανουαρίου 2026)
Δράση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Αιγιαλείας: Δ΄ Συνέδριο Νεολαίας, με θέμα: “Οι Νέοι και η Δημιουργία: Ορθόδοξη Ευθύνη για το Περιβάλλον”.

• Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026, ώρα 17.00΄: Εργασίες Συνεδρίου, Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης”

• Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026, ώρα 08.00: Εργασίες Συνεδρίου, Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης”

• Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026, ώρα 17.15: Καλλιτεχνική Εκδήλωση Νεολαίας (στο πλαίσιο του Συνεδρίου), με θέμα “Νέοι και Δημιουργία εν χορώ”. Κινηματοθέατρο “Απόλλων”

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 20.00: Νυχτερινή Παρέλαση Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας των Συλλόγων: Αναβιωτικών, Χορευτικών, Λαογραφικών από όλη την Ελλάδα και την Αιγιάλεια, επί της οδού Κλ.Οικονόμου (έναρξη από συμβολή με Ρήγα Φερραίου) με την συνοδεία των Φιλαρμονικών Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας.

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026 Τοπική Κοινότητα Τεμένης-Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και λήξη Συνεδρίου Νεολαίας:

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Τεμένης Αιγιαλείας

• 9.30΄: Προσέλευση επισήμων.

• 10.30΄: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Τεμένης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Την Ομιλία της ιστορικής επετείου θα εκφωνήσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

• Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και εορταστικές εκδηλώσεις από συλλόγους και φορείς.

Αίγιο

• 18.00΄: Επιστημονική Παρουσίαση και Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα: “Ψηφιακή ανάδειξη και σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Η περίπτωση της Μυστικοσυνέλευσης της Βοστίτσας (26-30/01/1821) και του μονοπατιού του Παλαιών Πατρών Γερμανού”, με ομιλήτριες την κα Άννα Σπυροπούλου, φιλόλογο – ιστορικό, Msc “Ψηφιακός Πολιτισμός” & κα Βάνα Μπεντεβή, φιλόλογο – ιστορικό, στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου.

• 20.00: Πρεμιέρα της Νέας Ιστορικής Δραματικής ταινίας- ντοκιμαντέρ του Βασίλη Τσικάρα (2025), το «Ολοκαύτωμα της Νάουσας, 1822», από το πολιτιστικό σωματείο Αratos films. Eίσοδος με κουπόνι ενίσχυσης του εθνικού έργου του σωματείου: 6 ευρώ. Κινηματοθέατρο “Απόλλων” στο Αίγιο.

Παράλληλα: Εκπαιδευτικές, Θρησκευτικές, Ιστορικές δράσεις στα σχολεία, που αναδεικνύουν και προβάλλουν τις διαστάσεις της εορτής της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

EΚΘΕΣΗ ΑΥΘΕΝΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ- ΦΟΡΕΣΙΩΝ- ΑΡΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 1821
Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου

Το θέμα της φετινής έκθεσης «Αυθεντικά κειμήλια του 1821» (φορεσιές, άρματα και σχετικά αντικείμενα), παρουσιάζει ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη μορφή και τον ρόλο του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η έκθεση θα παρουσιάζει τον τρόπο οπλισμού, την ενδυμασία, καθώς και τον τρόπο ζωής της εποχής, αναδεικνύοντας τις ιστορικές συνθήκες και την πολιτιστική ταυτότητα της περιόδου.

Η έκθεση είναι δωρεάν και επισκέψιμη κάθε πρωί από 10.00 -14.00 & 17.00- 22.00, από Παρασκευή έως Δευτέρα μεσημέρι (23-26 Ιανουαρίου 2026).

Τον συντονισμό των Εορτών έχει η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας και Εθιμοτυπίας κα Μαρία Αγγελοπούλου. 

Πληροφορίες:
• Για παραγγελία στεφάνων: 26910-26694, εσωτερικό: 1
• Τελετάρχες του Δήμου ορίζονται οι Δημοτικοί υπάλληλοι: κα Αγλαΐα Σαλαμούρα και κ. Αριστομένης Σταματόπουλος.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

filodimos.gr

Follow us on Google News Ακολουθήστε το kalavrytapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις